註冊 登入

本港升學或進修認可途徑或方法

引用:
原帖由 sandy890 於 2009-1-12 05:59 PM 發表

本人現年30   95年會考中文 (E)  and Maths (D) 但係其餘唔及格 過去一年去了加拿大 Kwantlen Polytechnic University 讀了一年 英文ESL Level 2 (B-)同Fiancial Accounting (A-) 但因學費太貴 故想問有咩途徑係香港 ...
你那時係邊一個major?

最易入會係OU
再唔係可以試下PolyU/City的parttime degre

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Reaper_HK 於 2009-1-12 12:18 AM 發表

99%過唔到

HKCAA 講明
係本地和海外學府搞的一年制topup係一定過唔到

(那1%..係如果你有其他野可以當degree的)
咁如果讀果個top up full time讀程時間需要年半至2年時間
又會唔會影響通過hkcaa呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wa1018 於 2009-1-13 01:46 AM 發表

咁如果讀果個top up full time讀程時間需要年半至2年時間
又會唔會影響通過hkcaa呢?
機會會大佐很多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Reaper_HK 於 2009-1-12 05:11 PM 發表

你那時係邊一個major?

最易入會係OU
再唔係可以試下PolyU/City的parttime degre
Business (HR)...我想讀FULL-TIME, 請問呢三間邊間好D...THANK YOU

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sandy890 於 2009-1-13 09:17 PM 發表

Business (HR)...我想讀FULL-TIME, 請問呢三間邊間好D...THANK YOU
我諗你最好去每間問下
(sorry 加拿大番來香港, 呢一條path 唔熟)
不過Poly和City 會收你的機會係大D (但係self finance 的)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Reaper_HK 於 2009-1-12 12:18 AM 發表

99%過唔到

HKCAA 講明
係本地和海外學府搞的一年制topup係一定過唔到

(那1%..係如果你有其他野可以當degree的)
http://www.hkcaa.edu.hk/en/accredited.asp?showresult=1
HKIT既degree好似ok

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yj5ng2fi4 於 2009-1-16 09:35 PM 發表

http://www.hkcaa.edu.hk/en/accredited.asp?showresult=1
HKIT既degree好似ok
HKIT 那個過佐課程磅
過佐課程磅(或者間學校有學術自我評審權的)
你唔夠十歲
讀一年
有個學位都係認

而且HKIT 個program係三年
只不過佢用"免學分"的方法..令到可以一年畢業

(當然..呢d學生出來的質素會影響到下次個課程過唔過到磅)

回覆 引用 TOP

多謝你咁詳儘無私之介紹.....另外想問問師兄嘅意見...

我識得某人,本已屆中年,仍然想抓住機會...雖然明知一年top-up degree 不甚(政府、大機構)認授. 但現今大部分香港企業HR並不太在意學位認授(只在意是大學有正本Cert.).

現某人有英國大學(UK top 100)收讀一年top-up degree(其本身已有Higher Dipl.).但其后佢又可與大部分競爭者爭工。以咁嘅安排,你會唔會覺得唔妥當呢?咁佢嘅態度你接受嗎?再者其后亦可繼續 take PG degrees, etc.

地球上  兩個人  能相遇不容易  做不成你的情人我仍感激

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PS Wong 於 2009-1-17 03:06 AM 發表

多謝你咁詳儘無私之介紹.....另外想問問師兄嘅意見...

我識得某人,本已屆中年,仍然想抓住機會...雖然明知一年top-up degree 不甚(政府、大機構)認授. 但現今大部分香港企業HR並不太在意學位認授(只在意是大 ...
如果真係要take (但你又唔想讀OU /UoL External)

可能最好的選擇係HKMA-RMIT

如果係香港一年UK topup..Top 100?? C 字頭定P字頭?? (不過..UK唔係大約得100間大學???)

如果呢幾間上PG?
可能又係唔認可的PG

回覆 引用 TOP

回覆 39# 的帖子

謝謝回覆
OU 時間太長.......我冇讀過,不過好敬佩咁有恆心啲人
UK HK top up course - 喺webometrics 排829 out of top 4000 嘅 Univ of Sunxxxlanx
你對呢間Univ嘅 Business & Admin courses 有冇資料及 adverse comments呢?撇開認授不談
謝謝

地球上  兩個人  能相遇不容易  做不成你的情人我仍感激

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PS Wong 於 2009-1-17 01:38 PM 發表

謝謝回覆
OU 時間太長.......我冇讀過,不過好敬佩咁有恆心啲人
UK HK top up course - 喺webometrics 排829 out of top 4000 嘅 Univ of Sunxxxlanx
你對呢間Univ嘅 Business & Admin c ...
no need to use xxx, just search sunderland on this forum...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PS Wong 於 2009-1-17 03:38 PM 發表

謝謝回覆
你對呢間Univ嘅 Business & Admin c ...
呢個係根據number of result in search engine (google\yahoo!) , 上年先有個笑話..某香港的大專學生, 不停咁話自己間學校勁過香港八大, 仲話自己唔識英文....之後又俾人話誤導....

最主要係睇
佢係香港同邊間搞

好似有一間..同時同City Scope/恆商/Ixxx 的學校搞課程
前2個可以考慮
最後那個就唔好la

回覆 引用 TOP

我想問UOL External, 係咪已是最大機會過hkcaa, 等同hong kong degree......
有冇d CASE讀左過唔到hkcaa

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天使mk-2 於 2009-1-18 01:32 AM 發表

我想問UOL External, 係咪已是最大機會過hkcaa, 等同hong kong degree......
有冇d CASE讀左過唔到hkcaa
UOL就算過唔到都一樣有牙力,
就算哈佛畢業都唔包過到

回覆 引用 TOP

原來top-up要有2年才完成先有機會過hkcaav
那麼我讀hd2年之後升top-up有credit transfer
變成<2年,but>1年完成,是否無機會過hkcaav呢

熱門搜尋: 通渠 漏水 女傭 家居保險 service apartments 辦公室傢俬

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。