查看完整版本 : 【月入8000蚊就想娶我個女?!】人工低註定孤獨終老?

查老爺 2010-6-7 00:25

佢??咪又係差唔多....

秀羽 2010-6-7 00:52

我完全唔明你都認左轉貼人個POST做乜仲要當自己係主角咁應人?

查老爺 2010-6-7 22:02

你又知唔係我????

neospring 2010-6-7 23:17

bless. so need more efforts to earn money

Tateyama 2010-6-7 23:52

D父母係咁架啦, 算啦!

funglevin 2010-6-8 03:25

樓主...我覺得...你真係爭唔落囉...
的確人地呀媽係講野好刻薄...
但係你既回應實在過火...

首係你用粗口回應...就算人住個普通人都已經係無禮貌la...果個何況仲有機會係你岳母喎....

第二,我見到你有一個回覆係問人地...我點樣唔理後果...
我有兩個結論...
一,你覺得你同你女朋友係分係合都冇所謂...因為你對你同佢呀媽既關係唔打緊...
二,你冇腦...因為你咁都要問人地點樣唔理後果...你唔係話比我聽你同佢呀媽關係唔好都仲有可能呀...就算你唔理你同佢呀媽d關係...我係個女既...我都唔同你一齊la...你今日咁樣小得佢呀媽...聽日容咩易小埋我...岩唔岩呀?

就以上黎睇...
我覺得你對你女朋友都唔打緊la...個感覺可有可無...
咁你又有咩資格同人地講....人工低就註定子孤獨終老呢?
因為由此至始你都不留餘地....

係我角度黎講...
我覺得就算佢咁話你...你最差既反應都起碼係唔出聲la...
至少唔會話比人聽你eq 低la下嗎 ...

笑笑笑哈哈哈

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

查老爺 2010-6-8 09:00

你就白痴,又關你事??

yoyokenyoyo 2010-6-8 23:42

30歲人要忍  佢老母幾廿歲唔識大體??

tintry 2010-6-9 05:35

樓主, 你女友媽媽係激左d, 不過有接近既情況發生係我個妹身上, 我個妹既男友 27 歲, 月入 一萬左右, 我阿媽係好擔心個女將來嫁左生活會唔好, 都會時不時勸佢搵個個, 只係唔會當面對佢男友講.

而我自己會不斷叫個妹叫佢男友進修, 搵份人工高d既工. 因為若果兩個人收入加埋都唔夠兩萬, 係香港係好難生活, 而且我都會勸個妹, 如果男友唔生性,唔上進, 不如搵個個, 因為愛情同麵包, 一定要共全.

現實就是現實, 若果樓主唔甘心, 就要奮發圖強, 證明俾人睇你係掂既

(ps. 我以前出來做野時人工係 7500, 依家已經係 25000, 我就是奮發圖強出來既產物)

tintry 2010-6-9 05:52

樓主可能一肚氣, 有好多地方要宣洩, 不過要記住世界唔會因為你而停止轉動. 一天不努力, 便白白浪費左一天, 冇得回頭. 賭博默示錄係我最喜歡既電影, 當中有好多情節對人生有啟發性.......如果你唔甘心, 就要努力, 逆轉自己既人生

查老爺 2010-6-9 09:50

係咪真係可以改變到命運呢??

tintry 2010-6-9 10:19

你會回復我個post, 證明你心裡有打算改變, 實在值得高興
不過你既回復係 "係咪真係可以改變到命運呢??", 證明你決心不足, 對改變抱有懷疑, 性格安於現狀, 咁樣會阻礙樓主一生既發展

我只能說, 如果你信改變是好, 下左一萬個決心, 並"真真正正"下苦功, 去進修, 努力工作/發展事業, 過左幾年, 你會發覺有好大得著.  (電影賭博默示錄 會講俾你聽什麼叫真正既決心)

去圖書館借 富爸爸, 窮爸爸 系列既書, 可能對你有幫助, 如果樓主連幾本書都看不完, 已睇出樓主既決心有幾大, 更遑論實際行動了..........

我好能賤 2010-6-9 11:41

你老味
調轉頭有朝一日
你有個女~條仔又係揾七八千
你又點諗

查老爺 2010-6-9 17:48

仲咩要話我老味啫???

yalinoo 2010-6-9 21:45

係lor,去增值下自己啊嘛,你唔單單為咗你女友咁做lor,你都可以為自己,為屋企人嫁嘛,你可以揾到份好嘅工,人工高,以後生活都開心d lar~

查老爺 2010-6-10 10:08

揾到份好工一定會開心d架咩??

hing0519 2010-6-10 15:46

睇完8頁post.... 覺得樓主都幾:funk:

人地好心比意見你..又要反駁人... 淨係識問人點解點解..

28歲人仲唔識諗學乜野人拍拖姐????

查老爺 2010-6-10 19:46

點解唔可以學人先??

horacelang 2010-6-10 21:21

First, you hv to control your temper.. you're no longer a kid

Second, you should be glad to have a woman, who you really love, to stand beside you always
I earned a few times more than you do, but I don't think I could be so lucky as to the fact that you got a woman who really loves you.

Somehow i envy you.

Anyway, treasure your woman and work hard.  Love is a matter of two.

查老爺 2010-6-10 22:10

我當然會控制啦,但果陣真係點忍喎??

horacelang 2010-6-10 22:18

Anyway, what you hv to do is to look forward, see how you could still keep the relationshop with you girl with the acceptance of her family.

Be maturer and plan ahead!

nam7064 2010-6-10 22:44

[quote]原帖由 [i]查老爺[/i] 於 2010-5-23 02:37 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=252243607&ptid=12266794][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我今日真係好憤怒,真係唔明點解而家呢個社會會變成咁樣??係咪我地呢D窮等人家就註定一世要單身??
永遠唔能夠有愛情,有另一半,甚至唔能夠建立自己家庭呢??
廢話少講,事緣尋晚終於能夠同拍左拖3個月的女友雙親見面啦 ... [/quote]

你有個女都想佢嫁得好啦:smile_39:

道草人 2010-6-11 02:46

[quote]原帖由 [i]查老爺[/i] 於 2010-6-1 07:06 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=253283800&ptid=12266794][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
係咩??我未問喎:smile_27: [/quote]
唔係你既post唔該註明轉貼啦...
仲要係度扮好似係自己經歷咁:@

人88

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

查老爺 2010-6-11 15:03

我地會鎖定目標架啦

流精花園 2010-6-21 11:24

係你黎架咩??扮晒野:funk:

YUYUCHOI 2010-6-24 00:50

睇完之後覺得樓主真係要檢討一下自己先
你冇心同個女仔結婚~就唔好見人地屋企人啦! 仲要同人地屋企人講~冇打算結婚~拍冇幾耐~呢D都講得出~
換轉你係人地阿爸阿媽~聽見自己個女既男朋友講~我未必會同你個人結婚.... 咪好似自己個女比人玩咁~ 而且你都28歲人~仲咁幼稚~ 你有幾愛你女朋友~由此文看出~你都係玩下玩下姐~
唔好累人啦! 人地屋企人咁冇禮貌對你~係佢地唔岩~ 不過亦因此測試到你對佢個女唔係真心囉~ 換轉我係佢阿爸阿媽~我都可能會用呢招趕走你~比個女跟你就慘啦!

chinaup 2010-6-24 04:51

[quote]原帖由 [i]查老爺[/i] 於 2010-5-23 02:37 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=252243607&ptid=12266794][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我今日真係好憤怒,真係唔明點解而家呢個社會會變成咁樣??係咪我地呢D窮等人家就註定一世要單身??
廢話少講,事緣尋晚終於能夠同拍左拖3個月的女友雙親見面啦 ... [/quote]
講真搵八千蚊真係番去早抖:smile_30:

DANNYJ 2010-6-24 12:02

樓主..人地吾係狗眼看人低..的而且確你無做好準備....
作為男人..就算係拍拖..都要去預算未來...大佬.人地個女..養左2x年...都想佢日後生活..安居樂業生活如意..
如你用咁既思維去諗人地父母..我勸你和人家分手..自己去儲下錢先及成熟d先去拍拖..啦..
我未拍拖已係咁儲錢..24歲已有第1層樓啦.....雖然係豆腐閏...但起碼都係..自己物業....
你估你重細..28歲..得果..$8k野.....
我吾係睇少你...只是...你諗野太睇一面了.....你自己諗...你喜歡你女友..都想佢日後生活過得好...啦......
你諗下自己未來和你女友未來....吧...諗遠d....

[[i] 本帖最後由 DANNYJ 於 2010-6-24 12:04 PM 編輯 [/i]]
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 【月入8000蚊就想娶我個女?!】人工低註定孤獨終老?