查看完整版本 : 耶教問題n條

埃及人的寶 2010-12-25 02:47 AM

耶教問題n條

1.d人成日話信主得教,信主就可以上天堂等等既野,唔信主就落地獄等等,咁一d冇接觸過耶教既人好似古代既中國人又點呢?佢地冇接觸過聖經同耶穌。佢地只係接觸佢地傳統既宗教,例如觀音同祖先。聖經話不可有其他宗教,咁佢地咪全部落晒地獄?變成左公平性既問題。
2.神係何來?聖經話佢創造天地,咁'神'又係點黎?無中生有??
3.d牧師同傳道人話萬物一切都係神既創造,咁罪惡?病痛呢? 係佢俾世人既摩練?
4.人來源既問題,科學話俾我地聽,人係由卵子同精子結合而成,之後母親十月懷胎之後生出黎,但聖經又話人係神用泥創造出黎(冇記錯好似係),根據佢既樣貌,又話世人係神既兒女,咁我地真正既父母呢?我地唔係佢既兒女咩?
5.聖經個到話唔可以未婚懷孕,咁馬利亞呢?佢係未婚,但生下耶穌。係唔係有d自相矛盾。仲有馬利亞有冇同意到呢?定係神擅自令到馬利亞懷孕呢?

希望各位可以解答下。

bigbadguy 2010-12-25 05:45 AM

帖錯區。

你貼去基督教版或者天主教版啦。佢哋嘅答案會有些出入。

大同近了8 2010-12-25 09:10 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

Iri 2010-12-25 09:20 AM

[quote]原帖由 [i]埃及人的寶[/i] 於 2010-12-25 02:47 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=275285861&ptid=13644369][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
1.d人成日話信主得教,信主就可以上天堂等等既野,唔信主就落地獄等等,咁一d冇接觸過耶教既人好似古代既中國人又點呢?佢地冇接觸過聖經同耶穌。佢地只係接觸佢地傳統既宗教,例如觀音同祖先。聖經話不可有其他宗教, ... [/quote]
聖經講不可有別神
神得一個  有多個先知  多個宗教  同一神
聖經講拜火教伊斯蘭同一神

孔子 知天命 行仁義
仁義就是生命樹
中國人有機會

佛徒都有機會
三明經
佛言。若如來.至真.等正覺出現于世。
佛告婆悉咤。當知行慈比丘身壞命終。如發箭之頃。生梵天上。

神好公道
獅子身上蟲  還食獅子肉  報應

庭園美 2021-1-10 02:46 AM

[quote]原帖由 [i]埃及人的寶[/i] 於 2010-12-25 02:47 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=275285861&ptid=13644369][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
1.d人成日話信主得教,信主就可以上天堂等等既野,唔信主就落地獄等等,咁一d冇接觸過耶教既人好似古代既中國人又點呢?佢地冇接觸過聖經同耶穌。佢地只係接觸佢地傳統既宗教,例如觀音同祖先。聖經話不可有其他宗教,咁佢地咪全部落晒地獄?變成左公平性既問題。
2.神係何來?聖經話佢創造天地,咁'神'又係點黎?無中生有??
3.d牧師同傳道人話萬物一切都係神既創造,咁罪惡?病痛呢? 係佢俾世人既摩練?
... [/quote]
識用腦嘅就唔會信基督宗教啦!

僵屍臉的吳永森 2021-1-11 07:10 PM

真心尋求真相的答案

雖然主耶穌基督是在伯利恆地點出生

只是具體而言,究竟年份是 3BC ,4BC, 5BC, 6BC ?

根據什麼經文/其他資料、文獻佐證?逾越節期間(齋出埃及記記載)?住棚節期間(齋利未記記載)?猶太新年吹角節(利未記+啟示錄)?馬太+路加+約翰?

如果是在猶太新年的,春季定秋季出生?

如果是秋季的,那是9月11日?定9月10日?

什麼時分出世?共勉之🙏

[[i] 本帖最後由 僵屍臉的吳永森 於 2021-1-11 08:42 PM 編輯 [/i]]

僵屍臉的吳永森 2021-1-13 03:03 PM

普珥節、聖殿被毀日、猶太新年、吹角節

逾越節、 除酵節、初熟節、禧年、五旬節、贖罪日、住棚節

光明節/修殿節、大屠殺紀念日、陣亡將士紀念日、獨立紀念日、耶路撒冷日、復活節的安息日、千禧年(即鿋年×1000)

…偏偏耶穌出世日子時間次序就是卡住在中間:smile_14::smile_o08:

[[i] 本帖最後由 僵屍臉的吳永森 於 2021-1-13 09:21 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 耶教問題n條