註冊 登錄

[求助求譜] 孖人牌的鑊

孖人牌的鑊 E-mail 此主題給朋友

買左個成$1800嘅鑊但唔識用!
promoter就真係好pro,但回到家奡N是另外1回事,掉左埋1边,很浪費!
以後都唔敢再亂買嘢喇!

回覆 引用 TOP

如何 發揮 孖人鑊 o既威力 , 基本上 , 最緊要係掌握鑊o既溫度 .

內地 o既 孖人 網站 , 有詳細o既 講解 . 例如 :
http://www.zwilling.com.cn/product/help/help_boiler_main.htm

7. 怎样用双立人煎炒锅煎炸食物?
7.1 先将锅子清洗干净,并且要擦干。
7.2 热油要达到一定温度,一般以中火先热油1-2分钟,锅底就会出现放射条纹状的油纹。可以根据锅壁内的油纹来判断油温,油纹越细,油温越高。此时,若手掌置于锅面上能感觉到有烫手心的感觉。
7.3 要尽量把食物中的水份沥干,这样既可避免炸锅,食物也熟得更快。
7.4 煎炸食物时,不一定盖锅盖煎炸,否则食物的煎炸程度不容易控制,容易烧过头。
7.5 不要急于将食物翻面,可以先试着用锅铲推动食物,如果能推动了,就可以翻一面再煎。如果还无法推动,则需要再煎一会儿再翻面。

若果 , 仍舊有問題 , 解決唔到o既話 ,
你就要再花點時間 , 下載網站上的示範光碟 :
http://www.zwilling.com.cn/video/index.htm
睇o下之前有冇邊度做唔足 導致黐底 .

再唔掂的話 , 可以試o下問 孖人 代理 , 有冇 甚麼烹飪班 , 適合你的 .
( 聞說 , 代理會有免費的烹飪班給買o左 孖人鑊 的用家 .)

回覆 引用 TOP

回覆 2# 的帖子

謝謝你!我會再嘗試....

回覆 引用 TOP

好似已side煤氣窩

熱門搜尋: 婚紗晚裝 婚禮 結婚對戒 身體檢查 ring

回覆 引用 TOP

回覆 4# 的帖子

side 煤氣係1件事,只是油經高溫會釋出d唔好嘅嘢,有次上營養學course,講師說的!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kf1133 於 2009-1-10 01:24 發表
side 煤氣係1件事,只是油經高溫會釋出d唔好嘅嘢,有次上營養學course,講師說的!
唔同油既 burning point 唔同, 動物油耐高熱, 植物油較不耐...

但提煉過/混合炸油 (超市有現成既添~), 將油既 burning point 提升, 就唔怕炸野喇.........

除非你那支初搾 olive oil 去炸要先用300 多度高熱既咸水角就梗係變質釋出至cancer 物啦....

我行我素 獨持己見 一意孤行 - 徐悲鴻
人到生窮水盡的地步 而能夠自拔 才不算懦弱 - 徐悲鴻
持偏見 孤身走 當然寂寞 行藝術 該如此 - 倪匡

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

回覆 引用 TOP

回覆 6# 的帖子

我用葡堤籽油的,因聽說是耐高温,對嗎?
點樣睇標纖知道支油既 burning point 係?
動物油即是那些動物?豬、羊?會唔會較不健康?只可偶1為之?

熱門搜尋: 消脂 collagen 收毛孔 瘦面 美白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kf1133 於 2009-1-10 11:25 發表
我用葡堤籽油的,因聽說是耐高温,對嗎?
點樣睇標纖知道支油既 burning point 係?
動物油即是那些動物?豬、羊?會唔會較不健康?只可偶1為之?
grapeseed oil 1 般可耐250 度攝氏. 其實都很不錯了....但如要更高溫度, 少不免混合點動物油提高耐熱溫度較好....

(當然, 老老實實, 出街食飯, 就唔係間間店都同你考慮這方面啦...)

話說回來.....這樣形成毒物, 又唔1 定至cancer (等於吸煙擺明有害, 但係咪人人吸煙就1 定生cancer ? 又唔1 定bor~)

炸物等....其實等同食醃漬物, 燒烤物等, 少食就好.....又唔使擔心得太緊要....(否則, 抖啖氣都唔1 定乾淨健康啦)

mother nature 提供既食材, 樣樣都可食, 只要適可而止唔過量, 適當運用就好.....

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

回覆 引用 TOP

幾實你買過隻鑊好過啦, 生鐵鐵, 黑金剛, 都係50-60蚊隻, 又好用, 又係唔黏底, 無咁麻煩, 孖人要等幾分鐘等佢熱先煮得, D太油高溫又怕食死人, 煮完野洗鑊, 個鑊又凍返, 再煮又要等佢熱, 煩都煩死啦

回覆 引用 TOP

回覆 9# 的帖子

你真係講得好啱!可惜我同d外國親戚1買就買左3隻,我嗰隻已放左入櫃最入最底嘅位置,
唔就手即係唔會用......

熱門搜尋: 永久脫毛 膠原蛋白 染髮 洗頭水 頭髮造型 甩頭髮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kf1133 於 2009-1-13 23:14 發表
你真係講得好啱!可惜我同d外國親戚1買就買左3隻,我嗰隻已放左入櫃最入最底嘅位置,
唔就手即係唔會用......
2 手賣返出去囉.....

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

回覆 引用 TOP

我都係用孖人中式wok, 燒熱後才落油, 因為個wok若夠熱便不黏wok, 幾時才夠熱? 就是當落小小水的時候, 水會變成水珠並且圍著wok旋轉, 我係用呢隻wok炒餸, 都唔算好黏wok, 有soy sauce的肉類會黏, 下肉後不用立該炒, 熟咗才炒, 要肉碎夠鬆, 便要多下點油, 我覺得幾好用, 而且易打理同清潔, 因為易潔wok是有壽命的, 而且telfon 脫落會引致cancer, 至於黑金鋼, 我冇買過, 所以都唔知好唔好, 不過, 我見呢版都好多讚, 你用過後好的report下

如只是煎的就用berndes的易漯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cooklover 於 2009-1-14 14:50 發表
我都係用孖人中式wok, 燒熱後才落油, 因為個wok若夠熱便不黏wok, 幾時才夠熱? 就是當落小小水的時候, 水會變成水珠並且圍著wok旋轉, 我係用呢隻wok炒餸, 都唔算好黏wok, 有soy sauce的肉類會黏, 下肉後不用立該 ...
係啦 telfon 就係有這缺點.....

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

回覆 引用 TOP

我用黑金鋼好過,d千幾蚊不鏽鋼比我打哂入冷宮(係廚櫃最入最底嘅位置), kaka
Yes, Telfon 2~3年會脫落 除非貴價($2xxx) model才不脫落

熱門搜尋: 帆布袋 日韓時裝 眼鏡 不織布袋 crystal

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Tech4Lee 於 2009-1-14 16:24 發表
我用黑金鋼好過,d千幾蚊不鏽鋼比我打哂入冷宮(係廚櫃最入最底嘅位置), kaka
Yes, Telfon 2~3年會脫落 除非貴價($2xxx) model才不脫落
貴價0個隻我更唔用 teflon 啦......

熱門搜尋: 消脂 collagen 收毛孔 瘦面

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。