查看完整版本 : MCSA, MCSE, MCST 及 MCITP 既分別?

師仔 2011-1-26 05:23 PM

MCSA, MCSE, MCST 及 MCITP 既分別?

大家好呀...
我想問MCSA, MCSE, MCST同MCITP既分別係咩呀?
我見有d課程又有齊MCP+MCSA + MCSE + MCTS 既認證課程 有齊4張證書
但要成7K
有d課程就叫MCSE 全科 考完就有MCP MCSA 同MCSE~
呢個只要5K
之後MCITP 又有分好多種喎....
同埋如果讀MCITP又洗唔洗要有MCSA,MCSE既資格先呢?!

我想問如果我有興趣進修呢方面...我應該點去選擇去讀邊樣比較符合現今既需求/需要呢?!
我想知呢4個資格實質有咩分別....

同埋我唔識英文...好怕D試提....可以點做....
可唔可以死背d生字就得呢....?

希望各位高手可以解答一下,謝謝!!

[[i] 本帖最後由 師仔 於 2011-1-26 05:32 PM 編輯 [/i]]

師仔 2011-1-29 09:57 AM

help!help!

師仔 2011-1-31 03:55 PM

有冇人可以幫到我呀><

中國女排五連冠 2011-2-14 12:50 PM

首先 MCTS not MCST

MCTS = Windows Server 2008 版 MCP

MCITP = Windows Serverr 2008 版 MCSE

MCSE (Windows NT4 / 2000 Server / Server 2003 系統 Admin / Engineer 認證)

MCSA (MCSE 低階版, Windows Server 2003 開始才有, 要求知識 - Admin 比 Engineer少)

paulhoyin 2011-2-15 11:09 AM

咁幾張 cert 中最多人讀係咪mcitp?

中國女排五連冠 2011-2-15 11:51 AM

有MCSE / MCSA 2003 都會upgrade MCITP 2008

師仔 2011-2-18 09:22 AM

咁如果而家先黎學既係咪直讀MCTS/MCITP都冇問題架?!

man30 2011-2-18 02:45 PM

[quote]原帖由 [i]師仔[/i] 於 2011-2-18 09:22 AM 發表 [url=http://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=280148636&ptid=13815445][img]http://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
咁如果而家先黎學既係咪直讀MCTS/MCITP都冇問題架?! [/quote]

MCITP 係現時主流
有部份MCITP已經包埋MCTS
詳情可以參考各課程中心內資料
頁: [1]
查看完整版本: MCSA, MCSE, MCST 及 MCITP 既分別?