查看完整版本 : 幾蚊副棋 罰你兩萬幾

catjoke 2011-9-19 04:13 PM

幾蚊副棋 罰你兩萬幾

[size=3]【本報訊】屋邨文具店有如歡樂天地,幾蚊雞與幾嚿水都可購得心儀玩具。伍志強在青衣開店十多年,卻因「幾蚊雞」飛行棋,換來「兩皮幾」罰款。海關去年突擊搜查,驗出飛行棋的棋盤紙膠膜太薄,檢控伍出售的玩具不符安全標準。他批評海關從無預警讓他們及時「下架」,以致誤墮法網,「幾蚊雞貨,你話唔賣得我立即收起啦」。
記者:黃學潤、何偉 畧[/size]

[size=3]伍志強於青衣青怡花園開店,遭海關票控出售不符安全標準玩具,包括飛行棋、鬥獸棋、陸戰棋及象棋共 58盒。印上楚河漢界或四方基地塑膠棋盤,薄如蟬翼,厚度不足 0.038毫米,更吹彈可飛,放在臉上稍稍使勁吸氣,棋盤立即封鼻,隨時令人窒息。伍自覺有責任,又聽聞有行家認罪後只罰千多元,於是「投降」。本周一中秋節當日,他上庭認罪,收到最壞禮物:「諗住最多罰幾千,點知罰兩萬五。我問點解罰咁重,個官話啲玩具影響下一代」。

================================================

飛行棋賣佐幾十年都無改變過,張紙根本就係咁薄!
政府是否另類方式打壓一切棋類活動?
以後邊度仲有舖頭敢賣?
如果以同樣理由告你,你仲會賣棋嗎?
[/size]

okstayat2005 2011-9-19 08:00 PM

咁就罰2萬5...:smile_42:

bulahero 2011-10-3 04:52 PM

樓主諗多左...

catjoke 2011-10-4 07:33 PM

[quote]原帖由 [i]bulahero[/i] 於 2011/10/3 16:52 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=305268495&ptid=15437900][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
樓主諗多左... [/quote]

呢個檢控可以應用係任何一間文具舖去。
根本就係殺一儆百。
無人推翻就會成為成功檢控的案例,得閒無野做就可以隨機告人。

仲有,你唔覺得被人罰二萬幾是冤案嗎?
你唔覺得檢控者好無聊嗎?
做生意就話求一本萬利唶,結果一本萬罰!
賣幾耐才賣到一萬副棋回本?

倫~ 2011-10-5 10:37 AM

根本罰太重...都唔知佢點判ge~
其實用咩都有危險啦,,視乎d人點用遮....:smile_45:
而且d棋大把人細個都捉左好多年啦,都冇大問題

ln4056 2011-10-5 11:13 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

saintsgta_k 2011-10-12 05:32 PM

真是好無聊的新聞, 不時都見到警方檢控那些鎖碎既野, 好似以前玩具舖因為冒牌玩具被檢控, 而家又話棋盤紙膠膜太薄, 不知所謂, 那麼走私貨呢? 假冒大名牌產品的不法商人呢? d食品成份問題呢?  呢方面又做了幾多野呢? :smile_45:
頁: [1]
查看完整版本: 幾蚊副棋 罰你兩萬幾