查看完整版本 : 我想問讀完ive想做networking要考d咩證書?

文仔哥 2009-9-25 11:02 PM

我想問讀完ive想做networking要考d咩證書?

我想係networking呢行發展,但我宜家淨係知要考ccna,有4個級...
而其他就真係乜都唔知...
我想問下有d咩證書係一定要考,而有咩證書係想進級先再考既呢??
唔該:loveliness:

文仔哥 2009-9-26 12:26 AM

有冇人可以幫幫我...等我可以做下預備功夫.....
讀書果陣考埋d証書佢就唔會到讀完書先知有好多野要做..

nick12345 2009-9-26 02:22 AM

IVE D老師無同你地講要點做咩?:smile_o04:(好彩當年無讀IVE:smile_o01: )
CCIE(目標但一般人唔會考)>CCNP(專家)>CCNA(入職要求)>CCENT(無用可以唔理)
你知唔知Cisco考試(好似USD$200)需要每3年更新一次(每張認證有效期3年)!
如果現家考的話,到你搵工時要考過!如果你做Networking,最好考返Microsoft認證因為要識Server!
so你需要MCSE(Server 2003)/MCITP:EA/SA(Server 2008)+CCNA會方便入職!
最後一句:要儲$8,000左右黎考試!:smile_o11: :smile_o13:

參考:[url=http://www.cisco.com/web/learning/le3/learning_career_certifications_and_learning_paths_home.html]http://www.cisco.com/web/learnin ... ing_paths_home.html[/url]

文仔哥 2009-9-27 08:36 PM

哇原來要咁多嫁!!._.
不過我下年都畢業了-,-
因為只係讀2年high-dip
所以今年要plan定
唔該晒你^^

mcking_hk 2009-10-5 11:30 PM

CCNA first
next Network+ and CCNP

強盜007 2009-10-7 11:03 PM

LPI  CCNA CCNP MCITP  MSCE

steveyip 2009-10-9 04:48 PM

cisco cert if work in isp

白豬先生 2009-10-22 09:48 PM

CCNA 再找d cisco golden parther 做....
頁: [1]
查看完整版本: 我想問讀完ive想做networking要考d咩證書?