查看完整版本 : 請問考 CompTia A+ 有冇對搵工作有幫助 ?? 難唔難考試

miceandcat 2010-8-17 05:05 PM

請問考 CompTia A+ 有冇對搵工作有幫助 ?? 難唔難考試

[size=7][color=red]請問考 CompTia a+  有冇對搵工作有幫助   ??  難唔難考試,  :funk: :funk: [/color][/size]
[size=7][color=#ff0000][/color][/size]
[font=標楷體][size=7][color=blue]有冇  c hing 考過又考到   ???   :smile_41: :smile_41: [/color][/size][/font]

[[i] 本帖最後由 miceandcat 於 2010-8-17 05:08 PM 編輯 [/i]]

天下無敵老祖宗 2010-8-20 03:04 PM

我沒有 A+, 但 05 年時就曾經自修去考過 Network+, 去圖書館借本書睇, 再加上做野 d 經驗累積左就去考...慶幸都成功...

要答 100 條 mc, 唔難 pass 的...good luck !

miceandcat 2010-8-20 06:57 PM

[quote]原帖由 [i]天下無敵老祖宗[/i] 於 2010-8-20 15:04 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=262613954&ptid=12879929][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我沒有 A+, 但 05 年時就曾經自修去考過 Network+, 去圖書館借本書睇, 再加上做野 d 經驗累積左就去考...慶幸都成功...

要答 100 條 mc, 唔難 pass 的...good luck ! [/quote]

請問你借什麼書睇  ? 考試費多小  ??   thanks

天下無敵老祖宗 2010-8-20 10:39 PM

回覆 3# 的帖子

我當年借果本書好似係叫 Network+ Study Guide EXAM N10-002

考試費 exactly 就唔記得, 大約要 $1,300 左右吧.

miceandcat 2010-8-21 12:10 PM

thanks c hing.  :loveliness:

pastic 2010-8-21 09:58 PM

看你想見甚麼工
我沒有甚麼惡意
但a+ 跟network+說真的,對於想做I.T.是沒甚麼幫助的
跟那些開開心心學電腦差不多,而且這二張證書也不會為你加多少分
不要浪費時間金錢

miceandcat 2010-8-22 03:56 AM

[quote]原帖由 [i]pastic[/i] 於 2010-8-21 21:58 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=262757057&ptid=12879929][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
看你想見甚麼工
我沒有甚麼惡意
但a+ 跟network+說真的,對於想做I.T.是沒甚麼幫助的
跟那些開開心心學電腦差不多,而且這二張證書也不會為你加多少分
不要浪費時間金錢 [/quote]

多謝提醒, 因為我不知道 MCP or COMTIA , which one is good for me to find some assistant pc support job ....  :smile_41: :smile_41:

pastic 2010-8-22 07:08 PM

我在澳門的
所以不知道香港的assistant pc support 是負責甚麼的
單看專業程度,絕對是MCP比A+好
a+真的是學一些裝機之類的
NETWORK+是學網路的基本知識,真的十分基本
MCP是MICROSOFT SERVER向的,例如MCP FOR XP等等
還有security+一樣,學security的最基本的知識
如果你有大學程度,或者本身對電腦有一定知識,不要學a+,浪費時間
或者你可以去download a+跟network+的braindump看看
頁: [1]
查看完整版本: 請問考 CompTia A+ 有冇對搵工作有幫助 ?? 難唔難考試