help >< 我要通便便

help >< 我要通便便 E-mail 此主題給朋友

有冇sis有特別方法通便??  之前食蕉都去到,但而家又唔得啦  
三日都冇,重要好少....個肚好多風
你地便便多唔多架??

我已經每日都食兩碗幾菜,六七杯水 
飲奶,火龍果都冇咩用

食火龍果都無得去...睇o黎都幾嚴重
食麥片睇下得唔得!! or 桂格隻燕麥飯,超Work!!
我之前第一日食燕麥飯,第2日早上就好自然咁去大!

樓, 主, 我想問下你點知個肚好多風呀, 係咪個肚打落去好似打西瓜發出果種聲

引用:
原帖由 蜜煉 於 2009-3-24 07:30 PM 發表 樓, 主, 我想問下你點知個肚好多風呀, 係咪個肚打落去好似打西瓜發出果種聲
按摩時有聲 同埋放屁

引用:
原帖由 蜜煉 於 2009-3-24 07:30 PM 發表
樓, 主, 我想問下你點知個肚好多風呀, 係咪個肚打落去好似打西瓜發出果種聲
如果係咁,睇下中醫好

可能係你脾胃差..
睇下中醫可以調理下身體

引用:
原帖由 NIK-KI 於 2009-3-24 19:36 發表

如果係咁,睇下中醫好
下, 係咪有咩事呀, 因為我係咁, 唔知咩事

食麥片吧,it works~

去萬零買呢隻藥,臨訓前食,包你第朝大笨象奔騰!樂可舒!

去藥房買盒“保秀麗”茶包試下啦,我飲左每日都好暢順。又或者買“新來福”通便丸試下。

引用:
原帖由 TangKelly 於 2009-3-24 10:43 PM 發表 去萬零買呢隻藥,臨訓前食,包你第朝大笨象奔騰!樂可舒!
你每日都食? 會唔會做成依賴??

引用:
原帖由 candycyw 於 2009-3-24 10:56 PM 發表 去藥房買盒“保秀麗”茶包試下啦,我飲左每日都好暢順。又或者買“新來福”通便丸試下。
係咪會瀉架? 你平時都冇咩便便??

試下看看個餐

其實便秘的原因有很多種的, 就算飲足夠的水和食大量的生果和蔬菜也未必能百份百避免便秘的問題。油份攝取不足、精神壓力而導致的消化不良、胃腸蠕動功能欠佳或飲食刺激而造成的腸道敏感等都可以引致便秘。解決問題的最好方法必然是從誘因著手啦。

油份攝取不足: 油脂好像扮演腸道潤滑劑的角色,可讓糞便順利通過並排便。女性常因愛美因減肥而只吃水煮食物,糞便中毫無油脂,很可能就會產生便秘。這時候可以精純橄欖油涼拌生菜、椰子油炒青菜的方式,或直接吃一些保健食品如深海魚油、月見草油膠囊等,藉由這些油的潤滑,達到排便順暢的目的。

因旅行、搬家等生活環境改變,或精神緊張、煩惱等暫時引起的便秘: 每餐一顆維他命B群。B群中尤其是B1可以促進腸胃蠕動,而B2、B3、B6等可幫助身體對抗壓力帶來的腎上腺皮質素的上升,促進新陳代謝與消除滯留身體的水份,進而改善糞便中的水含量,配合多喝水與蔬果有軟便的效果。B群多存在於糙米、堅果類、深綠色蔬菜及肉類。

胃腸蠕動功能欠佳: 運動可增強胃腸蠕動功能,促使腸內容物下移。運動可增強腹肌、膈肌、提肛肌的肌力,有利於排便。
1.
全身放鬆,兩眼平視,身體挺直,做一次深呼吸,腹肌內收,保持這種姿勢2∼3秒,重復8∼10次。
2.
兩腳尖用力撐地,保持10∼12秒,重復8∼10次。
3.
用雙手按摩腹部,順時針和逆時針方向各100次,從上腹到下腹100次。

飲食刺激而造成的腸道敏感: 是由於使用瀉劑、調味品或吸煙過多,攝入過多粗糙食物和飲用濃茶、咖啡和酒,引起交感神經奮進,使腸壁痙攣,肌肉緊張並過分收縮,導致腸腔狹窄、大便不通而引起。故此,禁食刺激性食物,包括:酒、濃茶、咖啡,辣椒、咖喱等刺激性食品和無食物纖維低渣飲食。

建議水潤利便修身餐,一連三天的餐單針對欠缺油份和壓力的誘因,改善排便困難和腹脹的症狀,若然問題持續惡化,還是及早診治和就醫。
水潤利便修身餐
Day 1 (1230kcal)
早餐
木瓜奶一杯 (全脂奶3/4杯+1/2杯木瓜茸)
黑糖全麥包
午餐
羅宋湯一碗
茄汁豆焗薯 1 個
下午茶
芝士焗西蘭花1碗
晚餐
香煎銀雪魚半條
紅米鈑半碗
炒荷蘭豆1碗
西柚一個

Day 2 (1285kcal)
早餐
西柚汁一杯
法包1/4條 (醮黑醋和檻欖油)
午餐
蕎麥冷素面一碗
三文魚壽司 4-6 件
味噌湯一碗
下午茶
香蕉船半份
晚餐
菜乾瘦肉湯1-2碗
冬菇馬蹄剁豬肉1/2碗
紅米飯半碗
火龍果1個

Day 3 (1104kcal)
早餐
滑牛碎肉粥一碗
豆漿一杯
午餐
鮮露筍忌廉湯一碗
田園沙律一客
燒牛扒2安士
下午茶餐
焗合桃五粒
晚餐
芋絲七扎
豆腐 1 磚
白灼蝦(中) 4 隻
鮮菇4隻
白菜仔一碗
橙一個

引用:
原帖由 candycyw 於 2009-3-24 10:56 PM 發表
去藥房買盒“保秀麗”茶包試下啦,我飲左每日都好暢順。又或者買“新來福”通便丸試下。
保秀麗,千萬不要試!我就系食佢食到要去屯門醫院睇內科呀!

引用:
原帖由 gooloobie 於 2009-3-24 11:06 PM 發表

你每日都食? 會唔會做成依賴??
我便祕了十幾年,系重症病人!之前每日都要吃,個幾月前開放跑步後已逐漸康復!

當然有便秘時先用藥,無事就唔好吃,就不會做成倚賴!

伸延閱讀
 60 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。