魚生白點,木也生白點,我就唔知點...

魚生白點,木也生白點,我就唔知點... E-mail 此主題給朋友

D木生白點..之前個火山石都生滿晒,掉左,
請問點先可以清除佢??有冇咩生物食架??

有2條魚都生白點,我已將溫度調至24度,對嗎??仲有冇野可以做??

thank you

對付白點,28度以上先有效,一般係30,但係你有草,驚會枯黃

係喎,原來仲有蝦,變白灼蝦,會走d蝦先升溫

引用:
原帖由 o東方不敗o 於 2009-3-24 07:43 PM 發表
對付白點,28度以上先有效,一般係30,但係你有草,驚會枯黃
30度 d蝦會唔會熟??
有其他方法嗎?

引用:
原帖由 o東方不敗o 於 2009-3-24 07:44 PM 發表
係喎,原來仲有蝦,變白灼蝦,會走d蝦先升溫
請問點對付木d白點??

升溫,到30,再加白點病藥水,我不樓都咁做,人地就唔知,蝦一定會熟,所以咪叫你拿開,升溫係將白點蟲的生命週期縮到最短,一般升溫加藥,第二日應可見到減少,三日後應可全好

d木取出來用野刷一刷吧!我成日都刷的!再加抹內玻璃面的

加白點病藥水or藍藥水!升溫我就不太夠膽了,因為曾經試過煮魚!不過可能同我個缸size及通風有關吧了!你可以跟~~~ o東方不敗o~~~talk的try_try的!

你d蝦好正!

白點病唔升的話,只落藥未必有效,以前就是比魚店呃,只叫人買藥,唔教人升溫,我同學去魚檔見佢熱天都開暖管比的病魚,先知,你煮魚可能係暖管問題,一係教錯度數,一係支野壞左,跟通風沒甚麼關係,我d缸全部蓋住,一樣唔通風,連氣泵都冇用,暖管係自動開關

回覆 9# 的帖子

我細細個果陣仲頂癮,睇住我老媽!~~~成缸魚沒有事,就是把養了十幾年,到成隻手咁大的龜,煮熟了!至今也令我費解吧!

到我大了也真的try過煮魚,尤其煮蝦!真的成隻變了白肉蝦 ~~~~30度未夠,可能是當時個缸size小吧!

now我已轉了用底火數的暖管了,暖管火數同缸size有關的,←老闆話!

樓主自己決定囉,醫唔醫除佢

提高水溫

來自2007年別地的文章:版權問題剪了腸粉!

...升..30度對....XXX...淡水型白點蟲有不錯的效果,但是對海水型...正是繁殖的理想溫度,所以提高水溫到30度無法殺死寄身蟲....

小幅度的提高水溫...已證實會加速海水型白點蟲的生命周期,...加速白點蟲的生命周期可能...沒有幫助。提高水溫會改變...血液的PH值,...讓...染病虛弱的魚...倍感壓力......

以上部份內容我未玩魚時已在書中之類見過!so一直是不支持升溫殺菌的,理由是:不是每一種魚都是可以抵受高溫的,要check清楚那種魚是活潑在那種溫度才可!d魚如果喊得出我想它們一定會喊的吧!

想令魚隻好過一點,暫時分缸養,直至白菌死光為止!因白菌是傳染病,隔離治療是理想的做法!把缸中生物先行分開,有錢甚至最好一魚一間房,尤其養了很久有感情的魚,一般性藥物便可,直到個體中破壞性細菌死亡為止!而缸中因為沒有生物體作為傳染及生存媒介,即可令細菌於其存活期後消失!白菌應該是一個月命,如果抽空魚隻洗缸後應該可能更快!若想令細菌自然消失,抽空魚後才在缸中使用高溫or底溫處理,甚至有關藥物!因沒有生物,甚至狂放UV也可!其間可用cheap魚try一下缸還有菌沒有,但sure try魚本身無病!

其實e白點病既魚仔價錢會唔會仲貴過買條魚仔既價位呢?

多謝大家的回覆,那兩條無辜的生命....已經
可以我太心急...23度..即加到30度,溫差太大,反肚

依家仲有一條有點,我唔理lu,等"時間"幫佢醫

伸延閱讀
 18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。