學校行政助理/文員一問

學校行政助理/文員一問 E-mail 此主題給朋友

行政助理要求有大學學位,請問學校行政助理同一般文員主要職務有何分別?.唔該

引用:
原帖由 fd147 於 2009-5-8 12:37 AM 發表
行政助理要求有大學學位,請問學校行政助理同一般文員主要職務有何分別?.唔該
間間學校唔同, 好難就咁講,
行政助理最主要都係跟學校行政工作, 依家最 HIT 既工作會係法團校董會 ...
學校文員個分界比較尷尬, 中學有可能好一點, 小學就當係 TA 咁做, 學務要做, 校務都要做 ...

引用:
原帖由 愛睡的小豬 於 2009-5-8 08:31 AM 發表

間間學校唔同, 好難就咁講,
行政助理最主要都係跟學校行政工作, 依家最 HIT 既工作會係法團校董會 ...
學校文員個分界比較尷尬, 中學有可能好一點, 小學就當係 TA 咁做, 學務要做, 校務都要做 ...
是小學麻煩一點,要求簡單由中五學歷以上就可以做中小學一樣
我想找多點中學文員好過,現在失業找工中,好過做小學更煩,中學易做
我希望找到一份中學文員,有合約文員已經好好
我喜歡做中學學校行政及校務文員(因為有教育部門經驗)

引用:
原帖由 穌師父 於 2009-5-8 01:05 PM 發表

是小學麻煩一點,要求簡單由中五學歷以上就可以做中小學一樣
我想找多點中學文員好過,現在失業找工中,好過做小學更煩,中學易做
我希望找到一份中學文員,有合約文員已經好好
我喜歡做中學學校行政及 ...
勁hea的工

總之一定係每週44個鍾

引用:
原帖由 索貝 於 2009-5-8 02:11 PM 發表
勁hea的工

總之一定係每週44個鍾
1. hea 唔 hea 見人見智, 有 D 殺左既咪好 hea, 大校既就做到嘔, 中型因為要出名搶學生都唔少野做 ...

2. 唔係, 每週44小時係書記, COII, COI 果一 D,
文員未必係薪金津貼俾 $ 果 D o黎, 多數係學校自己 $ 出, 工時多數會多過 44 小時 ...

引用:
原帖由 愛睡的小豬 於 2009-5-8 04:50 PM 發表

1. hea 唔 hea 見人見智, 有 D 殺左既咪好 hea, 大校既就做到嘔, 中型因為要出名搶學生都唔少野做 ...

2. 唔係, 每週44小時係書記, COII, COI 果一 D,
文員未必係薪金津貼俾 $ 果 D o黎, 多數係學校自己 $ 出 ...
越出名學校越做到救命(除非特殊學校),殺校都不是好好,又失業及轉校,長 CO1,2長期合約
c(合約),和ca(都是合約)有可能一年後完,現在不會有44小時工作,最多收盧收到6:00後,正常5:15-5:30下收盧

引用:
原帖由 穌師父 於 2009-5-8 07:24 PM 發表
越出名學校越做到救命(除非特殊學校),殺校都不是好好,又失業及轉校,長 CO1,2長期合約
c(合約),和ca(都是合約)有可能一年後完,現在不會有44小時工作,最多收盧收到6:00後,正常5:15-5:30下收盧
依家個時代唔同左, 我都唔明白仲有人會覺得學校既教職員係 hea 無野做, 做左佢地唔知 o者 ...

又話老師佢地勁多假, 又話學生放佢地又放, 佢地唔諗下老師每日要帶埋好多文件返屋企做, 拎卷返屋企改,
話就話多假, 其實就係 ON CALL, 校長上午叫開會, 就算 o向深圳都要下午趕返 o黎 ...
好彩長假可以 book 到機票出埠玩, 但如果自己跟果 d 活動出問題, 學校班職員打到 o黎, 長途電話費幾貴呀!!
留 o向 HK 又要驚隨時校長打 o黎, 又要 on call, 仲慘過做醫生 ...

跟住班職員都唔好得過老師幾多, 依家勁多活動, 一日收錢收到黑, 又要出依樣數果樣數, 又要買乜買物, 依 d 工作唔駛班職員做, 又要招呼家長, 服侍老師 .... 老師唔覆電話, 家長打 o黎投訴就先話個職員先, 究竟關個職員咩事先 ... 校長整唔見野就屈個職員, 叫個職員食死貓 .... 人工係高 d, 但佔七成都受氣 ...

引用:
原帖由 愛睡的小豬 於 2009-5-9 09:24 AM 發表

依家個時代唔同左, 我都唔明白仲有人會覺得學校既教職員係 hea 無野做, 做左佢地唔知 o者 ...

又話老師佢地勁多假, 又話學生放佢地又放, 佢地唔諗下老師每日要帶埋好多文件返屋企做, 拎卷返屋企改,
話就話多 ...
個個是都是推來推去,你推我推,最後是你食死貓,何況出面公司都是如事
人人話不好做學校工,反而出去做中小企業就好,中小企業都是這樣,我都好怕就算收工,個老細都不放過你,做公司事
所以就算我找到工都是工作是工作,玩樂是玩樂,無論做不做不完,都不會將公司學校事,不會帶不回家,因為是我私人空間,又要上堂溫習
我以前做中學時,我舊同事同我說自從轉了老板(新校長)之後,由早上返7收6星期六校務處同事輛流上班,定死時間,仲勁過中小企業上班時間
(其實學校週未在校務處沒有野做,除非學校大型活例中一收生面試大會,有些學校叫晒所有老師及職員回校做野)看來越來越多學校學了中小企業都是開OT

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。