冷氣機邊隻牌子好(窗口機)3/4匹 & 1匹

冷氣機邊隻牌子好(窗口機)3/4匹 & 1匹 E-mail 此主題給朋友

窗口冷氣機邊隻牌子好 3/4匹 & 1匹
寧靜慳電的
(美D)1匹 好唔好?
邊到買好 ?
多謝各位師兄

投票項目 ( 多選: 最多可選 3 項 ) 參與人數 405

1. 樂信
2. 樂聲
3. 珍寶
4. 日立
5. 三菱
6. 美的
7. 金章
8. 飛歌
引用:
原帖由 tsuicharlie 於 2009-7-10 10:44 PM 發表

開利冷氣而家made by 格力,而家同大陸機差吾多,以前用過部開利三廂電分體1,2匹同2,1匹半窗口機 ok好夠凍都好靜,不過3/4,1匹個的窗口機就嘈的
thx for reply,如果made by格力, 係唔係好快就唔夠凍架,
另外買冷氣包埋有獨立抽濕功能其實好唔好呢, 咁樣抽濕會唔會side電, 而且抽濕效果好唔好架
我暫時只係見到日立同開利有獨立抽濕功能, 但日立兩面出風, 唔岩我擺位

想問 抽濕功能 對我來講  住 39 樓 同 通爽既樓宇 有沒有作用  ?
唔知 買凈冷型好 定 有抽濕功能好  ?

知足常樂 享受生活

引用:
原帖由 IL2009 於 2009-7-13 02:52 PM 發表

thx for reply,如果made by格力, 係唔係好快就唔夠凍架,
另外買冷氣包埋有獨立抽濕功能其實好唔好呢, 咁樣抽濕會唔會side電, 而且抽濕效果好唔好架
我暫時只係見到日立同開利有獨立抽濕功能, 但日立兩面出風, 唔 ...
大陸牌子向來一向唔太涼,用耐左唔夠凍...
用冷氣抽濕一定side電個抽濕機,冷氣抽濕功能我用過分體機個的抽到一半濕度就停機..

引用:
原帖由 tsuicharlie 於 2009-7-13 04:30 PM 發表

大陸牌子向來一向唔太涼,用耐左唔夠凍...
用冷氣抽濕一定side電個抽濕機,冷氣抽濕功能我用過分體機個的抽到一半濕度就停機..
咁即係獨立買部抽濕機好過, 冷氣連抽濕?

引用:
原帖由 IL2009 於 2009-7-13 06:01 PM 發表

咁即係獨立買部抽濕機好過, 冷氣連抽濕?
抽濕機抽得好過冷氣,

CHING, 如果買獨立制冷買珍寶係唔係好d, 同埋我間房有約1百尺, 買3/4匹定係要買一匹呀

我今日同老豆落左豐澤買冷氣機,結果選左 General 1.5   匹個部,
本來選Panasonix(豪華班)架,不過係間房有部Panasonix 3/4匹同前幾個人一樣,一點都唔凍同埋好燥,買野千期唔好睇牌子!
日立個部話唔''的''水,我怕買左番來,落完雨之後去唔到水容易生锈,之後過到幾年''的''水,俾人投訴!唔想煩,之後睇美的,超平囉,不過係大陸有一部,好燥,無選到,樂信同panasonix 一樣,再睇下開利,好似無咩人買,最後俾我上維基打冷氣機睇到R22 雪種開始停止生產,話破壞大氣層,所以想住等下一年,點知過多幾日,部TOSHIBA 有風出,但係無冷氣機,(一時時),先打算換,最後選左General AMH13F, 12100Btu/h,  用環保雪種R410A ,反正現在到處都話環保,早點換左佢好,為地球出一分力!好貴成$4990,唉無計,唔用環保雪種$4790 ,閒2夠,可以食番餐,不過算,為左出街有安全感,唔哂點紫外線射到我點skin,食少幾餐無咩所謂!我出一分力,都有小小作用啦!
預覽帖子

引用:
原帖由 IL2009 於 2009-7-14 01:56 PM 發表
CHING, 如果買獨立制冷買珍寶係唔係好d, 同埋我間房有約1百尺, 買3/4匹定係要買一匹呀
1百呎如果吾係西斜3/4 珍寶ok..

請問, 我睇 "選擇" 話有啲機, 送風好勁, 如果怕凍唔想咁大風, 可揀啲機柔和送風的, 請問係咪有得咁分? 因為我又未裝過家有老人又怕太大風. 日立見佢兩邊出風, 係咪會好 "恆" 風呢?

引用:
原帖由 lovedreamer 於 2009-7-17 09:52 PM 發表
請問, 我睇 "選擇" 話有啲機, 送風好勁, 如果怕凍唔想咁大風, 可揀啲機柔和送風的, 請問係咪有得咁分? 因為我又未裝過家有老人又怕太大風. 日立見佢兩邊出風, 係咪會好 "恆" 風呢?
日立扯電皇兩邊出風冷氣不及珍寶冷氣送風涼快凍...吾要咁涼咁凍ge冷氣咪裝樂聲,格力,日立過的...

問過D裝機師傅, 佢地話日立, 樂信, 樂聲最好

房以前用開利3/4,  3年玩完, 唔識出風
現在換樂信, OK無問題, 都好快凍 & 靜

廳用General, 都幾嘈下, 不過未壞, 唔換住

不過我建議大家房用有搖控, 可以加淢溫度個隻機, 係貴D, 但物有所值, 以前個開利無, 間中會熱醒OR凍醒, 好麻煩, 攪到第二日唔夠睏

引用:
原帖由 ECECECEC 於 2009-7-18 11:56 AM 發表
問過D裝機師傅, 佢地話日立, 樂信, 樂聲最好

房以前用開利3/4,  3年玩完, 唔識出風
現在換樂信, OK無問題, 都好快凍 & 靜

廳用General, 都幾嘈下, 不過未壞, 唔換住

不過我建議大家房用有搖控, 可以加淢溫 ...
但有師傅話有remote容易壞喎.... 不過可以一度一度調校, 係好似好啲咁喎...

引用:
原帖由 lovedreamer 於 2009-7-18 08:00 PM 發表

但有師傅話有remote容易壞喎.... 不過可以一度一度調校, 係好似好啲咁喎...
佢通常係電芯個個位出事, 因為D電通常用好耐, 用得你就唔會無啦啦開黎睇下佢有無事, 同埋冬天你又唔會用, 咁放得幾年, D電會出水, 入面有水就生锈, 所以最好冬天唔好入住舊電咁就用好耐

引用:
原帖由 ECECECEC 於 2009-7-20 03:02 PM 發表

佢通常係電芯個個位出事, 因為D電通常用好耐, 用得你就唔會無啦啦開黎睇下佢有無事, 同埋冬天你又唔會用, 咁放得幾年, D電會出水, 入面有水就生锈, 所以最好冬天唔好入住舊電咁就用好耐
師兄,咁窗口機當佢 3/4 或 1 匹, 有 REMOTE 同調溫度,時間果 D 乜野牌子好 D ?? 同埋大約咩價錢左右呀 ??

引用:
原帖由 Bigsnake. 於 2009-7-20 03:46 PM 發表

師兄,咁窗口機當佢 3/4 或 1 匹, 有 REMOTE 同調溫度,時間果 D 乜野牌子好 D ?? 同埋大約咩價錢左右呀 ??
我都係問D裝機師傅架, 佢地話最好係日立, 樂聲, 樂信, 佢地整慣機, 一定可信
我剛買的樂信3/4, 09年最新型號, 有 REMOTE , around 3千, 日立貴少少, 唔係好記得, 好似3千3咁上下

不過我個樂信好處係個機身都有掣可以效溫度, 其他牌子未必有 (日立我唔知有無), 如果個remote壞左就麻煩, 要買過個先可以效溫度

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。