[其他] [URGENT]小六數學題><

[URGENT]小六數學題>< E-mail 此主題給朋友

我想問:
A,B和C分別係3個不同的正整數,佢地既和係144,求佢地既最大公因數係咩??

=.= 好難咁呀,有冇人可以幫下我?萬分感謝

有好多個答案
總之a+b+c=144 就可以
if a=1 b=2 c就=141
所以最大公因數係282

British Racing & Sport Car Club

我想講呢.....,, 你個個唔係 HCF lo...

common factors 喎...,, cf 點可能大過個3個數!!?...
最多= 架姐...

你個個係 最小公倍數黎架,..

唱歌.....用心去唱的

12,
24+36+84=144
18,
18+36+90=144
24,
24+48+72=144
從以上得到
z(a+b+c)=144
z係因數, za=A, zb=B, zc=C
z越大,abc嘅和就越細
而最細嘅組合就係6,(1+2+3)
所以hcf就係24

靡不有初
鮮克有終

天地不仁 以萬物為芻狗

ΔθΦαβγπ∴∵∠√≦≧⊥≡≠Σ±÷°∞

認真你就輸

係48
48+48+48=144

引用:
原帖由 三哥飛 於 2009-4-18 03:02 PM 發表
12,
24+36+84=144
18,
18+36+90=144
24,
24+48+72=144
從以上得到
z(a+b+c)=144
z係因數
z越大,abc嘅和就越細
而最細嘅組合就係6,(1+2+3)
所以hcf就係24
咁我就唔係好明喇
既然已經話,a+b+c=144
唔理z數值係咩都好,咁乘多個z落去a+b+c度又點會仲係等於144呢???
>< 好難啊,點計???

引用:
原帖由 ~mleung~ 於 2009-4-18 03:17 PM 發表
係48
48+48+48=144
但係呢...題目已經講左a,b,c係3個唔同既正整數wo....
我諗你咁講唔係好arm...anw, thanks

條數都唔易諗, 我都想知正規的做法係點

條數我會咁做
假設 D係A, B, C 的公因數
即係 D(X)=A, D(Y)=B, D(Z)=C (其中 X, Y, Z 係整數...即係商數)
144=A+B+C=DX+DY+DZ=D(X+Y+Z)
X+Y+Z 都係整數, 所以 144 可以被 D 整除

因為 A, B, C 都係唔同的數, 所以三個數之中必定有個數係細過 144/3=48
所以我地有 D<48
而 144=(2)(2)(2)(2)(3)(3)
因為 D 都係 144的因子, D 只能係1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 16, 18, 24, 36
為求 D 係最大, 我地由 36開始試

如果 D=36
即係 A, B, C 會係 36倍的倍數, 但因為 A, B, C 都係唔同
就算我地取最小果三個數 36, 72, 108
三個數加埋超過 144

到 D=24
即係 A, B, C 會係 24倍的倍數
我地有 24, 48, 72, 96.. 選擇
揀最細果三個數
24+48+72岩岩好144

所以答案係 24

引用:
原帖由 98102257 於 2009-4-18 05:17 PM 發表
條數都唔易諗, 我都想知正規的做法係點

條數我會咁做
假設 D係A, B, C 的公因數
即係 D(X)=A, D(Y)=B, D(Z)=C (其中 X, Y, Z 係整數...即係商數)
144=A+B+C=DX+DY+DZ=D(X+Y+Z)
X+Y+Z 都係整數, 所以 144 可以 ...
雖然真係唔知正規做法係咩,但係你個explanation好detail呀
我明白喇,真係唔該晒你啊^^

引用:
原帖由 paaap 於 2009-4-18 04:26 PM 發表

咁我就唔係好明喇
既然已經話,a+b+c=144
唔理z數值係咩都好,咁乘多個z落去a+b+c度又點會仲係等於144呢???
>< 好難啊,點計???
可能我寫得差za=A, zb=B, zc=C

靡不有初
鮮克有終

天地不仁 以萬物為芻狗

ΔθΦαβγπ∴∵∠√≦≧⊥≡≠Σ±÷°∞

認真你就輸

引用:
原帖由 三哥飛 於 2009-4-18 08:26 PM 發表

可能我寫得差za=A, zb=B, zc=C
我而家明喇^^ 真係唔該晒你啊!!!!

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。