註冊 登入

本港升學或進修認可途徑或方法

非正常途徑,最平及認受性最好,看來只有IVE。
毅進只識而做踏腳石。

回覆 引用 TOP

The AD system of USA is much better developed than HK's.
Well, HK education system, we all know it is bad

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

首先感謝你的帖子,我希望你可給我一些意見。

我今年廿六,於99年完成中五會考後便出來工作,期間亦有讀一些課程,將會係這個月考bulats試 (政府的CEF資助)。

現打算於短期內報讀學位課程,應該會選擇PART-TIME 的,因我不能放棄工作。所以應只有公開大學的DL才適合我,是嗎?

但按照你所說,以一個中五畢業生(FULL CERT. incl CHINESE & ENGLISH (B))選讀學位課程的話,應先讀一個HD會比較好,但若困我不讀HD,將來會否有任何的認可性問題出現?

Thanks.

回覆 引用 TOP

回覆 18# 的帖子

你想讀邊一個範圍的科?

回覆 引用 TOP

其實心中還未有決定,不過若果以興趣及能力掌握方面,我希望讀ou o既
Bachelor of Business Administration or Bachelor of Social Sciences in Public Administration

不過我知道讀大學不能以興趣為先,所以若果以前途打算,就應該讀一些有關商業、行政方面。

謝謝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chan1982 於 2009-1-8 06:14 PM 發表

所以若果以前途打算
請睇番置頂的FAQ

除佐某d特別的工種
很多工都無特別要求某一個major 的degree

另外, 你現在係邊一行
會唔會打算繼續係同一行到?

回覆 引用 TOP

少少補充
VTC負責推銷學士學位o既部門叫「形狀」(SHAPE)

我的扑文-小眼睛的大眼珠

http://cacako.wordpress.com/

玩煙花(10-1-2009)
蘿蔔糕(10-1-2009)
聖誕派對(5-12-2008)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cacako1988 於 2009-1-8 09:26 PM 發表

少少補充
VTC負責推銷學士學位o既部門叫「形狀」(SHAPE)
仲有個"peak"

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Reaper_HK 於 2009-1-8 07:33 PM 發表

仲有個"peak"
嘩~
估唔到咁狼
一老一嫩
殺晒

我的扑文-小眼睛的大眼珠

http://cacako.wordpress.com/

玩煙花(10-1-2009)
蘿蔔糕(10-1-2009)
聖誕派對(5-12-2008)

回覆 引用 TOP

ths好詳細好有用!!
我希望我一早睇到依dpost...嚴重希望置頂...
依家越黎越多d有心求學既人報左d唔認可既課程,依個post真係可以"救"到唔少人

回覆 引用 TOP

回覆 21# 的帖子

我本身是在一間空運公司工作,但有感香港的物流業市場將會縮小,所以應不打算報讀有關此行業的課程。

謝!

回覆 引用 TOP

回覆 26# 的帖子

比較難比意見俾你

或者諗下自己下一份工想做乜 (如果你唔想根據興趣去揀)

回覆 引用 TOP

如果讀完3年ive hd
再讀ive shape 1年嘅 topup
個topup係唔係會好似你所講"不會通過個人學歷評審為學位課程"

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boy123boy123123 於 2009-1-12 02:13 AM 發表

如果讀完3年ive hd
再讀ive shape 1年嘅 topup
個topup係唔係會好似你所講"不會通過個人學歷評審為學位課程"
99%過唔到

HKCAA 講明
係本地和海外學府搞的一年制topup係一定過唔到

(那1%..係如果你有其他野可以當degree的)

回覆 引用 TOP

本人現年30   95年會考中文 (E)  and Maths (D) 但係其餘唔及格 過去一年去了加拿大 Kwantlen Polytechnic University 讀了一年 英文ESL Level 2 (B-)同Fiancial Accounting (A-) 但因學費太貴 故想問有咩途徑係香港讀Degree...Thank you

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。