查看完整版本 : 點解狗主不需附刑事責任?

天武 2010-11-5 12:13 AM

點解狗主不需附刑事責任?

[size=5][b]睇寵物版耐左, 來來去去都有一個問題, 某某放緊一隻細狗, 突然被另一頭有主人既大狗咬死, 然後大狗主人就沒事沒責任, 好既就SAY SORRY擺低幾百走人, 衰既就串串貢, 一毛都唔賠!

如果要當寵物係人, 香港D人稍為被人碰下都報警, ....敢成隻狗被人咬死左, 點可以沒人負刑事?

如果當狗唔係人, 你都要當佢係財物, 你係路面撞花我架車, 你既保險公司都要賠, 大狗主賠條毛?  出事就懶死唔賠...不如養狗既人都要買份保險, 沒錢買就唔好養...[/b][/size]
[size=5][/size]
[size=5][b]大狗主人唔好話細狗撩人先, 我隻大狗咬死就理所當然, 你控制唔到隻大狗, 學咩人養大狗?  正如你沒牌開貨櫃車, 不如開房車, 開架大車鏟埋去細車處, 又是誰之過?[/b][/size]
[size=5][b]反正法例都縱容, 有人唔去控制大狗, 又唔使罰, 變相懲罰守法既人...[/b][/size]
[size=5][b]寵物友善法完全沒奠定什麼是義務?  光是講權利, 根本是天真...[/b][/size]

[[i] 本帖最後由 天武 於 2010-11-5 12:24 AM 編輯 [/i]]

killhsbc 2010-11-5 11:51 PM

錯晒, 係有刑責o既. 樓主唔知唔好亂講, 受害狗主可以報警.

天武 2010-11-7 12:56 AM

[quote]原帖由 [i]killhsbc[/i] 於 2010-11-5 11:51 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=270612563&ptid=13371068][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
錯晒, 係有刑責o既. 樓主唔知唔好亂講, 受害狗主可以報警. [/quote]

請問有沒狗主因為自己的狗隻咬人或咬狗而被判 坐監?

KDK100l 2010-11-7 10:44 AM

*** 該帖被屏蔽 ***

27730233 2010-11-13 07:55 AM

回覆 2# 的帖子

報警是沒用的, 最後都是不了了知, 警察都是會叫2人和解了事..........
有沒人知有那條法例可以幫到受害者, 因為我怕有天我隻小狗會出事, 而我到時沒能力幫它.....
我當它是我的<家人>........
頁: [1]
查看完整版本: 點解狗主不需附刑事責任?