讀的士牌心得

讀的士牌心得 E-mail 此主題給朋友

各樓主:本人剛剛失業做咗這份工接近20年 ....有些少與社會脫節,無辦法之唯有事急馬行田 去考的士牌希望有少少幫忙 今日第一堂上李X駕駛學院的士課程 上完都唔知呀sir講啲乜 請問有考過的士牌樓主&師兄可以容易心得或口訣

背左佢話會考的題目咪得囉!報李X都係想知邊d要背,邊d唔駛背!

街名,大廈名都係靠死記,我可能本身做跟車,反而街名唔係覺得好難,不過我係用紙抄開一個個區讀......不過唔好忽略路牌,都考成百條 我就係錯多一條路牌攪到要考多次........

重有基本上港九新界連東涌都會出,有d街名好近似,緊記分清楚.....留意!!

心得就系死記

如果我無記錯, 你應該都係比左學費, 上唔上堂都得果隻。  
但建議你, 一定要晚晚上足堂, 唔好走堂, 阿 sir 講D野好有用。

亞 sir 會教你一D方法來幫助記憶的, 好久以前我考過到依家仲記得, 例如世界大酒店係邊條街? 亞 sir 話大酒店就係有關死人之事, 記住"搵死路街", 咁你就知個答案係"溫思勞街"喇

引用:
原帖由 198289 於 2009-3-16 10:49 PM 發表
重有基本上港九新界連東涌都會出,有d街名好近似,緊記分清楚.....留意!!
香港有好多街名都好似
例:雲漢街and雲咸街
前者係觀塘,後者係中環
仲有好多呢d例子..我一時間諗唔起
大家都諗下啦~
有邊兩條街既名只係差一個字...或者讀音係好近
仲有,有d街名又長又難記..
好似有條叫機...咩咩道... 成日唔記得...冇記錯係蕪湖街個邊

我 12 月先考完的士..
講真 d 街名真係要死記..
依家電腦隨機出題目,
駕校都話唔到比你知邊 d 會出邊 d 唔會出..
報駕校係因為佢起碼都有個範圍你讀 (6xx 條)..
如果唔報真係唔知點讀..

我自己就將 d 題目自己打一次落 excel 度..
跟住再睇 excel 讀..

我幾年前報過想考...但真係讀唔掂,最後無考

回覆 8# 的帖子

果條叫機利士南路....讀書唔算難,到你出黎做先難呀!!好多街名你都未聽過......

我大約10年前考, 上去德x 上堂, 呀sir, 晚晚都會將所有香港的街名, 用一隻歌仔咁唱出來, 晚晚返去唱歌, 你聽得多歌都識背啦, 就係咁, 一次pass....

我都係報鏗鏘考,街名主要都係死記,
將同類group埋一組記,我都一次pass

引用:
原帖由 sing3714 於 2009-3-16 11:50 PM 發表
如果我無記錯, 你應該都係比左學費, 上唔上堂都得果隻。  
但建議你, 一定要晚晚上足堂, 唔好走堂, 阿 sir 講D野好有用。
其實6堂就講晒d野,認為夠就可以不上堂,之後自己讀

引用:
原帖由 james0072 於 2009-3-24 10:53 PM 發表
我大約10年前考, 上去德x 上堂, 呀sir, 晚晚都會將所有香港的街名, 用一隻歌仔咁唱出來, 晚晚返去唱歌, 你聽得多歌都識背啦, 就係咁, 一次pass....
咁得意嘅  我好有興趣聽吓嗰隻歌

伸延閱讀
 54 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。