註冊 登入

本港升學或進修認可途徑或方法

引用:
原帖由 kensonhk 於 2009-2-12 12:42 AM 發表

你好呀,本人今年24歲,會考得3分.....
我而家有份工時間都可以容許我進修的,而且之前都儲有少少錢!!
請問我可不可以讀dip,那間院校比較好呢!!~
而且我都想讀一個英文課程,請問那一個比較好呢,謝謝!!~
可以
IVE / 八大校外進修部或者本部的parttime

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蒼葉龍 於 2009-2-12 01:05 AM 發表

想請問self finance同top up係乜黎?
Self finance.. 自面的意思

Topup..篇文內文已經有講

回覆 引用 TOP

有咩既考試/課程  完成左之後   係可以=會考英文合格架(除毅進)
因為一兩年後都冇會考咯!!  之前唔合格果d咪....

樓主好有心機 睇完明白左唔少  thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 軒仔1005 於 2009-2-15 05:29 AM 發表

有咩既考試/課程  完成左之後   係可以=會考英文合格架(除毅進)
因為一兩年後都冇會考咯!!  之前唔合格果d咪....

樓主好有心機 睇完明白左唔少  thx
新的香港中學文憑考試的英文

回覆 引用 TOP

樓主你好,請問本人97年會考3科合格,07年英文合格,08年中文合格,可否combine作會考5科合格,因我打算報考大專ad,但好多人話combine cert只可計兩年內會考成績,但我用這幾張會考CERT考消防和警察又ok?有勞樓主解答.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 curry451 於 2009-2-15 10:04 PM 發表

樓主你好,請問本人97年會考3科合格,07年英文合格,08年中文合格,可否combine作會考5科合格,因我打算報考大專ad,但好多人話combine cert只可計兩年內會考成績,但我用這幾張會考CERT考消防和警察又ok?有勞樓主解答.
呢個你真係直接去問學校會好D

Combine Cert 只計兩年那個以我所知係指JUPAS 的申請

回覆 引用 TOP

我係中七再讀ive 2年HD架...
ive d top up係香港d公司係唔係唔accept ga??
讀完再考八間大學成功機會高唔高?? 我諗我係ive拎唔到dis, 應該係cred呀...

都唔知第時點算...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 0o嘉嘉o0 於 2009-2-15 11:27 PM 發表

我係中七再讀ive 2年HD架...
ive d top up係香港d公司係唔係唔accept ga??
讀完再考八間大學成功機會高唔高?? 我諗我係ive拎唔到dis, 應該係cred呀...

都唔知第時點算...
OU有冇你果科? 有就揀OU
至於TOP-UP就要睇番係同邊間合作搞, 愈出名果D自己愈好

公司/學校認唔認之類問黎冇意思, 因為間間唔同

回覆 引用 TOP

咁我得F5 (有5科合格) 去報讀8 大校的HD or AD 收不收 (晚間). 因本人想接住上讀大學..My plan....

And then 有沒有得免息Loan (因沒咁多cash去讀)

回覆 引用 TOP

我中5畢業
地理c中史d中文e經濟e
英數f
再加ive 電腦基礎文憑
想進修有咩好提議
依家係貨櫃碼頭入面度做文員
需要24小時輪班工作

回覆 引用 TOP

我f.7畢業, 2x歲, 做緊野, UE, CLC ,1al +1as pass. 已經讀左浸大校外dip in hrm.  諗住今年報degree 讀. 我搵到d資料, 麻煩可唔可以比d意見我呀?
1. 如果直接讀佢同南澳合辦的hr degree ok嗎? 要兩年半時間完成的, 澳洲u 冇hon 對將來讀master有影響嗎?
2.  OUHK 的HR degree 冇hon. 計埋exemption大約要4年左右去完成.對我黎講時間好長, 不過有一定的認受性.
3. Cityu 同de Montfort合辦的BA Admin Mgt. 問過要讀佢個bridging course先可再讀佢個degree. degree要用兩年時間完成. 不過呢個degree 今年收full time一年搞掂, 照你所講咪好難過磅囉?

麻煩比d意見我啦, 我打算今年開始我的進修大計. 讀degree除左想要張cert之外, 我都在意學唔學到野, 因為始終比左大筆錢出黎, 唔想只係"買cert".

thanks!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yphbenny 於 2009-2-20 12:15 PM 發表

我中5畢業
地理c中史d中文e經濟e
英數f
再加ive 電腦基礎文憑
想進修有咩好提議
依家係貨櫃碼頭入面度做文員
需要24小時輪班工作
Open Uni , distance learning mode

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovemiffy 於 2009-2-20 04:08 PM 發表

我f.7畢業, 2x歲, 做緊野, UE, CLC ,1al +1as pass. 已經讀左浸大校外dip in hrm.  諗住今年報degree 讀. 我搵到d資料, 麻煩可唔可以比d意見我呀?
1. 如果直接讀佢同南澳合辦的hr degree ok嗎? 要兩年半時間完成的, ...
2 is the best

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Reaper_HK 於 2009-2-20 03:02 PM 發表

Open Uni , distance learning mode
即係咩
可唔可以比多d資料
同埋我都係fd畢業加f.5畢業

回覆 引用 TOP

回覆 74# 的帖子

Goto OUHK's website

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。