查看完整版本 : 呢度有幾多大提琴人?

viano^^ 2010-5-12 23:47

新來的.

想學大提琴, 想問下邊度有二手大提琴for 初學,
同埋學大提琴既費用range 係幾多?
係咪同鋼琴差唔多? 越高級越貴?

musiclife 2010-5-13 12:28

You can search for "大提琴" on the web and a few cello schools will pop up.

As i know there aren't many second handed cellos for starter, people always get brand new ones.

:loveliness:

[[i] 本帖最後由 musiclife 於 2010-5-13 12:31 PM 編輯 [/i]]

yan021392 2010-5-14 05:55

睇下你要machine made定hand made...machine made嘅音無錦靚但平d, 不過長遠泥講當然係hand made好d但貴d...
仲有要睇邊度做...
個人覺得made in china的hand made琴其實而經好好,音色都唔太差,二手的話5~6千都有啦~~

cyclist

*** 該帖被屏蔽 ***

viano^^

*** 該帖被屏蔽 ***

yim000000 2010-5-18 15:44

[quote]原帖由 [i]viano^^[/i] 於 2010-5-12 11:47 PM 發表 [url=http://www31.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=251007556&ptid=12184718][img]http://www31.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
新來的.

想學大提琴, 想問下邊度有二手大提琴for 初學,
同埋學大提琴既費用range 係幾多?
係咪同鋼琴差唔多? 越高級越貴? [/quote]

Sure, 越高級越貴, although I  don't know Cello too much. From China, you can buy one under RMB1000.:loveliness:
I brought one at RMB900 for decoration. :smile_30:

kat1984 2010-5-19 15:43

我都聽朋友講近期好多made in china都ok
而且一手都好似6000就有, 仲要係hand made:smile_27:

connecter 2022-5-27 05:00

會唔會出來聚下

cu2hk 2022-6-2 12:01

想問玩開大提琴嘅人點睇double bass? 係咪都應該駕馭到定完全different animal.

小卡梅 2022-6-12 00:51

我玩大提琴。
以我經驗網上買二手樂器 中伏率極高,除非賣方肯拍片清楚俾你睇。交收時又肯示範 試拉俾你睇。
大提琴唔係大熱門樂器,相比鋼琴或小提琴 較難搵導師。學費可能比鋼琴貴。

所謂「手工琴」只係商人想出來嘅噱頭。
大提琴不論平琴定貴琴都係經人手打磨同接合。(只有 小提琴、ukulele 呢類小型樂器先至有 「機造琴」嘅可能)
貴琴用料靚啲 ,由專人打磨…手工好啲咁解。

小卡梅 2022-6-12 01:11

再講 弦樂樂器 新琴 同 二手 對於應用上冇太大關係。關鍵係睇琴嘅狀 態。
二手琴 如果上一手有 keep住用,琴又不太殘,狀態會比新琴好。
綱上二手區見到極新或 賣方聲稱「少用」呢啲琴可能有伏。
琴行如果有專人定打理,狀態應該唔太差。

September_W 2022-8-1 21:49

我是學大提琴的。
我覺得二手琴,尤其初學者嘅平價琴存在著好多問題,例如指板勁粗,買吾啱又可能練壞手,聲又吾好聽,最後搞到冇興趣繼續學落去。
不如去專門售賣弦樂器嘅舖頭睇下,價錢由平至貴都有,又可以試琴,總好過喺網上是但執一個二手琴。而我學嗰間琴行,不是按級數收學費的。
頁: [1]
查看完整版本: 呢度有幾多大提琴人?