查看完整版本 : 用電腦發警告是否可行?

甚麼都沒有 2011-6-25 01:25

眼見天文台發出/取消警告總是被人批評,批評的理由不外乎幾個:
1.亂發警告會影響經濟(常見於發出警告但數據沒有達標時)
2.不發警告罔顧人命(常見於數據達標但沒有發警告時)
3.發出警告的時間不好(常見於繁忙時間發出警告時)

頭兩個指控主要是預報失誤造成,第三個則實屬無理取鬧,大自然的變化不可能每次都配合人類

要避免這些矛盾,天文台大可以把發警告的職責交給電腦,以後只要數據達標,警告自動發出,就不存在誤發警告的問題,社會也就少很多對天文台的無理批評了

大家覺得這樣好不好?

Littleric 2011-6-25 08:17

電腦出錯仲死得人多 :clown:
仲有, 62 kph同63kph有乜分別?好好諗下呢一點啦~

frintezza 2011-6-25 13:25

要數據達標先出警告咁就真係太遲, 失去預警作用

仲有, 唔通每次一有TC入800公里, 就掛T1 ?

車道士 2011-6-26 10:04

如果要出8號風球,唔通真係等到8中4先出,一陣落番去8中3果時就立刻改番做3號???

拉登女友 2011-6-27 07:01

我估係可以引入好多思考元素既, 如果只係睇數據發, 唔洗要電腦發都得.

josephbook 2011-6-27 08:41

問題係發警告除左達標,仲有「預測」、「預料」既成份o係入面
即係平時我地講既...如果冇機會發3號,根本就唔需要發1號之類...
而預報又成日有機會要改,有時東調,有時西調,個風亦都唔一定跟預測咁行
分分鐘會出現出下又取消下,跟住又再出...

所以電腦發警告相信暫時未必可行

不過其實天文台內部係有類似既系統,就係預測暴雨既小渦旋系統,會自動發warning比HKO staff參考,
不過好似就未應用到TC上...

hongko

*** 該帖被屏蔽 ***

fshm

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

pc_lau 2011-7-2 02:13

有D所謂持續唔持續的marginal case,好難用電腦定架wo...

[quote]原帖由 [i]josephbook[/i] 於 2011-6-27 08:41 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=293902819&ptid=14678946][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
不過其實天文台內部係有類似既系統,就係預測暴雨既小渦旋系統,會自動發warning比HKO staff參考,
不過好似就未應用到TC上...[/quote]

TC Nowcast既話,會著下燈咁樣。

[[i] 本帖最後由 pc_lau 於 2011-7-2 02:16 AM 編輯 [/i]]

錯敬軒強勢回歸 2011-7-8 19:26

tc存在變數...非電腦所能預測及處理:smile_45:
頁: [1]
查看完整版本: 用電腦發警告是否可行?