打印

係未一定會順手通埋波仔

係未一定會順手通埋波仔 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
我去年7月在政府醫院做踏板測試,12月做CT Scan,3月覆診話安排我5月做心道管檢查,如果太窄,就做埋通波仔手術。我想知道是否政府會節省資源,一般都會順手做埋通波仔呢?,究竟以政府立場係塞左幾多%才會做呢。他話塞左一條,做檢查時是否祇check一條,或3條都檢查呢?。我本身心瓣都有問題,很多年前做過撐心瓣手術,但今次又未check 心瓣,7月尾才做心瓣ultrasound,如果5月做心道管檢查和通波仔會否有壞影嚮架 ?。


實用相關搜尋: Spa 檢查

TOP

Why don't you ask your physician during consultation?


實用相關搜尋: Spa

TOP

引用:
原帖由 skylung 於 2009-3-13 03:06 PM 發表
Why don't you ask your physician during consultation?
政府架,唔係私家腹C
要問,五月囉,都做啦。






TOP

回覆 1# 的帖子

做心道管檢查順手做埋通波仔,點樣會節省資源呢?
這手術病人要自付$69000 的,包兩個支架
在廣X醫院係分開做, 在伊利XX醫院係一次做埋
心道管檢查當然係三條血管檢查晒
一般塞左 75%以上就要通同埋落支架
不過都要睇塞既位置而定
在病人立場, 應該係一次做晒好D.



實用相關搜尋: Spa 檢查
踩低別人來抬高自己, 何必呢?
是自卑感引至自大狂嗎?

TOP

[隱藏]
人哋會落顯影濟 一次睇晒全部 通常都係一次做晒 但有可能係做唔到或唔需要做 就唔同你做囉


實用相關搜尋: Spa

TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

引用:
原帖由 bmm2000 於 2009-3-22 11:45 AM 發表
如果係75%以下唔做通波仔會做咩.....
我現在都怕緊.但看你由上年七月等到現在先知5月會做....
你看私家醫生米快d知結果,可叫私家醫生幫你refer去政府米快囉。



實用相關搜尋: Spa 醫生

TOP

 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。

10.0.1.12