[HKALE] AL 中國文學心得交流區

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:
原帖由 hidychan02 於 2008-12-14 04:40 PM 發表

咁又係..
如果文筆好的話~老套都唔怕!
文學作文主要睇skills, content普通  已夠 C

我作文唔驚呀...
但我想問如果文學創作攞b,而賞析攞d,
咁拉出泥有冇c呀?

咁如果文學創作攞c,賞析攞d
又攞唔攞到c呢?

引用:
原帖由 kammyangel 於 2009-1-14 07:41 PM 發表
我作文唔驚呀...
但我想問如果文學創作攞b,而賞析攞d,
咁拉出泥有冇c呀?

咁如果文學創作攞c,賞析攞d
又攞唔攞到c呢?
al文學賞識佔50%, 作文只有20%...
所以淨係作文勁係絕對唔得架....
第一個例子...除非你創作係b頭...而賞識又係d頭, 咁你就有機會攞c
其實仲有其他卷有得追..就係sba同閱讀報告...
所以呢, 第二個例子要c係唔難, 只要你sba同閱讀報告都做得好

大家好 我考慮緊 會唔會修讀中國文學

大家可唔可以俾d意見

大家幫我諗下究竟DROP唔DROP文學好...
因為本身讀中史,世史,文學三科,
無奈地都有好多地方要溫,
文學係有興趣,作文都OK,
但實在太多功課,
又要做BK REPORT...
咁我應唔應該drop?

我同樓上D科一樣
我來緊會drop 中史..即係讀2al
中史太多~

真係要drop就緊係drop中史啦...

引用:
原帖由 catcat... 於 2009-1-19 08:48 PM 發表
真係要drop就緊係drop中史啦...
但我有個問題來緊要面對就係..

2al係米好易死?係米一定要B..係米2B 都蝕比 3C??
我真係冇咩信心2B..
所以念緊好唔好自修stat( CE maths 有c,當初唔選係怕用英文讀)..同學校話e+讀 stat又得唔得?

但又聽人講as不如唔好讀..但又驚2al會死

Pls Help!

引用:
原帖由 CAURQZML 於 2009-1-19 08:53 PM 發表

但我有個問題來緊要面對就係..

2al係米好易死?係米一定要B..係米2B 都蝕比 3C??
我真係冇咩信心2B..
所以念緊好唔好自修stat( CE maths 有c,當初唔選係怕用英文讀)..同學校話e+讀 stat又得唔得?

但又聽人講 ...
而家先讀stat會唔會辛苦左d呢= =分分鐘你擺落去追ge時間仲甘過AL
我就覺得...假如你只讀兩科AL都無信心2B, 咁不如死頂落去讀3AL好了..
其實大把人係咁啦...讀3al著重其中兩個, 淨低一個hea住讀...博果科D/E而其他兩科al有最少C
如果我係你, 我會hea文學讀囉...反正作文已佔50%...平時d文ok, 文學賞識差少少都應該有D ge...
不過呢, 兩科史就真係搏到盡喇...特別係hist..因為我覺得呢科算係付出幾多就收幾多...唔似中史= =

唔記得講...2B好似真係會蝕比3C...

引用:
原帖由 catcat... 於 2009-1-19 10:24 PM 發表

而家先讀stat會唔會辛苦左d呢= =分分鐘你擺落去追ge時間仲甘過AL
我就覺得...假如你只讀兩科AL都無信心2B, 咁不如死頂落去讀3AL好了..
其實大把人係咁啦...讀3al著重其中兩個, 淨低一個hea住讀...博果科D/E而其 ...
作文佔50%?
sba做得好就可以咁諗者。

引用:
原帖由 天使的靈魂 於 2009-1-19 10:50 PM 發表

作文佔50%?
sba做得好就可以咁諗者。
係呀...所以校內d文都要維持高水準...佢話佢d文ok嘛

引用:
原帖由 lovewinter 於 2009-1-19 06:04 PM 發表
大家幫我諗下究竟DROP唔DROP文學好...
因為本身讀中史,世史,文學三科,
無奈地都有好多地方要溫,
文學係有興趣,作文都OK,
但實在太多功課,
又要做BK REPORT...
咁我應唔應該drop?
你個CASE...老奉都DROP中史啦-_-

引用:
原帖由 TheNight 於 2009-1-19 11:09 PM 發表

你個CASE...老奉都DROP中史啦-_-
但中史成績較好呀ma...= ="

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。