註冊 登入

有志於到內地升學的學生必看,個人的一點經驗之談和選校心得(第三回)

引用:
原帖由 Mandami 於 2009-5-4 02:46 PM 發表

我要修正你呢句
事實上UIC有理科
計算機、環境科學、統計學、食品科學
http://uic.edu.hk/index.php?option=com_content&task=view&id=1893&Itemid=554
oh really, I am sorry about that. I checked that last year..

but.. no maths, no actuarial, no phy chem bio.... can it really be counted into a SCIENCE faculty, especially considering the fame of BU Main Campus' science

anyway, it is not a bad school, hk mode, hk professors, hk degree, fair enough..
引用:
原帖由 Mandami 於 2009-5-4 02:43 PM 發表

其實一切還有太多變數
內地升學唔係我唯一選擇
你問我幾時?可能下年....
true if you still have chance to  get into local uni.

and if you have much money, overseas renowned uni are good chocies as well

回覆 引用 TOP

想請問如果今年會考完左中五ce(6~8分到)想上內地大學,係唔係要報一個課程先?
個課程係咩黎?學費幾多?同埋幾時開始報名?我會唔會因ce低分而報唔到的?thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 214420088 於 2009-5-4 11:25 PM 發表

想請問如果今年會考完左中五ce(6~8分到)想上內地大學,係唔係要報一個課程先?
個課程係咩黎?學費幾多?同埋幾時開始報名?我會唔會因ce低分而報唔到的?thx
聯招預備班.. 香島.. 福建.. 中協..

課程關於如何準備 港澳臺聯合招生考試.. 就是教考試嘅內容..

學費..subject to 每間學校...

八月份..你google佢地跟住check佢地電話..

唔會.. 基本上系人都收...

回覆 引用 TOP

係唔係姐係讀完呢個聯招預備班就等於係內地讀完中6?之後讀完呢個就可以直上內地大學?
每間聯招預備班學費幾多?thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 214420088 於 2009-5-5 02:13 PM 發表

係唔係姐係讀完呢個聯招預備班就等於係內地讀完中6?之後讀完呢個就可以直上內地大學?
每間聯招預備班學費幾多?thx
系等於讀完中六..
唔系直接升..要考試.. 要夠分先升到..
generally, around 1000 - 2000 per month

回覆 引用 TOP

呢3間聯招預備班分別係咩地方?thx^^

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 214420088 於 2009-5-6 05:31 PM 發表

呢3間聯招預備班分別係咩地方?thx^^
冇乜大唔同..

香島就正規D.. 俾到中六同等證明你.. 其他果兩間都可以去考嘅..都系就冇張cert..不過影響唔大..如果你下年唔系要自修再考過的話

福建就少人D咯..得一個班..唔夠30人..
香島就OK多人.幾個大班甘..
中協就..近年口碑唔系甘好..不過都出過D 14歲神童之類嘅野....好像同埋要著校服

大嘅方面就冇乜唔同..都系甘教..
睇你屋企近邊度咯..

我覺得都唔足夠話100%幫到你,帶你入門知道聯招系乜都仲可以..好大程度上都要靠自己..

回覆 引用 TOP

學費會唔會好貴?我冇乜錢=0=同埋邊間近將軍澳果邊?thx^^

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 214420088 於 2009-5-6 09:49 PM 發表

學費會唔會好貴?我冇乜錢=0=同埋邊間近將軍澳果邊?thx^^
1.請認真睇POST..我有講過

2. 自己打去問..因為價格經常有變動..

價格一般咯..唔算貴..

回覆 引用 TOP

your post is very useful, thank you very much...

我係應屆f.7 畢業生,我都想返大陸讀書,我心儀復旦大學醫學院...
我會考27分,得3個A所以唔可以免試報 ='(
我alevel 應該考得麻麻地...
我可以點做??去邊道報名考內地聯考??
仲有係咪好難考到? 因為我知復旦大學醫學院都幾出名...

回覆 引用 TOP

l want to ask some problem ,the prepare class must study maths???
because my maths is so bad,
thank a lot>.<!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ristina 於 2009-5-10 06:12 PM 發表

your post is very useful, thank you very much...

我係應屆f.7 畢業生,我都想返大陸讀書,我心儀復旦大學醫學院...
我可以點做??去邊道 ...
邊個話3個A就一定唔可以報??
先試吓問人地招生辦吧...當然你要求到人俾你in既話除左會考成績仲要有其他野(校長推荐之類)~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bearbearben 於 2009-5-10 10:56 PM 發表

邊個話3個A就一定唔可以報??
先試吓問人地招生辦吧...當然你要求到人俾你in既話除左會考成績仲要有其他野(校長推荐之類)~~
但係佢話明4 個A 先可以報免試申請 ga wo....
招生辦??去邊道問呀??有無電話??website?
校長推荐...都唔輪到我啦....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chiho1hk 於 2009-5-10 07:06 PM 發表

l want to ask some problem ,the prepare class must study maths???
because my maths is so bad,
thank a lot>.
if you mean the long one from Sept to May, I think it is yes
if you mean the short one only in May, you needn't go to study maths.

But if your maths is really bad, i think you'd better go for it or I don't think you can score higher than 15 or something.
And there is quite a big limitation for you to choose the major programme if you don't score high enough in maths
引用:
原帖由 Ristina 於 2009-5-10 06:12 PM 發表

我可以點做??去邊道 ...
引用:
原帖由 Ristina 於 2009-5-11 12:45 AM 發表

但係佢話明4 個A 先可以報免試申請 ga wo....
招生辦??去邊道問呀??有無電話??website?
校長推荐...都唔輪到我啦....
有好消息有壞消息..
壞消息就系
1. 今年面試錄取(4A果D)  好像已經過左喇.. 前排先有會員來呻話衰左...
2. 今年全國聯招報名已經結束喇

好消息系.. 都唔系話冇機會

1. 暨南華僑大學兩校聯招考試報名deadline May 16. 考試June 15
2. 中山大學獨立招生deadline May 31.. 考試 6月6號

我覺得你如果讀醫就去中山大學喇
中山大學個醫學院都好勁 ..
雖然話 北大 復旦果D排名上超過佢.但系我覺得果兩間系合并出來嘅..歷史都冇甘悠久..所以不如去華南第一學府中山大學讀(不過你都冇得揀果兩間喇,除非你等下年)

不過醫學院唔系甘容易入嘅.. 你要準備好個考試啊..

如果你有問題可以add我MSN, 我超樂意解答D有機會成為我校友嘅朋友...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 whimsical 於 2009-5-11 11:36 AM 發表

我覺得你如果讀醫就去中山大學喇
中山大學個醫學院都好勁 ..
雖然話 北大 復旦果D排名上超過佢.但系我覺得果兩間系合并出來嘅..歷史都冇甘悠久..所以不如去華南第一學府中山大學讀(不過你都冇得揀果兩間喇,除非你等下年)

不過醫學院唔系甘容易入嘅.. 你要準備好個考試啊..

如果你有問題可以add我MSN, 我超樂意解答D有機會成為我校友嘅朋友...
thank you very much~!your suggestion is quite good, maybe 中山大學 is more suitable for me...
I cannot add your msn, 可能因我是新手,maybe you add mine??

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。