我朋友舉報左"台北悠閣"

我朋友舉報左"台北悠閣" E-mail 此主題給朋友

以下係台灣觀光局局長回信
查處結果再POST上黎

觀賓字第0980013851號函

xxx 君:您好。
您98年5月12日的電子郵件己收到,您來信詢問台市內能不能有民宿,以及台北悠閣是否合法民宿乙案,經查目前台北市尚無合法登記民宿;本案本局已轉請主管機關臺北市政府查處,並將查處結果回覆您。
謝謝您的來信。祝您
健康快樂!

局長

敬啟

引用:
原帖由 peonyinaugust 於 2009-5-20 05:22 PM 發表
以下係台灣觀光局局長回信
有查處結果再POST上黎

觀賓字第0980013851號函

xxx 君:您好。
您98年5月12日的電子郵件己收到,您來信詢問台市內能不能有民宿,以及台北悠閣是否合法民宿乙案,經查目前 ...
之前已經提過
法規上市區係唔可以用 "民宿" 作招來

一般呢類型出租房間
算係不動產出租
但係到底合唔合法
仲係等當局回覆

用狂草寫雲門  用蜂炮築一座城

台北市新旅店名單 [Updated: 7 Sep 2014]

BOOK左台北悠閣既人要小心啦
随時交左錢但無得住

基本上佢地講明短租非民宿∼

你朋友咁o架?  人地做生意, 覺得唔ok 咪唔好住囉, 做乜要咁攪人?

引用:
原帖由 osmosis 於 2009-5-20 08:26 PM 發表
你朋友咁o架?  人地做生意, 覺得唔ok 咪唔好住囉, 做乜要咁攪人?
咪住 唔合法既野 係咪我地唔出聲 又或者住過無事 就代表合法先?

我發覺呢度好多人都唔會考慮合法性 覺得靚就係一切 方便就係一切 呢種觀念要改嚕

所謂法、理、情 連法都講不過去 仲講咩情理????

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚
前人只用12個字就擋住一班牛鬼蛇神

你朋友都幾無聊

好多人都會認為我朋友多事 無事揾事做

随便人地點諗

有D人係唔知
有D人係明知都去做仲推介其他人

呢個post係俾唔知既人睇

短期出租..當然合法啦..唔駛等都知

短期出租原本係針對商務的..已經有很多年....係先有短期出租.後來再有民宿

係當年副總統(阿蓮)推動國內旅遊..國民旅遊卡..週休2日.用來救經濟
將觀光地區的短期出租用民宿名義就地合法

因為週休2日無事做就一家人出去玩...但係一個月出去玩4次8日...一般人點會有錢一個月住8日酒店...當然要住便宜的民宿..一家人出去玩吃喝玩樂總會洗錢..經濟就帶動起來囉

引用:
原帖由 yungyyy1997 於 2009-5-20 11:27 PM 發表
短期出租..當然合法啦..唔駛等都知

短期出租原本係針對商務的..已經有很多年....係先有短期出租.後來再有民宿

係當年副總統(阿蓮)推動國內旅遊..國民旅遊卡..週休2日.用來救經濟
將觀光地區的短期出租用民宿名義就地合法

因為週休2日無事做就一家人出去玩...但係一個月出去玩4次8日...一般人點會有錢一個月住8日酒店...當然要住便宜的民宿..一家人出去玩吃喝玩樂總會洗錢..經濟就帶動起來囉
民宿都要登記架
唔係自己話自己係民宿就合法

引用:
原帖由 peonyinaugust 於 2009-5-20 11:48 PM 發表

民宿都要登記架
唔係自己話自己係民宿就合法
問題係...人地都冇話自己係民宿...

在市區只要話自己唔係民宿就合法....除非有證明對外話自己係民宿

民宿係可以唔登記的

在符合客房數5間以下,客房總面積不超過150平方公尺以下
及未僱用員工,自行經營情形下,將民宿視為家庭副業,
得免辦營業登記,免徵營業稅

引用:
原帖由 傻豬竹子 於 2009-5-20 11:56 PM 發表
問題係...人地都冇話自己係民宿...
我唔想知佢係咩
我只想知佢係咪合法

我朋友有去拍賣網留言問佢個經營牌照號碼 ...... 過左成10日都無回覆

引用:
原帖由 yungyyy1997 於 2009-5-21 12:01 AM 發表
在市區只要話自己唔係民宿就合法....除非有證明對外話自己係民宿
民宿係可以唔登記的

在符合客房數5間以下,客房總面積不超過150平方公尺以下
及未僱用員工,自行經營情形下,將民宿視為家庭副業,
得免辦營業登記,免徵營業稅
你上下兩段互相矛盾

我唔知民宿係可以唔使登記
因為我先前睇到篇野話台灣政府要整頓無登記既民宿搞到好多反對聲音
同埋我睇日月潭咁多民宿其中有D有post個登記號碼

伸延閱讀
 59 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。