[求助求譜] 孖人牌的鑊

孖人牌的鑊 E-mail 此主題給朋友

買左個成$1800嘅鑊但唔識用!
promoter就真係好pro,但回到家奡N是另外1回事,掉左埋1边,很浪費!
以後都唔敢再亂買嘢喇!

如何 發揮 孖人鑊 o既威力 , 基本上 , 最緊要係掌握鑊o既溫度 .

內地 o既 孖人 網站 , 有詳細o既 講解 . 例如 :
http://www.zwilling.com.cn/product/help/help_boiler_main.htm

7. 怎样用双立人煎炒锅煎炸食物?
7.1 先将锅子清洗干净,并且要擦干。
7.2 热油要达到一定温度,一般以中火先热油1-2分钟,锅底就会出现放射条纹状的油纹。可以根据锅壁内的油纹来判断油温,油纹越细,油温越高。此时,若手掌置于锅面上能感觉到有烫手心的感觉。
7.3 要尽量把食物中的水份沥干,这样既可避免炸锅,食物也熟得更快。
7.4 煎炸食物时,不一定盖锅盖煎炸,否则食物的煎炸程度不容易控制,容易烧过头。
7.5 不要急于将食物翻面,可以先试着用锅铲推动食物,如果能推动了,就可以翻一面再煎。如果还无法推动,则需要再煎一会儿再翻面。

若果 , 仍舊有問題 , 解決唔到o既話 ,
你就要再花點時間 , 下載網站上的示範光碟 :
http://www.zwilling.com.cn/video/index.htm
睇o下之前有冇邊度做唔足 導致黐底 .

再唔掂的話 , 可以試o下問 孖人 代理 , 有冇 甚麼烹飪班 , 適合你的 .
( 聞說 , 代理會有免費的烹飪班給買o左 孖人鑊 的用家 .)

回覆 2# 的帖子

謝謝你!我會再嘗試....

好似已side煤氣窩

回覆 4# 的帖子

side 煤氣係1件事,只是油經高溫會釋出d唔好嘅嘢,有次上營養學course,講師說的!

引用:
原帖由 kf1133 於 2009-1-10 01:24 發表
side 煤氣係1件事,只是油經高溫會釋出d唔好嘅嘢,有次上營養學course,講師說的!
唔同油既 burning point 唔同, 動物油耐高熱, 植物油較不耐...

但提煉過/混合炸油 (超市有現成既添~), 將油既 burning point 提升, 就唔怕炸野喇.........

除非你那支初搾 olive oil 去炸要先用300 多度高熱既咸水角就梗係變質釋出至cancer 物啦....

我行我素 獨持己見 一意孤行 - 徐悲鴻
人到生窮水盡的地步 而能夠自拔 才不算懦弱 - 徐悲鴻
持偏見 孤身走 當然寂寞 行藝術 該如此 - 倪匡

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

回覆 6# 的帖子

我用葡堤籽油的,因聽說是耐高温,對嗎?
點樣睇標纖知道支油既 burning point 係?
動物油即是那些動物?豬、羊?會唔會較不健康?只可偶1為之?

引用:
原帖由 kf1133 於 2009-1-10 11:25 發表
我用葡堤籽油的,因聽說是耐高温,對嗎?
點樣睇標纖知道支油既 burning point 係?
動物油即是那些動物?豬、羊?會唔會較不健康?只可偶1為之?
grapeseed oil 1 般可耐250 度攝氏. 其實都很不錯了....但如要更高溫度, 少不免混合點動物油提高耐熱溫度較好....

(當然, 老老實實, 出街食飯, 就唔係間間店都同你考慮這方面啦...)

話說回來.....這樣形成毒物, 又唔1 定至cancer (等於吸煙擺明有害, 但係咪人人吸煙就1 定生cancer ? 又唔1 定bor~)

炸物等....其實等同食醃漬物, 燒烤物等, 少食就好.....又唔使擔心得太緊要....(否則, 抖啖氣都唔1 定乾淨健康啦)

mother nature 提供既食材, 樣樣都可食, 只要適可而止唔過量, 適當運用就好.....

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

幾實你買過隻鑊好過啦, 生鐵鐵, 黑金剛, 都係50-60蚊隻, 又好用, 又係唔黏底, 無咁麻煩, 孖人要等幾分鐘等佢熱先煮得, D太油高溫又怕食死人, 煮完野洗鑊, 個鑊又凍返, 再煮又要等佢熱, 煩都煩死啦

回覆 9# 的帖子

你真係講得好啱!可惜我同d外國親戚1買就買左3隻,我嗰隻已放左入櫃最入最底嘅位置,
唔就手即係唔會用......

引用:
原帖由 kf1133 於 2009-1-13 23:14 發表
你真係講得好啱!可惜我同d外國親戚1買就買左3隻,我嗰隻已放左入櫃最入最底嘅位置,
唔就手即係唔會用......
2 手賣返出去囉.....

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

我都係用孖人中式wok, 燒熱後才落油, 因為個wok若夠熱便不黏wok, 幾時才夠熱? 就是當落小小水的時候, 水會變成水珠並且圍著wok旋轉, 我係用呢隻wok炒餸, 都唔算好黏wok, 有soy sauce的肉類會黏, 下肉後不用立該炒, 熟咗才炒, 要肉碎夠鬆, 便要多下點油, 我覺得幾好用, 而且易打理同清潔, 因為易潔wok是有壽命的, 而且telfon 脫落會引致cancer, 至於黑金鋼, 我冇買過, 所以都唔知好唔好, 不過, 我見呢版都好多讚, 你用過後好的report下

如只是煎的就用berndes的易漯

引用:
原帖由 Cooklover 於 2009-1-14 14:50 發表
我都係用孖人中式wok, 燒熱後才落油, 因為個wok若夠熱便不黏wok, 幾時才夠熱? 就是當落小小水的時候, 水會變成水珠並且圍著wok旋轉, 我係用呢隻wok炒餸, 都唔算好黏wok, 有soy sauce的肉類會黏, 下肉後不用立該 ...
係啦 telfon 就係有這缺點.....

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

我用黑金鋼好過,d千幾蚊不鏽鋼比我打哂入冷宮(係廚櫃最入最底嘅位置), kaka
Yes, Telfon 2~3年會脫落 除非貴價($2xxx) model才不脫落

引用:
原帖由 Tech4Lee 於 2009-1-14 16:24 發表
我用黑金鋼好過,d千幾蚊不鏽鋼比我打哂入冷宮(係廚櫃最入最底嘅位置), kaka
Yes, Telfon 2~3年會脫落 除非貴價($2xxx) model才不脫落
貴價0個隻我更唔用 teflon 啦......

家有喜事

唵嘛呢叭咪吽

伸延閱讀
 35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。