查看完整版本 : 很灰心

jcarol 2011-10-4 11:54 PM

很灰心

打壁球打到人...舉拍揮拍不當..學了年多了...basic的揮拍都掌握唔到:smile_39: 看見差不多同齡的人說打了8,9年了..佢地技巧之純熟..自嘆不如..20幾歲打壁球..是太遲了嗎... 一個人在壁球室練可以練好基本功嗎?

27Vs12 2011-10-5 09:52 PM

打多d,
練氣, 練腳步.
睇人打,慢慢一步步偷下師.

小Q太郎 2011-10-6 05:45 PM

一個人在壁球室練可以練好基本功?    不可以.

[size=7]學  [/size]應先由教練1)做示範,2)講解,3)指出你錯處,4)幫你修正.[size=7]練  [/size][size=1]オ[/size]可以一個人在壁球室練基本功.

yuyuhkd 2011-10-6 11:21 PM

最緊要係唔好灰心呀~!
玩咩運動都係要有PASSION 同有團火~~

因為我前一個月打波唔小心整到腰, 幾個月都仲未好, 都好想快D 可以打番波, 所以我都好羨慕你地可以自由咁打/練波 GA~~~~~
運動作用都係減壓同緞練身體啫, 如果唔係打算當職業/教人, 輕輕鬆鬆去學就可以了, 無話幾大先黎學係早定係遲GE~~跟下D GROUP 打MATCH(但記住安全啊~!), 上網睇下片執番D姿勢, 上黎科林多D 問下C兄姐們的經驗同研究研究~~日子有功, 一定會進步GA~! :)

manok 2011-10-7 01:56 PM

回覆 1# 的帖子

Cheer up, I started playing 4 years ago when I was over 30.  I wish I started as young as you.  I now play in Div 6.

Get a good coach.  Practice at least 2x a week.  Work on the basics and study the sport.  Get fit.

Good luck and have fun!

Applecat2011 2011-10-9 01:09 AM

HE..我剛剛學打壁球..都係廿幾歲之齡學:smile_44: ..

我響康文處報訓練班..上堂期間無次打得好好地:smile_42: ..但之後自己租場練波..慢慢喘摩教練所教的打球方法..而家雖然咩球例/企去邊打波都唔曉..但都打到個波:smile_40: ..因為打到個波..所以越嚟越鍾意壁球..鍾意到想買月票時時打..但..原來康文處壁球場無月票><..

唔使灰心啦..留意打波方法..用邊隻波..
我之後都想繼續學 :smile_o05:

小Q太郎 2011-10-9 03:55 PM

[quote]原帖由 [i]jcarol[/i] 於 2011-10-4 11:54 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=305417152&ptid=15600558][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
看見差不多同齡的人說打了8,9年了..佢地技巧之純熟..自嘆不如..20幾歲打壁球..是太遲了嗎... ? [/quote]
唔好同人比.
10歲打波,一星期練10小時以上,放左幾多時間啊?

要比同自己比.[color=#ff0000]搵o岩方法[/color],自練下.一定有進步.
鍾意打就比心機,
一定會逾打逾好,逾好逾開心.

加油啊!

linglingtsang 2011-10-10 01:40 AM

我班波友其中有一個亞叔,因為公司執左,50幾歲又唔容易搵工,
於是便開始學打壁球.起初都是跟康文的班,貪佢平.
打左兩三年,球技進步得好快,無他的,因為他不怕人笑,又肯聽教練的指導.
反而同期有個女孩子常常悄悄取笑他,又話亞伯咁老仲來學打波.
但這個女子打了很多年卻沒有什麼進步,最近仲消失了.
所以樓主不用灰心,年齡不是最大的問題, 最重要你可以付出多少時間.
當然教練的指導都好重要.

小Q太郎 2011-10-10 04:04 AM

[quote]原帖由 [i]jcarol[/i] 於 2011-10-4 11:54 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=305417152&ptid=15600558][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
打壁球打到人...舉拍揮拍不當..學了年多了...basic的揮拍都掌握唔到:smile_39: 看見差不多同齡的人說打了8,9年了..佢地技巧之純熟..自嘆不如..20幾歲打壁球..是太遲了嗎... 一個人在壁球室練可以練好基本功嗎? [/quote]揮拍是由:1)腰,起動   2)手肘,主力帶動   3)雙肩擴開,結尾.
大約係咁.
請問你的動作是如何呢?大家參詳一下._______________________________
3)雙肩擴開------係打反手用.
   正手係雙肩合攏

[[i] 本帖最後由 小Q太郎 於 2011-10-12 02:27 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 很灰心