查看完整版本 : 種子/植物自由交換/送贈廣場

辟易 2006-4-19 08:09 PM

種子/植物自由交換/送贈廣場

[size=2][color=Red]本主題供各會員留下訊息交換種子,請留意本主題規條,以免犯規.

1)如有種子交換可在本主題內留言.內容包括:種子種類/希望交換那一品種/數量及其他有關內容.

2)若有會員成功交換,請用編輯功能補上''已停止''這類字眼,以免浪費雙方時間查詢解釋.

3) 2 星級會員以上才開參與. 目的是不想過多新手新戶口申請免費種子, 但實際是同一人.

4) 承上, 推己給人, 只徵求真正需要的, 留些機會及其他版友.

5) 不可在版面留下任何連絡方法及個人資料. 不得宣揚他人資料. 雙方只可及唯一途徑以 pm 連絡. 請自重及專重私隱. 一經發現, 無需通知下立刻刪除.

聲明:
1)如會員違規 本版版主有最終決定權. 扣分或禁止發言, 禁止訪問不等. 如有異議, 請移步至"會員教學及意見"區中申訴. 否則罪加一等.
2) 所有種子交換雙方瓜葛, 只出於個人意願, 與 discuss 無關.

祝大家找到心頭好.[/color][/size]

[[i] 本帖最後由 辟易 於 2008-9-30 11:12 PM 編輯 [/i]]

||戀上隱形人|| 2006-4-21 09:44 PM

交換種子<已停止>

我有英國矮黃雛菊同矮牽牛種子
想同大家交換, 有興趣就pm 我la.

[[i] 本帖最後由 ||戀上隱形人|| 於 2006-4-22 08:36 PM 編輯 [/i]]

dungtsim 2006-4-22 03:50 AM

想交換種子

我有羅勒(Basil)種子,想交換士多啤梨(可盆種)種子。

有興趣的話,請PM我。THANKS !

[[i] 本帖最後由 dungtsim 於 2006-5-16 02:22 AM 編輯 [/i]]

himalayan 2006-4-23 03:51 PM

[IMG]http://i51.photobucket.com/albums/f362/himalayancat/IMG_0768.jpg[/IMG]
[IMG]http://i51.photobucket.com/albums/f362/himalayancat/IMG_0138.jpg[/IMG]

黃色嘉樂花小苗兩株. 可用種子/小苗交換.

有意請pm 連絡.

rosetinay 2006-4-28 10:43 PM

我有12 種香草種子 !

wwjlam 2006-8-2 01:26 PM

我有九層塔種子,如有興趣可以pm我~~~

sarahl 2006-8-22 12:50 AM

I have some basil seeds, I want to exchange "Nemophilia" Thanks

sheeppoe 2006-8-25 03:43 AM

有以下種子

少量 向日癸
超甜栗米 (可食用…BBQ... 煲湯...)
木棉樹種子
香水橋蓮  [color=Red](沒有了,朋友搶晒)[/color]

有意請pm我

[[i] 本帖最後由 sheeppoe 於 2007-1-12 12:54 AM 編輯 [/i]]

ming001431 2006-8-30 08:03 PM

我想要:
香草種子   係唔係好香嫁?

超甜栗米   係唔係可以食?

黃色嘉樂花

向日癸

kamingaaa 2006-9-5 02:54 PM

我想徵求香草種子, 有冇人可送出或賣給我?

賤男@mini 2006-10-3 01:52 AM

有冇人想同我夾份買屈金香球根呀?
無記錯繽X花藝 $35/10 粒.
我種 5,6 粒左右, 無咁多地方種晒 10 粒 :)

蠍子遊戲 2006-10-14 05:47 PM

[size=6][size=5][size=3][font=細明體]我是新手一名,也是香草愛好者,本人有甜羅勒,紫羅勒,綠薄荷,中國薄荷,鼠尾草,香蜂草,迷迭香,左手香,紫蘇等香草,有興趣私我想交換甜菊.,大薰衣草,種子或苗也可以,喜迎交換,再者,如何聯絡交換者也請提點一下,多[/font][/size][/size][/size]謝各位,我在屯門區

蠍子遊戲 2006-10-14 05:50 PM

再問
甚麼是pm我,應怎麼樣聯絡對方

sten_luk 2006-10-17 08:18 PM

我想要可食用香草既種子 , 我手上有觀賞食用甜椒的種子

francistam88 2006-10-18 10:12 AM

我手上有一些種籽 (免費),有興趣可 pm 我。

1.矮牽牛
2.紫茉莉
3.錦葵
4.細香葱
5.紅蘿蔔
6.翦羅
7.混色金魚草
8.大花滿天星 (粉紅、白混色)
9.風玲草

[[i] 本帖最後由 francistam88 於 2006-10-19 09:30 AM 編輯 [/i]]

special_g 2006-11-8 09:33 PM

[quote]原帖由 [i]francistam88[/i] 於 2006-10-18 10:12 AM 發表

1.矮牽牛
2.紫茉莉
3.錦葵
4.細香葱
5.紅蘿蔔
6.翦羅
7.混色金魚草
9.風玲草 [/quote]

大花滿天星 (粉紅、白混色)
係咪即係普通個d滿天星?

francistam88 2006-11-9 10:14 AM

係....或者比幅圖你睇睇。

[IMG]http://i97.photobucket.com/albums/l237/diana386123/DSC00162.jpg[/IMG]

元朗告東尼 2006-11-17 01:16 PM

回覆 #11 賤男@mini 的帖子

繽X花藝 $35/10 粒. half ok

free3396544 2006-11-28 06:21 PM

[quote]原帖由 [i]francistam88[/i] 於 2006-10-18 10:12 AM 發表

1.矮牽牛
2.紫茉莉
3.錦葵
4.細香葱
5.紅蘿蔔
6.翦羅
7.混色金魚草
9.風玲草 [/quote]

我想要 2.紫茉莉 同 9.風玲草呀!!!

我手上有
1)含羞草
2)士多啤利
3)金蓮花
有無興趣交換下呀

francistam88 2006-11-28 11:52 PM

[quote]原帖由 [i]free3396544[/i] 於 2006-11-28 06:21 PM 發表

我手上有
1)含羞草
2)士多啤利
3)金蓮花
有無興趣交換下呀 [/quote]
不用交換,我寄給你便可。但你還是新手,未有 pm 功能,怎樣聯絡你呢:smile_45: ?

free3396544 2006-11-30 12:17 AM

呀!!!!都怪我平日太小返黎><
但我都係早兩日先發現依個園藝版版咋><

francistam88 2006-11-30 02:10 PM

[quote]原帖由 [i]free3396544[/i] 於 2006-11-30 12:17 AM 發表
呀!!!!都怪我平日太小返黎><
但我都係早兩日先發現依個園藝版版咋>< [/quote]
唔緊要啦!你勤力 d ,升左級再揾我啦!

special_g 2006-12-3 05:30 PM

[quote]原帖由 [i]free3396544[/i] 於 2006-11-28 06:21 PM 發表

我手上有
1)含羞草
2)士多啤利
3)金蓮花
有無興趣交換下呀 [/quote]
我可以要士多啤利嗎???

special_g 2006-12-3 05:35 PM

[quote]原帖由 [i]francistam88[/i] 於 2006-11-9 10:14 AM 發表
係....或者比幅圖你睇睇。

[/quote]
thanks a lot....
我想要
紅蘿蔔
大花滿天星 (粉紅、白混色):loveliness: :loveliness:

請問風玲草咩樣ka?

francistam88 2006-12-3 11:46 PM

[quote]原帖由 [i]special_g[/i] 於 2006-12-3 05:35 PM 發表

thanks a lot....
我想要
紅蘿蔔
大花滿天星 (粉紅、白混色):loveliness: :loveliness:

請問風玲草咩樣ka? [/quote]
我唔影相喇!轉貼一張圖比你,風鈴草大概是這樣。
如你想要埋都冇問題,你 pm 個地址給我吧!

[img]http://www.chmoh.com/news/UploadFiles/20042109715294.jpg[/img] (轉貼)

[[i] 本帖最後由 francistam88 於 2006-12-3 11:52 PM 編輯 [/i]]

free3396544 2006-12-7 06:19 PM

回覆 #23 special_g 的帖子

我都想比你呀!!!
但我仲未用倒pm功能><
唔知點聯絡呀:')

special_g 2006-12-9 12:57 AM

[quote]原帖由 [i]free3396544[/i] 於 2006-12-7 06:19 PM 發表
我都想比你呀!!!
但我仲未用倒pm功能><
唔知點聯絡呀:') [/quote]
咁你要發多d言先得...
要努力呀:loveliness:

francistam88 2006-12-9 12:09 PM

1.矮牽牛
2.紫茉莉 [color=red](送完)
[/color]3.錦葵
4.風鈴草 [color=red](送完)
[/color]5.細香葱
6.紅蘿蔔 [color=red](送完)
[/color]7.翦羅
8.混色金魚草
9.大花滿天星 (粉紅、白混色)

[[i] 本帖最後由 francistam88 於 2007-1-1 07:44 PM 編輯 [/i]]

單幸 2006-12-17 02:41 PM

[quote]原帖由 [i]francistam88[/i] 於 2006-12-9 12:09 PM 發表

1.矮牽牛
2.紫茉莉
3.錦葵
4.風鈴草 (送完)
5.細香葱
6.紅蘿蔔
7.翦羅
8.混色金魚草
9.大花滿天星 (粉紅、白混色) [/quote]
我想要
矮牽牛,紫茉莉,混色金魚草
thank you:loveliness: