查看完整版本 : 為(二線LCD TV)評價,詢問及交流發問專區!版頭加上各牌子生產及評分資料!

avhk 2006-4-18 02:19 AM

為(二線LCD TV)評價,詢問及交流發問專區!版頭加上各牌子生產及評分資料!

:o:):D[font=黑體][color=red][size=3]為何各大書刊每次比較器材,均由各大名牌货作參考!為何從不由二線牌子比較呢!莫非各刊均為有錢人買名牌货而設?而二線貨永遠要同名牌比較差嗎?功能與用料及價錢一定名牌好?莫非永遠真的是等價交換,而世上已經冇物超所值!為何永不比較價錢及功能平𧗽呢!希望嚟一次二線牌子大比試!本着良心做事,為一衆用家作一次精明的選擇!當中不乏:優質屏幕、高對比、鮮色澤、光亮度、HDMI、雙調頻、HDTV Ready、1080i、1080p、等高性能,足以跟一線大牌分庭抗禮,而技術更不斷進步中。一衆滄海遺珠如下( [color=purple]Acer, ACL,AKAI, BenQ, Epsilon, Grundig, iNet, JNC, Haier, Hisense, HomeTech, MAG, MSC, Nachus, Neso, Olevia, Prima, Rasonic, Rogers, Shinco, Fujitsu, TCL, Viewsonic, Viz, YES [/color])[/size][/color][/font]:o
[font=Arial][size=2][color=green]希望各位真心支持!不要胡亂吹虛,低違,謝謝各位專家們及用家們![/color][/size][/font]:):)

[size=5][color=red]:smile_38:新發放:第12P有講 PLASMA 和 LCD 既分别及好處!:smile_38:[/color][/size]

[color=red][size=4]以下係有心人,幫助的有用資料:[/size][/color]
(旺旺先貝 、freelight 、jasonc823 、2dollars 在此感謝各位幫助及支持!)
[size=3][color=green]
sony,用SAMSUNG膽...其實係共同研發生產,只係底版唔相同........ PANEL由 三星同 SONY 合資既 S-lcd 生產,技術全來自三星,Chipset 同 backlight 則是 sony 自己技術

Acer=BenQ, 都係相關附屬公司友達及達方等台灣廠生產,生產地:台灣/中國....亦有些係琦美面扳......ACER 同 BENQ 早已分家,相關資料可查佢地股權關係,BENQ 絕對唔=ACER。另外, benq 絕唔會用奇美 panel

ACL,公司資料不詳,產地不詳,用sharp膽......大陸全線生產.

Grundig,德國牌子,由大陸長虹電子生產,再由韓國Decktron公司代工,用Philips-LG膽 唔明

其實一些一線牌子很多面板都由decktron代工.

RASONIC,JNC, Nachus,YES, VIZ,Hisense,Msc...等不知名牌子皆為本地或大陸電器代理商自創,皆由以上韓國Decktron公司代工,掛自己品牌.......正確. ...........Hisense 乃中國大型家電廠海信

Mag ,產地不詳,用東芝相同Panel,亦為韓國膽....toshiba面版亦即三星面板.......無所謂 toshiba 面版,根本 toshiba 一向無做大尺吋 panel,不過佢同 Hitachi, Panasonic 合澬既 IPS ALPHA公司剛剛開始生產 panel

Neso,台灣品牌,生產地:台灣/中國.....由大陸svc公司開發生產,用lg-philips或三星面板.

PRIMA,大陸廈華電子,PANEL來源不詳.........台灣其美pannal......大部份用華映 panel ,華映係 PRIMA 大股東,而且有其他合作項目

Haier,大陸海爾,用Philips-LG膽.........聽聞主線有lg-philips QC驗証,世界一佰強公司.

OLEVIA, 美國掛牌的台灣牌子,台灣原牌子係歌林,自家生產....KOLIN同一生產線

FUJITSU,日本生產,但依家廠賣左俾SHARP.....應該俾日立收購左先啱....... lcd業務肯定係賣左俾 SHARP

VIEWSONIC,又一美國掛牌既台灣貨,生產地不詳...大陸生產......唔算完全掛牌既,老闆係美藉華人[/color][/size]
--------------------------------------------------------------------------------
[color=blue][size=3]最高分係40分!開始評分!(以下型号為32吋)

BenQ    畫質:7 功能: 6外觀:5價值:8=總分:26分
Cnetron  畫質:7 功能:7 外觀:6價值:7=總分:27分
Grundig   畫質:7 功能:7 外觀:7價值:7=總分:28分  
Haier       畫質:7 功能: 6外觀:5價值:7=總分:25分
hisense   畫質:6 功能: 7外觀:5價值:7=總分:25分
JNC         畫質:6 功能: 7外觀:4價值:7=總分:24分
LG           畫質:7 功能: 6外觀:5價值:7=總分:25分
MAG       畫質:7 功能: 6外觀:4價值:7=總分:24分
MSC       畫質:7 功能: 8外觀:6價值:7=總分:28分
Olevia     畫質:8 功能: 7外觀:5價值:8=總分:28分
Rollei       畫質:7 功能: 6外觀:6價值:7=總分:26分
Rogers    畫質:6 功能: 6外觀:6價值:7=總分:25分
Shinco     畫質:6 功能: 7外觀:6價值:7=總分:25分

參考牌子及型号

BenQ           DV3251  
Cnetron      32LT220              
Grundig      GRDALCD3205HD  
Haier          L32A6A-A1
hisense       LCD3204HK
JNC            SST-32HDW
LG              RT32LZ50,  32LC2R
MAG          HX326
MSC          TV320-AT
Olevia        LT32HVE
Rollei         HT-D32HSK
Rogers      L32TV2
Shinco       DTV-3217SM

以上內容部份收錄今期PCM及朋友評分與個人喜好:smile_35:!盡一分力:),希望幫到大家:smile_35:![/size][/color]

[[i] 本帖最後由 avhk 於 2007-5-21 11:06 PM 編輯 [/i]]

哈利路也狂人 2006-4-18 12:07 PM

支持!支持!

鬼唔知貴嘢好咩!咁條街唔個個喳法拉利、林宝堅尼、點解成條街日產、豐田、萬事得呀、咪又係又平又底用。家陣我用緊viewsonic都好正呀!睇DVD不知幾好!物超所值!唔係吓吓貴嘢好。

avhk 2006-4-18 12:45 PM

回復 #2 哈利路也狂人 的帖子

多謝支持。繼續支持,感激萬分。希望多些好朋友發表意見:.................

yslhk 2006-4-19 08:31 AM

我用緊根德32吋都○K

[quote]原帖由 [i]avhk[/i] 於 2006-4-18 02:19 AM 發表
:o:):D[font=黑體][color=Red][size=3]為何各大書刊每次比較器材,均由各大名牌货作參考!為何從不由二線牌子比較呢!莫非各刊均為有錢人買名牌货而設?而二線貨永遠要同名牌比較差嗎?功能與用料及價 ... [/quote]
[size=2][color=Black]:)正常人都崇拜名牌,買大牌子始終心安D,就算部機翻嚟幾差都有人追随,:o閙完就算,我早牌發表回應:有人問根德好唔好,我用緊○K咪回覆佢部机D功能同代理資料後,就比人閙啦,所以發表後我好唔開心,之後就收筆廢事凡,回應重要比人閙買廣告~~~吹脹:(。好心冇好報,:(唔多講啦!廢事D人又麻煩,最後一句,:D:D旺旺先貝兄果邊D論壇都唔錯𠺢:):),有問必答,不過多數發表名牌机,你都唔駛咁勞氣香港人,我講完真相個人都舒服哂,好過飲可樂!:D支持你。[/color][/size]

[[i] 本帖最後由 yslhk 於 2006-4-19 08:36 AM 編輯 [/i]]

一條龍 2006-4-19 11:18 AM

我剛剛買咗部 Olevia  32"衹須$7980,在選購時比對其他機,我覺得接收電視,畫面都幾靚,同其他萬餘元一線牌子都差不多,當然對頂級一線當然有差別,但付出$8000有咁既質素,都ok啦.

旺旺先貝 2006-4-19 11:52 AM

見到有人發新帖當然要走來支持下啦

avhk 2006-4-20 02:48 AM

感激回應!

[quote]原帖由 [i]yslhk[/i] 於 2006-4-19 08:31 發表

[size=2][color=Black]:)正常人都崇拜名牌,買大牌子始終心安D,就算部機翻嚟幾差都有人追随,:o閙完就算,我早牌發表回應:有人問根德好唔好,我用緊○K咪回覆佢部机D功能同代理資料後, ... [/quote]
你的糟遇睇完後,我都深表同情,世事如此、好多事有理講不通,不用理會無謂人,我信你!我都去睇吓根德先,不過市面上唔多分銷商,可否提供地点,謝謝!

avhk 2006-4-20 02:56 AM

感激回應!

[quote]原帖由 [i]一條龍[/i] 於 2006-4-19 11:18 發表
我剛剛買咗部 Olevia  32"衹須$7980,在選購時比對其他機,我覺得接收電視,畫面都幾靚,同其他萬餘元一線牌子都差不多,當然對頂級一線當然有差別,但付出$8000有咁既質素,都ok啦. [/quote]
老友!有眼光喎!Olevia我係豐澤都睇過!水準一D都唔差,物有所值,醒!美国銷售率排第三GOOD呀!不過!我未見過DVI轉HDMI播放時質素如何?如果你試過回應吓啦!等你.....謝謝

[[i] 本帖最後由 avhk 於 2006-5-28 09:37 AM 編輯 [/i]]

avhk 2006-4-20 03:08 AM

多謝賞識支持。

[quote]原帖由 [i]旺旺先貝[/i] 於 2006-4-19 11:52 發表
見到有人發新帖當然要走來支持下啦 [/quote]
深感榮幸!多謝支持,初嚟報到、多D入嚟發表下啦!等你........因為我都好想看旺旺兄評論二線机種!想信很多人都期望旺旺兄光臨!謝謝先!

一條龍 2006-4-20 11:41 AM

[quote]原帖由 [i]avhk[/i] 於 2006-4-20 02:56 發表

老友!有眼光喎!Olevia我係豐澤都睇過!水準一D都唔差,物有所值,醒!美国銷售率排第三GOOD呀!不過!我未見過HDMI播放時質素如何?如果你試過回應吓啦!等你.....謝謝 [/quote]
32吋形號衹得DVI ,係無HDMI既,37吋先有.:lol:P

jj0311 2006-4-20 12:54 PM

support! I am a new comer, I also want to know. My friend just bought Olevia, it seems pretty good.

bbtszho 2006-4-26 12:08 AM

我都想諗買二線機,但老婆話大牌子穩陣D.Olevia係唔係真係咁底用,請多多指較.

yslhk 2006-4-26 12:59 AM

價位都ok!

[quote]原帖由 [i]bbtszho[/i] 於 2006-4-26 12:08 AM 發表
我都想諗買二線機,但老婆話大牌子穩陣D.Olevia係唔係真係咁底用,請多多指較. [/quote]
我覺得最重要係保養期夠長及代理背景夠硬,Olevia底板及功能性都ok!拍得上大牌,不過相信自己對眼及財力。祝能買心頭好!

jasonc823 2006-5-1 11:19 PM

平價機不代表一定係差。但以LCD技術而言,其核心技術係掌握在日、韓系廠牌手中,均由sony、東芝、samsung、菲利普-LG等主要廠商出產。所以d二線品牌可以做既得兩個選擇:1.自己生產panel; 2.由各日、韓大廠買panel後,自己組裝掛牌子。

1.以生產LCD panel技術品質而言,公認以日產--韓產--台產,逐一遞減->故即使該二線廠牌有財力、人力自設工廠生產,但出來的品質效果,就真係見人見智了。

2.許多二線品牌都標榜自己用既係xx大廠如shxrp既panel,事實的確如此,正面角度而言,此可以作為自己的賣點;但在另一角度看,既然佢地無能力自己生產,則佢地一定要向日韓大廠中挑其中一間來買。只是,日韓廠亦非善男信女,佢地唔會縱容自己客仔同自己競爭,所以對非日本、韓國既品牌,佢地只會提供品質較差或較舊技術既panel,A-grade既只會俾自己人用,除非,對方願意出高價......

只要係市場訂價策略上諗一諗,
相同價格、相同品質,但基於品牌效應,一隻名牌同一隻二線品牌,你會揀邊隻?
假如相同品質,但二線品廠要自蝕賣低價以換取市場額,企係佢地老板角度,該策略是否最具經濟效益?
以過得去既品質,採較低既價格,以滿足一般普羅大眾既雙眼,一家便宜兩家著,這算不算是種two-win?

我們在市面上,二線品牌既售價會比一線品牌既差一載,咁你會認為佢地會係買靚panel既一群嗎?

kobebrian 2006-5-2 12:51 AM

今日去睇過部olevia 32". 個sales 話冇咩ntxxonly得pal 睇唔倒台灣節目..
咁即係點架?
其實如果唔係玩得好勁..要求好高..淨係想穩穩定定.有部ok大既lcd tv.. olevia 信得過嗎??

jasonc823 2006-5-2 12:28 PM

回復 #15 kobebrian 的帖子

好與一般LCD的差別
1.功能:有冇HDMI、DVI等端子
2.反應時間:是否8微秒或更快
3.解像度:1366 x 768或更高,順便帶下,依家話tv只支援HDTV,但真正配合1080i或更高級既,得sharp既64"
4.和其它牌子作既demo比較,畫像色彩能否一致或更鮮艷
5.對比度:800:1或以上為較新既產品
6.有冇獨立影像處理器,如waga或xx engine等
7.買回機後,仔細觀察紅、綠、藍、黑、白畫面,有冇死點、光點

假如只求穩定,以上各點都可以通過既話,咁已經算係幾唔錯既電視了。但假如要再好既,可以忍下手,到明年再買,因為年底政府HDTV制式公佈,明年d電視自然會包埋訊號解碼器。

一分錢 一分貨,這是公平市場不變的定律。好既panel和一般panel差別在於:一般LCD panel會老化得比較快,即白色畫面會逐漸泛黃;出現死點、光點既機會比較快,也比較高。時間會證明一塊panel既價值,也會證明一部電視既口啤。

所以,假如你純粹買部來過下癮,玩完兩、三年就換過部既話,依家一般平價機就足夠使了。

lunglung83 2006-5-2 01:56 PM

想問BENQ 係一線定二線........咁佢D質素又點?
係咪台灣自己廠房??

jasonc823 2006-5-2 07:48 PM

[quote]原帖由 [i]lunglung83[/i] 於 2006-5-2 01:56 PM 發表
想問BENQ 係一線定二線........咁佢D質素又點?
係咪台灣自己廠房?? [/quote]
sony,用SAMSUNG膽
Acer=BenQ, 都係相關附屬公司友達及達方等台灣廠生產,生產地:台灣/中國
ACL,公司資料不詳,產地不詳,用sharp膽
Grundig,德國牌子,由大陸長虹電子生產,再由韓國Decktron公司代工,用Philips-LG膽
RASONIC,JNC, Nachus,YES, VIZ,Hisense,Msc...等不知名牌子皆為本地或大陸電器代理商自創,皆由以上韓國Decktron公司代工,掛自己品牌
Mag ,產地不詳,用東芝相同Panel,亦為韓國膽
Neso,台灣品牌,生產地:台灣/中國
PRIMA,大陸廈華電子,PANEL來源不詳
Haier,大陸海爾,用Philips-LG膽
OLEVIA, 美國掛牌的台灣牌子,台灣原牌子係歌林,自家生產
FUJITSU,日本生產,但依家廠賣左俾SHARP
VIEWSONIC,又一美國掛牌既台灣貨,生產地不詳

故即使係二線牌子,亦可分為三種:1.自設品牌,自設生產; 2.自設品牌,來料加工; 3.自設品牌,裸品包裝。揀邊一隻就係各花入各眼。
二線只係個好概念化的標準,純以市面品牌知名度而定,只要自己覺得個買來既牌子唔失禮人,品質、表現、價格都OK,咁就根本唔洗理佢係第幾線既牌子。

chtse355 2006-5-2 08:27 PM

以$10000呢個價, 我想都只可以擇olevia, 而37吋都係$10380,

我都係因為好多fd都用佢, 質素都ok, 所以我尋晚都入左部42吋:P, 星期四送貨:smile_30:

kenbondwong 2006-5-2 10:05 PM

[quote]原帖由 [i]kobebrian[/i] 於 2006-5-2 00:51 發表
今日去睇過部olevia 32". 個sales 話冇咩ntxxonly得pal 睇唔倒台灣節目..
咁即係點架?
其實如果唔係玩得好勁..要求好高..淨係想穩穩定定.有部ok大既lcd tv.. olevia 信得過嗎?? [/quote]
重用e d 技兩唻呃人!
快d公開你自己,乜係NTSC乜係PAL都唔知!

avhk 2006-5-2 10:13 PM

專業级發表!

[quote]原帖由 [i]jasonc823[/i] 於 2006-5-2 19:48 發表

sony,用SAMSUNG膽
Acer=BenQ, 都係相關附屬公司友達及達方等台灣廠生產,生產地:台灣/中國
ACL,公司資料不詳,產地不詳,用sharp膽
Grundig,德國牌子,由大陸長虹電子生產,再由韓國Decktron公司代工,用 ... [/quote]
太耐冇見!非常高興jasonc823中立又專業嘅分析!二線机是為了一些非專業追求影像家庭而設!試假設二線机何嘗唔係用緊一線膽!之不過,係非最新型号而比大家覺得有分别!當然一線机有其獨當一面的技術,但非每個人都可看出其分别!最緊要自己ok,荷包ok。保養期夠長就睇得開心又精明啦!
還有恭喜chtse355 新机入伙長命百歲!
jasonc823多啲嚟評價各机種,非常歡迎!襄各位網友可以平.靓.正.咁買得心頭好!謝謝!

kenbondwong 2006-5-2 10:17 PM

[quote]原帖由 [i]jasonc823[/i] 於 2006-5-2 12:28 發表
好與一般LCD的差別
1.功能:有冇HDMI、DVI等端子
2.反應時間:是否8微秒或更快
3.解像度:1366 x 768或更高,順便帶下,依家話tv只支援HDTV,但真正配合1080i或更高級既,得sharp既64"
4.和其它牌子作既dem ... [/quote]
好似MSC、BenQ、Priema都有37'Full 釘Panel喎(1920x1080)!
都係萬三到萬七左右!

avhk 2006-5-2 10:37 PM

真心待人.有問有答!

[quote]原帖由 [i]kenbondwong[/i] 於 2006-5-2 22:05 發表

重用e d 技兩唻呃人!
快d公開你自己,乜係NTSC乜係PAL都唔知! [/quote]

唔好吓吓懷疑人!你係高級會員你醒!但係呢一個世界一樣有新手及初哥,唔識唔係死罪啫!香港唔係個個高手個個有錢。你係識嘅問題,就應該解答吓啲新手。公道自在人心,唔會比啲奸人呃到!希望閣下用吓你的專業知識幫吓人!歡迎你幫助别人解决問题。等人人都可以開心睇電視!平.靓.正.

cnnbbc3000 2006-5-3 12:16 AM

Rasonic:smile_13::)

旺旺先貝 2006-5-3 12:36 AM

中肯....第三集之旺旺回覆

[b][size=3]
sony,用SAMSUNG膽...[color=Red]其實係共同研發生產,只係底版唔相同.[/color]

Acer=BenQ, 都係相關附屬公司友達及達方等台灣廠生產,生產地:台灣/中國....[color=Red]亦有些係琦美面扳.[/color]

ACL,公司資料不詳,產地不詳,用sharp膽......[color=Red]大陸全線生產.[/color]

Grundig,德國牌子,由大陸長虹電子生產,再由韓國Decktron公司代工,用Philips-LG膽

[color=Red]其實一些一線牌子很多面板都由decktron代工.[/color]

RASONIC,JNC, Nachus,YES, VIZ,Hisense,Msc...等不知名牌子皆為本地或大陸電器代理商自創,皆由以上韓國Decktron公司代工,掛自己品牌.......[color=Red]正確.[/color]

Mag ,產地不詳,用東芝相同Panel,亦為韓國膽....[color=Red]toshiba面版亦即三星面板.[/color]

Neso,台灣品牌,生產地:台灣/中國.....[color=Red]由大陸svc公司開發生產,用lg-philips或三星面板.[/color]

PRIMA,大陸廈華電子,PANEL來源不詳.........[color=Red]台灣其美pannal.[/color]

Haier,大陸海爾,用Philips-LG膽.........[color=Red]聽聞主線有lg-philips QC驗証,世界一佰強公司.[/color]

OLEVIA, 美國掛牌的台灣牌子,台灣原牌子係歌林,自家生產....[color=Red]KOLIN同一生產線.[/color]

FUJITSU,日本生產,但依家廠賣左俾SHARP.....[color=Red]應該俾日立收購左先啱.[/color]

VIEWSONIC,又一美國掛牌既台灣貨,生產地不詳...[color=Red]大陸生產[/color]

知嘅係咁多喇,支持AVHK兄弟你嘅帖,:smile_15::smile_15::smile_15:[/size][/b]

旺旺先貝 2006-5-3 12:56 AM

[quote]原帖由 [i]avhk[/i] 於 2006-5-3 12:57 AM 發表

多謝旺旺大哥,解答第三集,如各位對二線牌子有問题,各位高人繼續支持小弟及各位新手,謝謝! [/quote]

當然繼續支持,用心去做一定有回報,AVHK支持你:smile_34::smile_34::smile_34:

avhk 2006-5-3 12:57 AM

非常感動...嗚嗚嗚~

[quote]原帖由 [i]旺旺先貝[/i] 於 2006-5-3 00:36 發表
[b][size=3]
sony,用SAMSUNG膽...[color=Red]其實係共同研發生產,只係底版唔相同.[/color]

Acer=BenQ, 都係相關附屬公司友達及達方等台灣廠生產,生產地:台灣/中國....[color=Red]亦有些係琦美面扳.[/color] ... [/quote]

多謝旺旺大哥,解答第三集,如各位對二線牌子有問题,各位高人繼續支持小弟及各位新手,謝謝!

yikvaiin 2006-5-3 03:00 AM

我用緊olevia 26", 畫面幾好喎. 駁pc都very good.
唯一唔好0既就係佢0既喇叭好雞..... d聲真係好差.... :')

lunglung83 2006-5-3 01:59 PM

想問大家.....本身屋企用開21"tv....咁如買lcd 係咪要買大小小,...同有什麼尺寸架?

功能係咪大尺寸同小尺寸一樣??

avhk 2006-5-3 10:08 PM

試吓調教控制台!

[quote]原帖由 [i]yikvaiin[/i] 於 2006-5-3 03:00 發表
我用緊olevia 26", 畫面幾好喎. 駁pc都very good.
唯一唔好0既就係佢0既喇叭好雞..... d聲真係好差.... :') [/quote]

可能係你(高音或低音)過度調教引致!試試啦!
或者係時候!有借口,加套新的多聲道音響系統!成為家庭小劇院。哈哈

[[i] 本帖最後由 avhk 於 2006-5-3 10:35 PM 編輯 [/i]]
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 為(二線LCD TV)評價,詢問及交流發問專區!版頭加上各牌子生產及評分資料!