請大家帶狗出街用狗繩同口罩

引用:
原帖由 hkc6971 於 2008-12-15 04:25 PM 發表

無錯無錯,
走失同口罩係一d 關係都冇

但係話帶0左口罩又走失...
豈不是個主人抵死? 同個口罩舒唔舒適, 隻狗食唔到0野冇關喎
就算真係存在呢個情況,
係個主人無好好看管隻狗, 係個主人問題, 明未?
我諗我地有代溝, 我講東時你講西 我講狗時你講人! R晒頭! 溝通唔到就算唔勉強byebye

狗帶係會斷嘅,尤其是真皮果D,我就斷過2條喇。好彩我隻狗無走到。所以走狗唔一定係人為,可以係意外。
至於狗要唔要帶口罩牽狗帶,法例都有明確列明,無需要喺度坳,大家傷和氣。20KG以上嘅狗,出街要牽狗帶;4種危狗出街要帶口罩。除此之外,屬各狗主自由,大家無權干涉。

引用:
原帖由 gyed 於 2008-12-17 12:04 PM 發表
狗帶係會斷鵅A尤其是真皮果D,我就斷過2條喇。好彩我隻狗無走到。所以走狗唔一定係人為,可以係意外。
至於狗要唔要帶口罩牽狗帶,法例都有明確列明,無需要鰜訬,大家傷和氣。20KG以上麊砥A ...
係囉!除左搭某些公共交通工具外,根本就唔使戴口罩!唔明養狗的都養到一頭霧水,
俾D「外人」發放不實資訊。做狗主更加要識得法例,唔係出街俾人蝦都口啞啞...

引用:
原帖由 gyed 於 2008-12-17 12:04 PM 發表
狗帶係會斷鵅A尤其是真皮果D,我就斷過2條喇。好彩我隻狗無走到。所以走狗唔一定係人為,可以係意外。
至於狗要唔要帶口罩牽狗帶,法例都有明確列明,無需要鰜訬,大家傷和氣。20KG以上麊砥A ...
唔用適合0既狗帶, 隻狗走甩都唔係人為????

工人高空工作, 唔用適合安全帶, 條帶斷0左跌死個工人,
都唔係人0既過失?

引用:
原帖由 hkc6971 於 2008-12-17 04:39 PM 發表

唔用適合0既狗帶, 隻狗走甩都唔係人為????

工人高空工作, 唔用適合安全帶, 條帶斷0左跌死個工人,
都唔係人0既過失?
咁我又想問下點樣為止適合呢?
你又可唔可以肯定你所謂適合既狗帶用系適合既狗隻上係100%唔會斷?!
如果到時真係斷左咁又應該怪邊個呢?

引用:
原帖由 對唔住你係人渣 於 2008-12-15 12:32 PM 發表

不負責任的說話
我想問下,你用咩理由黎認為拖左狗帶同用左口罩就會100%安全呢?
點解唔戴口罩就係可負責任呢?

引用:
原帖由 targetabc 於 2008-12-15 03:11 PM 發表
法例有規定過左某一個重量d狗先要帶口罩架,無講過或明文規定狗隻一定要帶口罩,如果係咁...d北京狗、西施狗點帶呀....
唔該你上漁記個網到搵下d資料先la,邊條法例規定過左某一個重量d狗先要帶口罩架???我只系上網搵到呢條法例,
大型狗隻條例如下(20KG以上)
1) 任何人不得安排、容受或准許任何大型狗隻進入或留在公眾地方,除非─
(a) 該狗隻是被人用一條長度不超逾2米的狗帶穩妥地牽引的;或
(b) 該狗隻是用一條長度不超逾1.5米的狗帶以不會對公眾及動物的安全以及該狗隻的福利構成危險的方式穩妥地縛在固定物體上的。
(2) 本條不適用於在《郊野公園條例》(第208章)所指的郊野公園或特別地方內的大型狗隻或正在海中游泳的大型狗隻。
(3) 任何人違反第(1)款,即屬犯罪,一經定罪,可處第4級罰款及監禁3個月。

危險狗隻條例如下
任何人安排、容受或准許任何格鬥狗隻進入或留在公眾地方,而─
        (a) 該狗隻是沒有穩妥地戴上足以防止其咬噬任何人的口套的;或
        (b) 該狗隻是沒有被人用一條長度不超逾1.5米的狗帶穩妥地牽引的, (2000年第184號法律公告)
該人即屬犯罪,一經定罪,可處第4級罰款及監禁6個月。

唔通改左例所有大型狗都要口罩???點解冇公報架??????

p.s 如果各下搵到大型狗隻一定要口罩條法例,請post 條法例出黎比大家睇下,以免我地養大狗d狗主犯法.....................

引用:
原帖由 targetabc 於 2008-12-15 03:11 PM 發表
法例有規定過左某一個重量d狗先要帶口罩架, ....
過左某一個重量d狗先要帶口罩架<----好似冇衣條

引用:
原帖由 ameliemily2003 於 2008-12-17 05:47 PM 發表

過左某一個重量d狗先要帶口罩架
有一次仲搞笑呀,有個差佬話我隻狗身長過1.5m要帶口罩,仲要即刻帶俾佢睇!
如果唔係就告我,我無理佢,直行直過,佢唔敢跟住我。跟住佢自己走左!
我覺得d人話大狗要帶口罩,係一d驚狗既人既藉口黎!
我已經拖住隻狗,跟本佢都唔可以接觸到人,唔知要帶口罩做咩!

大狗只不過係攻擊力比細狗強!
如果講惡,跟本d細狗仲惡,見親大狗都吠(因為佢要惡人先告狀,話俾d大狗知佢唔好蝦)!
但係大狗,唔係受到挑釁跟本就極少會發惡。

引用:
原帖由 mkypet 於 2008-12-17 05:07 PM 發表

咁我又想問下點樣為止適合呢?
你又可唔可以肯定你所謂適合既狗帶用系適合既狗隻上係100%唔會斷?!
如果到時真係斷左咁又應該怪邊個呢?
狗帶必有其可承受力度,
超出可承受力度就會斷, 道理就係咁簡單

斷0左, 唔影響人, 怪自己買0左條"咋"0野
斷0左, 影響人 (例如咬到人), 人地就會怪你
如果你有本事, 你就去怪做狗帶果間廠

引用:
原帖由 hkc6971 於 2008-12-17 07:16 PM 發表

狗帶必有其可承受力度,
超出可承受力度就會斷, 道理就係咁簡單

斷0左, 唔影響人, 怪自己買0左條"咋"0野
斷0左, 影響人 (例如咬到人), 人地就會怪你
如果你有本事, 你就去怪做狗帶果間廠
答左等於無答。
第一,狗帶可承受力度邊個知!
第二,自己隻狗幾大力,無人知,只係知道好大力!
所以跟本就無所謂既合適!
有既就係對狗既教育。

引用:
原帖由 mkypet 於 2008-12-17 07:23 PM 發表

答左等於無答。
第一,狗帶可承受力度邊個知!
第二,自己隻狗幾大力,無人知,只係知道好大力!
所以跟本就無所謂既合適!
有既就係對狗既教育。
你係狗主, 呢d 0野你應該要知0卦,
唔通一句唔知, 就隨便搵條繩就算?
關乎安全, 唔好咁求其好喎

狗帶有好多種,
有彩皮, 牛皮, 尼龍, 塑料,
扣有分p扣, 定位扣, 強力扣,
可承受強度相去甚遠,

考慮你隻狗0既重量, 加上一定倍數餘量,
必然可選一種適合0既狗帶
你自己去搵啦, 呢d 料相信唔難搵

唉, 唔好再同自己搵藉口,
盡快搵適合0既狗帶,
保障你自己, 保障隻狗, 保障人地

有邊個知自己隻狗有幾大力呀?!
主人一定要知嫁,大家快d求證,跟住買條岩既狗帶啦!

保障自己, 保障狗, 保障人地

引用:
原帖由 mkypet 於 2008-12-17 08:07 PM 發表
有邊個知自己隻狗有幾大力呀?!
主人一定要知嫁,大家快d求證,跟住買條岩既狗帶啦!

保障自己, 保障狗, 保障人地
你扮懵定係真係想逃避呢

"考慮你隻狗0既重量, 加上一定倍數餘量"

串人唔該俾d 技巧,
唔好建基於自己0既無知

引用:
原帖由 hkc6971 於 2008-12-17 07:39 PM 發表

你係狗主, 呢d 0野你應該要知0卦,
唔通一句唔知, 就隨便搵條繩就算?
關乎安全, 唔好咁求其好喎

狗帶有好多種,
有彩皮, 牛皮, 尼龍, 塑料,
扣有分p扣, 定位扣, 強力扣,
可承受強度相去甚遠,

考慮 ...
其實我諗有時有一d請況,唔係真係可100% sure有帶就唔會走失gei, 
有一d時侯,可能狗主清理緊便便, 一時捉唔實, 有時兩隻有狗帶的狗互相打招呼條繩打結, 狗主想分開兩隻狗時鬆一鬆手都有可能的

不過我都係覺得有狗帶同帶口罩時走失的狗係兩回事, 
人總係會有時唔小心, 狗帶同口罩都為左我地唔小心嘅時候嚟將人和狗受傷嘅程度減到最少

大家以和為貴啦

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。