新陳皮應點樣保存?

新陳皮應點樣保存? E-mail 此主題給朋友

貪得意買響生果攤買左包新陳皮,用鐵線穿起左,而家吹到又乾又硬。請問陳皮應該點樣保存架?
係唔係放入盒擺埋,定係要曬太陽??

引用:
原帖由 肥哉 於 2008-11-29 04:05 PM 發表
貪得意買響生果攤買左包新陳皮,用鐵線穿起左,而家吹到又乾又硬。請問陳皮應該點樣保存架?
係唔係放入盒擺埋,定係要曬太陽??
我阿媽會把它們曬乾後,放入鐵罐密封保存,還寫上年份。
通常係買柑回來,吃果肉留柑皮。你買囘來那些有香味嗎?

盼退而不休。喜好逸惡勞。怕天災橫禍。願遊戲人間。

晒到佢脆身﹐一D水氣都無﹐入密實盒封密。

The best Ballerina in the world-- Sylvie Guillem.

引用:
原帖由 ahmei 於 2008-11-29 10:54 PM 發表

我阿媽會把它們曬乾後,放入鐵罐密封保存,還寫上年份。
通常係買柑回來,吃果肉留柑皮。你買囘來那些有香味嗎?
"新會柑"先得架﹐普通柑唔岩做果皮。

The best Ballerina in the world-- Sylvie Guillem.

最重要係晒到佢冇晒水份,再用密封既罐保存。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

我諗我呢個幾星期已晒到佢地冇晒水,呢排天氣又乾燥,我而家收番入個罐。

聽 D 老人家講過…

久唔久要蒸下佢,然後先再曬乾。

引用:
原帖由 yvonne2468 於 2008-11-30 11:23 PM 發表
聽 D 老人家講過…

無聼過,屋企那些十年以上,都不會這樣處理。

盼退而不休。喜好逸惡勞。怕天災橫禍。願遊戲人間。

引用:
原帖由 ahmei 於 2008-12-1 11:03 PM 發表

無聼過,屋企那些十年以上,都不會這樣處理。
十年以上既當然唔需要啦…

講梗既係新曬既果皮呀…

引用:
原帖由 yvonne2468 於 2008-11-30 11:23 PM 發表
聽 D 老人家講過…

新鮮的果皮,蒸左會苦。
唔使蒸的,乾完再蒸咪會濕囉,會好容易發霉菌的。

我奶奶是新會人,
她的做法祇是曬乾,收太陽一定要攞返入屋,因為晚間會有露水,
曬到d果皮乾身就可以入罐/入樽,果皮乾身你會聞到好香的果皮味的。
直至下一年的深秋又攞出來曬,因為秋天天氣濕度低,
夏天就唔可以曬,因為濕度高。

還有,要正宗的新會柑先可以做果皮,
其他的柑是做唔到新會果皮的特有香味,
其他柑皮的味道是刺鼻的。

各師各法, 可蒸可不蒸. 蒸左會苦的話, 還可加熱做菜嗎? 用前去囊就行了.

其目的就係要點濕度微發酵, 令味道更溫和....

保存陳皮不用密氣, 反而放在濕度低的地方就行了.

簡單d 講, 就係要d 陳皮可以 breathe.....(茶葉, 麵粉等其實都係要透氣)

我行我素 獨持己見 一意孤行 - 徐悲鴻
人到生窮水盡的地步 而能夠自拔 才不算懦弱 - 徐悲鴻
持偏見 孤身走 當然寂寞 行藝術 該如此 - 倪匡

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

正確黎講﹐要靚既果皮﹐做法係一定要自然晒乾風乾﹐蒸係完全唔需要﹐晒乾後等佢陳年就可以。
晒陳皮最好係冬前晒啦。

引用:
原帖由 RdRunner 於 2008-12-2 04:48 發表
正確黎講﹐要優質既果皮﹐做法係一定要自然晒乾﹐蒸係完全唔需要﹐晒乾後等佢陳年就可以。
晒陳皮最好係冬前晒啦。
點正確黎講? 點優質陳皮1 定要天然曬乾? 蒸怎叫完全唔需要????

http://tcam.ccmp.gov.tw/meun_1_content.asp?aaa=19

甚至陳皮唔1 定用新會柑皮, 如要用新會柑的話那1 定要新會產的先得, 否則種在其他地方的新會柑品種也只可叫"廣陳皮" 而已.

http://www.e2121.com/herb_db/viewherb.php3?setlang=2&viewid=282

不同陳皮的製法, 唔同製法的陳皮除可即食, 亦可用於烹調
http://baike.baidu.com/view/40541.htm

陳皮的性味, 以及所含的成份, 係要加熱...等做法釋放出來, 所以會用到蒸, 烘, 曬等........如烘曬都得, 蒸點解唔得?

http://www.hudong.com/wiki/%E9%99%88%E7%9A%AE

如唔加熱得, 相信早轉用冰乾法了.....

還有, 廣東地區秋冬柑當造, 梗係冬前曬啦.....這只是告知人們採收處理之期, 並非冬天做就特別d/好.....

大型藥材商/店,多不會密封陳皮, 乾爽地方保存就"陳" 了....

加上人手時常拿出再蒸/曬等功夫, 令味道更溫和, 所以越陳越貴.....

中草本唔少其實好簡單, 各師各法, 科學d 去睇, 只要提取/保存到當中要素就行了. 唔明點解越講越神化......可能要77 49 日煉過先叫好......

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

引用:
原帖由 himalayan 於 2008-12-2 05:12 AM 發表

點正確黎講? 點優質陳皮1 定要天然曬乾? 蒸怎叫完全唔需要????

http://tcam.ccmp.gov.tw/meun_1_content.asp?aaa=19

甚至陳皮唔1 定用新會柑皮, 如要用新會柑的話那1 定要新會產的先得, 否則種在其他地方的 ...
嘩…犀利呀…師兄/姐…
原來小小的一塊陳皮,都有咁多學問…
咁就真係…各施各法罷了…

係呢…我想問下…
咁我地平時即食果 D 九製陳皮,係咪都有經過''尿浸''哩個程序架?

引用:
原帖由 yvonne2468 於 2008-12-2 08:25 發表

嘩…犀利呀…師兄/姐…
原來小小的一塊陳皮,都有咁多學問…
咁就真係…各施各法罷了…

係呢…我想問下…
咁我地平時即食果 D 九製陳皮,係咪都有經過''尿浸 ...
其實只係提供點資料, 唔係0羊學問啦....都係0個句, 中草本大都 user friendly, 唔係點普及? 唔需要簡單複雜化. 個人認為各家各法都只係因地區氣候因時製宜而已. 例如, 想曬製的時期突然多雨水, 咁咪可能要烘乾囉.....或曬製時天氣太乾燥, 苦青氣散唔青, 咪要spray 水/蒸後再曬囉....等等......

反而要就自身體質去用. 就算用鮮品, 1樣含當中的Hesperidin C28H34O15, 只係食味唔及製過的好而已(特別係去除了苦澀味, 這就是要有水份, 熱度揮發去除喇~). 這說法只在於陳皮上, 當然有d 中草本必需提煉過才有功效.

在hk, 表列中藥只有605 種, 在hk 地方賣/買的涼果製品, 就應該無尿浸喇~ hk 以外地方, 就有可能.

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

伸延閱讀
 23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。