反映漁農處捉狗行動

反映漁農處捉狗行動 E-mail 此主題給朋友

各位網友...見過漁農處既人捉狗未???
有一次...我係一條河....見到有一隻狗被渠既泥捆係一隻堂隻身上...
當時...我個一刻,,好想落去救佢上黎...
但係,,,我身邊既朋友叫我算啦...
唔好理啦...但係...我心諗:{我自問係一個愛狗之人...點會見死不救,,}
咁之後有幾個路人經過...聽到我講呢一番說話...
佢地話...如果隻狗受驚咬傷你咁點算...我當時就呆左...
最搞笑既係...之後我第一時間打999...
點知警察話..."唔受理"叫我打去漁農處...
咁講真真係唔關警察部佢地事既...佢地都好好地比左漁農處電話我...
咁我就聽佢話...打去漁農處...打到去...講左地點同電話比佢地聽...
但係等左半個鐘,,,當時隻狗叫既聲音真係好淒厲,,
咁漁農處既職員到左之後...我覺得佢地用一D好唔人道既方法..炮制隻堂狗...
令到佢...好辛苦...但係好彩..最後佢都唔駛死O係條渠度,,
各位網友...如見過呢D事件...一齊討論一下啦...
THX...

隻狗唔駛死O係條渠度...但係死係漁農處呢

愛護動物協會都唔愛護動物la~
有次我做野間鋪有貓仔聲,原來發現佢由上層既倉fall down 落左黎,困住左係d 假牆到,之後call 愛護動物協會,佢地幾個鐘後先黎到@@
之後話用食物引佢出黎,等左一日都唔出,之後再call 佢,佢地話都係咁ga ja,最後等多一日夜晚8點到隻貓仔出左黎,再call 佢地,佢地話元朗太遠唔黎第日先黎,點知貓仔X左loo,到第二日,送走埋隻貓佢地都未黎到!!

好多年前都見過魚護處d人捉狗,
真係好唔人道, 令到d狗流晒血不特止,
仲把牠們在地上拖行,
即頭係弱待, 真係唔知可以點反映,
佢地真係好冷血,
要教導吓佢地尊重生命, 捉還捉唔好令狗狗受傷,
我聽到佢地捉狗時講, 比賽邊個捉得多. 唉....!

引用:
原帖由 pkyc 於 2009-1-27 09:23 PM 發表
好多年前都見過魚護處d人捉狗,
真係好唔人道, 令到d狗流晒血不特止,
仲把牠們在地上拖行,
即頭係弱待, 真係唔知可以點反映,
佢地真係好冷血,
要教導吓佢地尊重生命, 捉還捉唔好令狗狗受傷,
我聽到佢地捉 ...
香港咁多老鼠叫佢地捉啦鬥多隻

死狗已矣

真係唔明 香港是一個有知識的地方
可是 就沒有 一個部門會來處理 拯救動物的部門
香港 應該 開設這類部門 避免再有同類事件發生而不懂處理

引用:
原帖由 Cilla. 於 2009-1-27 11:08 PM 發表
唔好話動物
公立醫院對人都係咁
總之唔係自己嘅話之你
講出大家既心聲

我自己感覺, 一聽到漁農處嗰名, 佢掂過嘅動物, 多數都係救唔番.

無論是官員大亨,還是平民百姓,若殘忍地殺害生命,那麼他就是一個惡人。正如德國哲學家叔本華所說:“凡是對動物殘忍的,不會是個好人

消防處救動物溫柔好多…唉…
漁護處…次次見到佢地"救"動物都好似虐待緊佢地咁…
佢地目的唔係救,係捉,佢有咩事唔關我事,只要捉到就得…

又係一句

政府冇能 管理不善

歐美 個d 同香港個d 真係冇得比 .....

引用:
原帖由 le198923 於 2009-1-28 03:24 AM 發表
消防處救動物溫柔好多…唉…
漁護處…次次見到佢地"救"動物都好似虐待緊佢地咁…
佢地目的唔係救,係捉,佢有咩事唔關我事,只要捉到就得…
其實都有救到動物既新聞
不過係呢單野令人印象太深吧
個別事件唔可以蓋全既

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。