桂林-陽朔自由行分享 (多相)

桂林-陽朔自由行分享 (多相) E-mail 此主題給朋友

經常聽人講桂林山水甲天下, 本人之前就同女朋友一家人去左呢個地方玩左幾日, 去之前原本想去書局搵返本旅遊書睇睇, 發覺無書係講呢個地方, 可能桂林太舊啦.....

唔緊要, 呢d書可以返大陸買, 上次去上海玩都係用大陸書,包裝精美, 價錢又平, 大家以後都可以去睇睇.

呢次無跟團既原因係因為想去梯田同遊陽朔的遇龍河,旅行團好似無呢兩個活動, 如果無去呢兩個地方就可惜啦

day 1 (香港-->深圳機場 -->桂林)
由於香港直飛桂林的來回機票要成千幾二千蚊,所以今次會去深圳上機, 機票平左成千

去到桂林後由酒店既車接到油店 (桂林貴客0773酒店), 間酒店係上網搵, 都唔錯

之後就去附近食午餐, 然後就去桂林既其中兩個景點, 穿山同象山

因為穿山有個窿, 因而得名

竹伐睇象山

day 2 (桂林 --> 龍脊梯田)

第2日係今次自由行的重點, 睇梯田, 一般旅行團如果去梯田都會去平安梯田, 我地今次就會去金坑梯田

之前已經訂左山上面的萬景樓, 佢地架車係呢朝早就到左酒店門口, 坐左大約2小時車就到左金坑瑤族梯田的入口

由於要行上山, 所以我地都係山下食個農家菜午餐, 食飽先行上山

沿途既風景唔講都知靚啦, 不過都行左成2個鐘先去到萬景樓

晚餐就係食萬景樓

day 3 (梯田 -->陽朔)

第3日一早原本想睇日出, 但因為之前落過雨,所以睇唔到

食完早餐之後就行返落山坐車去陽朔

由於坐車花左好多時間先到陽朔, 去到之後都係四周睇下, 呢日入住一間民宿 (蓮峰一號), 位置正正係熱鬧的步行街西街隔離, 又可以望到漓江

西街, 有勁多外國人, 人勁多, 成個旺角咁

day 4 (遇龍河)

呢日既主要活動係坐木伐遊遇龍河, 遇龍河係漓江既一條支流, 有小漓江之稱

食玩早餐就去租單車, 去到既時候見到有電動單車租, 基本上係係一架綿羊仔, 租一日50蚊, 於是就租左黎玩

有人玩水戰

又有人游水

d水真係好清

似唔似手指公???

very nice

nice photo wo
how can u book the air ticket in深圳機場?

你d行程同我之前去差唔多一樣,只係我住多陽塑一晚,同埋象鼻山我地路過門口都無入去,覺得貴又無咩[特別,如果有影埋食物就正喇

非常好.  上月去完桂林, 勾起一d回憶.點解唔去銀子岩 ?

穿山果part 我覺得太多人工效果

Brother  
You........

Me....................

引用:
原帖由 newnew 於 2009-5-23 11:28 PM 發表
非常好.  上月去完桂林, 勾起一d回憶.點解唔去銀子岩 ?
唔明, 點解要去銀子岩 ?  

引用:
原帖由 沙田仔 於 2009-5-24 10:37 AM 發表

唔明, 點解要去銀子岩 ?  
銀子岩比穿山岩大, 特色又要多.

http://www.yinziyan.net/Index.asp

好1個自由行,
有沒去睇印象劉三姐!!!
好好睇架
入場$180人民幣

人生有幾多個十年 ,  最緊要活得痛快!!!!

真係好想去多一次桂林同陽朔,但係想睇金黃色 ge 梯田

引用:
原帖由 newnew 於 2009-5-24 10:53 AM 發表
銀子岩比穿山岩大, 特色又要多.

http://www.yinziyan.net/Index.asp
但是, 看了太多岩洞了, 又是七分想像............... ?  

伸延閱讀
 23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。