註冊 登入

有志於到內地升學的學生必看,個人的一點經驗之談和選校心得(第三回)

引用:
原帖由 whimsical 於 2009-5-13 10:19 PM 發表

you mean 預科 還似乎 預備班.. it is a little bit different

May 16th is deadline for the 兩校聯招exam.. not what you mentioned..

click in this to check it out

http://lxlz.jnu.cn/zsxx/
i mean 預備班,

回覆 引用 TOP

回覆 56# 的帖子

咁我想問問復旦係收幾多分?
雖然讀完中7只係年幾,但睇完佢要考d野,即刻覺得自己唔讀預備班會炒晒......
加上,睇佢個科好似只收3個......我更覺困難......
另外,我想問問you mean上海果幾間係指邊幾間?
如果無通過聯招收人,咁即係唔使考慮?
thanks

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chiho1hk 於 2009-5-14 01:39 AM 發表

i mean 預備班,
預備班唔同system..暨大個預備班出左名教得頹..

呢個你search下電話跟住打去問..

讀預備班不如系HK讀.. 大陸果D好多野都assume左你識... 因為其實佢個market系在於針對在內地讀高中的港澳臺

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花迷戀 於 2009-5-14 03:39 AM 發表

咁我想問問復旦係收幾多分?
雖然讀完中7只係年幾,但睇完佢要考d野,即刻覺得自己唔讀預備班會炒晒......
加上,睇佢個科好似只收3個......我更覺困難......
另外,我想問問you mean上海果幾間係指邊幾間?
如果無通過聯招收人,咁即係唔使考慮?
thanks
都幾難下架.. 不過又唔系話完全冇機嘅.. 勤力D咯

讀左預備班成效都未必大..教得都好頹..

你今年有冇報聯招?

上海果幾間米復旦交大同濟 上海外國語 上海財經咯

回覆 引用 TOP

我係今年AL考生,但預計唔能夠係香港讀大學
請問我可唔可以用中五會考分數申請暨南免聯招面試?我會考文科16分
如果用中五個成績申請面試,可唔可以直入大學?定或者要讀預科班?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 路人月 於 2009-5-14 04:57 PM 發表

我係今年AL考生,但預計唔能夠係香港讀大學
請問我可唔可以用中五會考分數申請暨南免聯招面試?我會考文科16分
會考佢話有效期兩年..應該今年都仲用得..你中英冇肥佬應該就得了

but but but !!!!!

我建議你考埋中山大學果個獨立招生試... 果個考試都算頗簡單.. 今個月底截止報名..

如果對中山大學有興趣可以add我msn.. 我讀緊..

回覆 引用 TOP

唔好意思我msn hang左用唔到
中山大學獨立試考d咩?會唔會難過AL??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 路人月 於 2009-5-14 08:18 PM 發表

唔好意思我msn hang左用唔到
中山大學獨立試考d咩?會唔會難過AL??
唔會..  it is much easier ..齋考中英數.. 不過6月6號就考試.. 快D準備喇

回覆 引用 TOP

for medicine student

持有內地醫科學位可在香港通過執業資格試成為註冊醫生, 中山及暨南大學都有不少畢業生在香港執業.

除香港大學及香港中文大學的醫科畢業生外,凡有意向香港醫務委員會(即委員會)註冊以獲取執業醫生資格的醫科畢業生,必須通過委員會舉辦的執業資格試,並須於認可的醫院或醫療機構完成一段註冊前的駐院實習及評核。

任何醫科畢業生必須符合下列條件,方可申請參加2009年度執業資格試 :
a. 該生已向委員會提出申請,並為參加執業資格試而向註冊主任繳付訂明費用 ; 及
b. 該生使委員會信納其本人 -
i. 於提出申請時已圓滿地完成不少於5年的屬醫務委員會批准類型的全時間醫學訓練,並是醫務委員會接納的醫學資格的持有人;及
ii. 具有良好品格。
c. 為符合上述(b)(i)項的要求,該5年醫學訓練必須包括一段不少於12個月的駐院實習訓練期。

申請人如果將於2009年6月30日或以前完成12個月駐院實習訓練,並於下列第一及第二部份之報名日期內遞交臨時報名申請,則可於2009年7月10日前連同有關証明向本執照組提交正式申請。

根據《醫生註冊條例》,如任何人曾參加執業資格試的任何一部分連續五次而每次均不合格,委員會可禁止該人參加執業資格試。

執業資格試包括下列三部分:

第一部份 : 專業知識考試
共分兩卷,每卷各有120題多項選擇題。這部分考試為測試考生的專業知識而設。考生須應考以下學科的試題:基本科學、醫學道德、社會醫學、內科、外科、骨科、精神科學、兒科及婦產科。 暫定於2009年9月2及3日舉行考試。

第二部份 : 醫學英語技能水平測驗
為一項英語筆試。委員會希望藉這項考試確保考生的英語水平足夠應付其專業工作需要。暫定於2009年9月1日舉行測驗。

第三部份 : 臨床考試
這項考試為測試考生應用專業知識解決臨床問題的能力而設。考生接受測試的範圍包括內科、外科(包括骨科的病例)、婦產科及兒科。考試將於2009年11月底舉行。
考生通過考試後,必須在認可的醫院或醫療機構擔任駐院實習醫生,接受為期12個月的訓練及評核。在這段期間,考生會獲得臨床指導,以便他們熟悉本地醫療制度和常見疾病。成功完成駐院實習訓練的考生可向委員會申請註冊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 whimsical 於 2009-5-14 09:03 PM 發表

唔會..  it is much easier ..齋考中英數.. 不過6月6號就考試.. 快D準備喇
真係唔該晒你,但佢地D數學大概去到咩程度?有冇A-MATHS咁難?
因為我係文科生,數學好差....

同埋岩岩睇左D資料,佢話會考要有18分先可以報名,我會考得16分...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 路人月 於 2009-5-14 09:58 PM 發表

真係唔該晒你,但佢地D數學大概去到咩程度?有冇A-MATHS咁難?
因為我係文科生,數學好差....

同埋岩岩睇左D資料,佢話會考要有18分先可以報名,我會考得16分...
你文科嘛.. 有冇一科可以攞出來取代maths啊?  或者校長推薦之類,.. 或者有沒專長之類..一般文科仔14都OK嘅..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 whimsical 於 2009-5-14 11:30 PM 發表

你文科嘛.. 有冇一科可以攞出來取代maths啊?  或者校長推薦之類,.. 或者有沒專長之類..一般文科仔14都OK嘅..
可唔可以用英文黎代?定要用中英以外既科目?

另外想問下中山大學係香港既認受性高唔高?如果樹仁收我,會唔會讀樹仁好D呢?

唔該晒你...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 路人月 於 2009-5-14 11:42 PM 發表

可唔可以用英文黎代?定要用中英以外既科目?

另外想問下中山大學係香港既認受性高唔高?如果樹仁收我,會唔會讀樹仁好D呢?

唔該晒你...
no..計分系 中英數+ 另外三科..  跟住如果你有考第 7 8 9 10科.. then你可以攞你最高分嘅 7 8 9 10 來代替數學..

which means 你可以計 中英+ 中英以外最高嘅4科..

中山大學..華南第一學府.
老一輩人好多冇錢讀港大果D.都系返大陸讀中山大學..

樹仁??  唔系話唔好嘅..都有個立法會議員. 不過其他學生總體質數就..

而中大本身就好多勁人..有冇大陸嘅connection..

我覺得中山好好多..而且學費又便...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 whimsical 於 2009-5-14 08:40 AM 發表

預備班唔同system..暨大個預備班出左名教得頹..

呢個你search下電話跟住打去問..

讀預備班不如系HK讀.. 大陸果D好多野都assume左你識... 因為其實佢個market系在於針對在內地讀高中的港澳臺
想問下係香港邊到讀???

回覆 引用 TOP

回覆 64# 的帖子

我今年無報聯招,其實我都只係諗緊讀唔讀,都未決定.
預備班無用,但係唔係如果考va既都應該另有考試,預備班唔係會幫手報ma?
其實我想知廣州美術學院,北京服務學院,屬唔屬於大學?
定係都會係復旦好d?(要考350分以上??)
thx.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。