懲教助理投考資料(Q&A/會員投考經驗討論) Part 8

仲有冇去青協個懲教署面試工作坊,我見最後聽日,上次唔得閒去,今次想去吓,有冇去過的人分享,有用的話又有冇人一率齊去?

雖然已經in完, 但我都想知之前好似好多人都話會報既懲教署面試工作坊, 究竟是龍是蛇?
有無報左既人覺得好有用呀?

引用:
原帖由 papajason 於 2009-8-11 02:19 AM 發表
雖然已經in完, 但我都想知之前好似好多人都話會報既懲教署面試工作坊, 究竟是龍是蛇?
有無報左既人覺得好有用呀?
有用~由其你有份做佢個模擬面試~啟發好大~

今日終於到我面試,好緊張

引用:
原帖由 技能王 於 2009-8-11 08:48 AM 發表
今日終於到我面試,好緊張
加油吧

我想問下已經面咗試既師兄師姊,其實大學生同唔係大學生既面試過程是否一樣?
是否都係自我介紹、懲教知識、處境問題、時事等等...
有沒有不同的地方?

引用:
原帖由 B.R.I.A.N 於 2009-8-11 10:11 AM 發表

加油吧
多謝巴打既支持

引用:
原帖由 petrol01 於 2009-8-11 10:21 AM 發表
我想問下已經面咗試既師兄師姊,其實大學生同唔係大學生既面試過程是否一樣?
是否都係自我介紹、懲教知識、處境問題、時事等等...
有沒有不同的地方?
唔一定 我面試過程 冇時事 冇懲教知識 連處境問題都冇
不停問自身 同我本身工作 家庭等等
最後係一條英文問題

回覆 1099# 的帖子

你見幾點呀???

回覆 1088# 的帖子

馬坑同東頭灣個個係懲教所WO都唔係監獄.........其實懲教所同監獄有咩分別?

我今日IN完, 兇多咭少, 可能我個自個介紹有問題LA, 我想話自己係性格隨和,但係去到現場, 諗唔起「隨和」呢個形容詞, 咁我就講, 我和藹可親, 跟住個考官, 由開始忍笑, 忍到我INTERVIEW 完左為止~ 唉~~~  
第二個問題, 我講錯野, 我想話我想考入懲教係因為........
講左,, 我忌考入境係因為...... 跟住,, 勁追問,,, 唉~~
佢D問題好多方面, 鐘意問咩就問咩,大家要膽定D, 小心講野, 唔好好似我咁。
都怪我緊張LA。各位考生,請你地加油LA, 千奇唔好咁緊張。祝大家好運。

引用:
原帖由 akindo05 於 2009-8-11 10:49 PM 發表
我今日IN完, 兇多咭少, 可能我個自個介紹有問題LA, 我想話自己係性格隨和,但係去到現場, 諗唔起「隨和」呢個形容詞, 咁我就講, 我和藹可親, 跟住個考官, 由開始忍笑, 忍到我INTERVIEW 完左為止~ 唉~~~  
第二個問題 ...
我都係今日in,你幾點IN??

回覆 1106# 的帖子

你係女仔????
多唔多女仔in呀?

引用:
原帖由 ankiso 於 2009-8-11 10:55 PM 發表
你係女仔????
多唔多女仔in呀?
我男仔,我考4點左右 ,見到有兩三個女仔

回覆 1109# 的帖子

師兄,是否一小時,每個board 平均in 4個人左右呢????
你唔好咁worry啦,應該冇問題既。
希望你得啦!

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。