南怡島

南怡島 E-mail 此主題給朋友

請問有冇人自由行去過南怡島的
若果我朝早在東大門出發應該如何去??
東大門--->南怡島--->春川--->明洞
可否教我以上的行程應該去???
十萬個唔該

1. 東大門運動場站 → 搭4號線 或 東大門站 → 搭1號線 → 清涼里站 (17 mins, 900 won)
2. 清涼里 (Cheongryangri) 火車站四號出口 → 搭無窮花號Mugunghwa → 加平(Gapyeong)     火車站 (75 mins, 4000 won)
火車班次: 8:40am/ 9:30am/ 10:20am/ 11:10am
到達時間: 10:02am/ 10:52am/ 11:42am/ 12:33pm
3. 加平火車站 → 坐的士直接跟司機說:NAMI,他就知道了(請記得先問車資??)→ 南怡島渡船口 (10 mins, 3000 won)
4. 搭船 → 南怡島 (來回6000 won, 10 mins)

好複雜~

korea邊度近近地有櫻花睇?

漢江汝矣島春花祭
在首爾最具代表性的櫻花隧道,正是可以簡便地欣賞櫻花的汝矣島輪中路。輪中路是在汝矣島國會議事堂後方,由生長了30-40年左右的1400顆櫻花行道樹所組成的道路。每當四月初中旬時,全長5.7公里的輪中路,就會傾瀉綻放華麗的櫻花,每年都吸引250名的觀光客來訪。在櫻花的全盛時期,國會議事堂後方的一部分區域會全面交通管制。因此在櫻花盛開期間自行開車來訪的話,可能會不太便利,建議最好能夠搭乘大眾交通工具前往。此外在汝矣島63大廈也預定配合櫻花盛開的時期舉辦63櫻花節慶。在輪中路上主要活動有街頭藝術遊行、國內外專門表演團的文化公演和花藝展示會、文化觀光相片展等,以及韓華63大廈從1樓到63樓的爬樓梯大賽、免費櫻花紋身活動和櫻花音樂會等各項活動展開。

交通資訊
[前往輪中路]
* 首爾地鐵5號線汝矣渡口站5號出口,往雙子大廈(LG Twin Tower)方向步行約五分鐘 / 首爾地鐵五號線汝矣島站2號出口,往國會正門方向步行約五分鐘

[前往63大廈]
* 首爾地鐵五號線汝矣渡口站1、4號出口,步行約五分鐘。

* 南山櫻花和迎春花
從南山市立圖書館至八角亭、從八角亭至獎忠洞國立劇場聯接起來的南山循環道路,伴隨著壯觀的銀春花、杜鵑花和櫻花。雖然南山海拔高達262公尺,卻可輕鬆的散步上山。然而登上南山的道路很多元,其中最為便利的就是從南山圖書館開始的登山道路。(到達山頂的八角亭約需30~40分鐘) 若想欣賞週邊風景,也可以使用纜車或者南山循環公車。徒步登山可以經過植物園的中央台階,雖較其他道路陡峭,但到達山頂(八角亭)僅約需30-40分鐘。纜車的營業時間為10:00-23:00,夜間搭乘的話,也可以欣賞到由路燈及其他華麗照明點綴而成的首爾夜景。往返的纜車費用為7500韓元,單程為6000韓元/ 孩童往返為5000韓元,單程為3500韓元。 .

交通資訊
[搭乘纜車]
首爾地鐵4號線名洞站3號出口,往右手邊太平洋飯店方向徒步約10分鐘左右。

[南山循環公車(02號黃色南山循環公車)]
1. 首爾地鐵3、4號線忠武路站2號出口(大韓劇場前)前搭乘。
2. 首爾地鐵3號線東大入口(東國大學入口)6號出口前搭乘(每5~8分鐘一班/行駛時間:08:00~24:00

* 慶熙大學櫻花隧道
慶熙大學全校本身就如同一個觀光勝地般,有著古色古香的建築物及美麗的校園。炎炎夏日繁茂地生長著數千顆樹木,而每當春天則由櫻花籠罩整個校園。尤其以從校門口開始延伸到本館的櫻花隧道最為著名,每當四月就會有兩百多棵的櫻花樹同時盛開。本館前有個充滿春天韻致的噴水池,加上周邊的樹林及櫻花襯托,常常吸引許多情侶前往。往噴水池右邊連接而上的斜坡,通往師範大學的散步道路也相當的美麗,有著鬱鬱蒼蒼的林間小路,淡雅的小木橋間流著潺潺的溪水。

交通資訊
首爾地鐵1號線回基站,往慶熙大學方向徒步約10分鐘左右。

* 昌慶宮春花之旅
景福宮、慶熙宮等位於首爾市內的主要宮闕中,昌慶宮以櫻花最多且美麗聞名。其實流傳昌慶宮的櫻花並不是用來欣賞,而是種植作為新建宮闕的木材之用,現在則是於4~5月時帶給遊客來昌慶宮欣賞美麗櫻花的樂趣。以通明殿北邊的山坡為中心,到花階、春塘池附近不只有櫻花,還有梅花、杜鵑、迎春花等多樣的春花可欣賞。  

交通資訊
首爾地鐵4號線惠化站4號出口,直走300公尺後過馬路到對面,往左側道路直走300公尺(走路約需20~25分鐘)。

回覆 3# 的帖子

唔複雜, 南怡島值得去, 我上年十二月自由行, 春川明洞可以不去.
記住搭無窮花號, 要一早買ticket, 會full的.

最好買定來回車票,包有位坐,我都係睇討論區得知既

引用:
原帖由 pilotman 於 2009-3-27 10:42 PM 發表
唔複雜, 南怡島值得去, 我上年十二月自由行, 春川明洞可以不去.
記住搭無窮花號, 要一早買ticket, 會full的.
咁你記得你幾點出發ma???
and你用咗幾多時間喺南怡島上玩ar??
你回到首爾幾多點ar???
thx~~

想請問一下.. 南怡島有d咩景點值得去架? 係咪都係有得睇櫻花啊....

引用:
原帖由 ^august^ 於 2009-3-27 10:00 AM 發表
最好買定來回車票,包有位坐,我都係睇討論區得知既
hmm..可唔可以問下點買定啊??
上網預訂??  定係要去korail火車站買定??

同埋呢其實如果淨係o係南怡島(唔會去春川)...行三個鐘頭夠唔夠時間ga??

引用:
原帖由 bigman123 於 2009-3-28 10:48 AM 發表
想請問一下.. 南怡島有d咩景點值得去架? 係咪都係有得睇櫻花啊....
如果你有watch過裴勇俊出晒名o個套<冬季戀曲>...記得裡面出現過o個個島仔&樹林...
基本上都係佢套劇出現過o個d地方同景點會多人參觀....

回覆 7# 的帖子

咁你記得你幾點出發ma??? 8:00am
and你用咗幾多時間喺南怡島上玩ar?? 3hrs.
你回到首爾幾多點ar??? 因我們去了春川明洞, 所以8:00 PM回到首爾.
and  I support tictactoe's view : 如果你有watch過裴勇俊出晒名o個套<冬季戀曲>...記得裡面出現過o個個島仔&樹林...
基本上都係佢套劇出現過o個d地方同景點會多人參觀....

引用:
原帖由 pilotman 於 2009-3-29 11:23 AM 發表
咁你記得你幾點出發ma??? 8:00am
and你用咗幾多時間喺南怡島上玩ar?? 3hrs.
你回到首爾幾多點ar??? 因我們去了春川明洞, 所以8:00 PM回到首爾.
and  I support tictactoe's view : 如果你有watch過裴 ...
咁春川明洞去唔去得過AR???
我計過來回首爾時時間都用左5-6hrs ar!!!!!
thx a lots!!!

我去左南怡島,有好多地方可以影靚相,真係幾靚架,係明洞個D地方其實就無咩機會影相,如果你想影靚相就一定要去下囉,行下都好呀,唔駛成日都shopping,因為基本上你去到明洞,東大門,南大門等等既地方都係shopping shopping shopping, 去南怡島就影相影相,行下咁....我就影左好多靚風景相 !!!

回覆 1# 的帖子

南怡島真的很美, 值得一去.

引用:
原帖由 tictactoe 於 2009-3-29 12:18 AM 發表

hmm..可唔可以問下點買定啊??
上網預訂??  定係要去korail火車站買定??

同埋呢其實如果淨係o係南怡島(唔會去春川)...行三個鐘頭夠唔夠時間ga??
你買去程既時候買埋回程就得架啦, 即係2-way, 佢會明架啦, hehe

伸延閱讀
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。