查看完整版本 : 剛剛學壁球..越嚟越鍾意..但關於租場問題..

Applecat2011 2011-10-9 01:18 AM

咁GE..去康文處度租場..$27半個小場..咁諗住佢會好似健身室咁..有月票買啦..點知無><..(但我記得好似有..好似係$280添)
想問各位師兄師姐..除左報訓練班外..有咩計呢??

raykan12 2011-10-9 08:35 AM

係冇月票
如果有一定日日爆晒,永遠book唔到場

Applecat2011 2011-10-9 11:25 AM

咁真係慘><..就住嚟玩..操多排都係揾波友同我SHARE場租先:P

係呢師兄..聽人講有D壁球會..師兄知唔知咩嚟??去做咩??同埋點參加??

cc6236 2011-10-9 11:22 PM

大學, 屋苑等等, 很多都有壁球場, 相對羽毛球場, 壁球場易book 很多了

linglingtsang 2011-10-10 01:05 AM

你住在那裡?香港仔有兩個球會,他們都有固定的練習日子.
再唔係,你上壁總的website :[url]http://www.hksquash.org.hk/csc_directory_c.html[/url]
睇睇有冇一個適合你.

Applecat2011 2011-10-11 08:02 PM

唔該哂呀~~ HE~~我真係住響香港仔果邊WO..

睇左11年3月至12年4月 時間表..公開組的時間唔岩..通常響平日下午開始:smile_o03:

可能要去其他中心..

linglingtsang 2011-10-12 01:20 AM

平日下午開始?
香港仔壁球中心星期二及五 下午2:00~4:00 有個訓練班.
10 堂 $320. 有初學者, 又有miss 指導, 幾好玩!
有空可以星期五來看看.
希望可以見到你啦.

Applecat2011 2011-10-12 08:59 PM

對啦..就係呢個時間要返工><..一至五要再夜D先得..再唔係星期六日先得閒:smile_o03:

你真係好人..he..等我再操熟D..到時約你打波:smile_o06:

Applecat2011 2011-10-12 09:03 PM

聽呢度D人講壁球少人打..哈..但我覺得打壁球方便D..一丁友都打得..唔使左約約右約約..;P

Applecat2011 2011-10-12 09:04 PM

咁我真係記錯左..:smile_35: ..錯得咁離譜..記埋係$280

哈哈;P

linglingtsang 2011-10-12 10:48 PM

唔緊要啦,星期五下午不能來. 或者你可以繼續報康體的班.
其實南區都有好幾多訓練班,差不多晚晚都有,你可上康體的網站看看.
唔使等你操熟的,我的球技都好水皮,有興趣可以約一起切磋切磋.

farty 2011-10-13 11:29 AM

I also living in Aberdeen, and want to take course to improve my skill....

linglingtsang 2011-10-13 07:49 PM

真開心,原來香港仔有咁多人喜歡打壁球.
有一個球會,逢星期五7:00~9:00 pm 在逸港居香港仔壁球中心練習.
要詳細的資料,你可去看看男更衣室外有一個board,是球會的介紹.

hohoman728 2011-10-13 08:41 PM

香港仔係邊度黎=_=..
點解我唔係住香港仔!!!!!!

Applecat2011 2011-10-13 10:46 PM

我都係去開逸港居果個..星期五下午七時九點我OK BOR:smile_o06: :smile_o06:

我今晚都係去逸港居想租場打波..但無預約..點知去到FULL哂:smile_o08: ..

不過呢..就俾我撞番之前上康文處班個教練:smile_o13:

Applecat2011 2011-10-13 10:50 PM

咁你上開邊日同幾點呀?

嚟緊睇吓撞唔撞到你先~~哈哈

Applecat2011 2011-10-13 11:04 PM

:smile_46: 咁你搬嚟香港仔住啦..又有兩個場可以打壁球..好方便架

linglingtsang 2011-10-14 08:52 AM

通常我參加康文的星期三,及五早上10:00~12:00.
和星期一18:00~20:00.
10月份康文無班,所以我打miss 開的班(星期二,四2:00~4:00)
你昨晚見到康文的教練是不是我的教練呢?長髮的.都幾後生,幾靚女?
她教康文星期二,四(19:00~21:00)和我星期一打個班.
她都有打球會,你有空去看看.
反而我沒有打星期五晚球會的訓練.
我喜歡參加康文的班,又平,D教練又有心,重有可以認識好多志同道合的波友.
我們都有約一膂打波.

einsteintang 2011-10-14 04:04 PM

我學校有壁球場,日日打都得XD

[url=http://m.discuss.com.hk][img=100,23]http://i1.hk/d/images/r10/mobile.jpg[/img][/url]

Applecat2011 2011-10-15 12:05 AM

哈哈..應該係同一個..長髮..幾靚女架..

MISS自己開班, 唔知幾錢左右同咩時間呢?? 我都想跟番呢個MISS學..康文署未必跟番同一個教練..之前我報星期日早上九至十一果個班..

KAKA..你可以問吓佢星期四晚係咪見到個之前上康文署學打壁球個女仔..呢..好水皮果個..個波飛埋嚟多數打唔中果個..仲有仲有..握板太緊果個..然後佢叫我練拋波仔改善揮板姿勢

兩個月後的我已經愛上左壁球啦:smile_o05: 雖然姿勢唔知仲岩唔岩..但而家我已經control到個波..正反手都打到個波..係仲未知企響邊度打:smile_o08: ..同有咩打波技巧..

Applecat2011 2011-10-15 12:06 AM

咁學校租使唔使錢架??

linglingtsang 2011-10-15 12:40 PM

我只知MISS 在南區教康文的星期一(18:00~20:00) 和星期二,四(19:00~21:00). 她有在康文其他地區教,不過我不清楚的時間.
等我幫你問問她.
星期六,日教的MISS 是否短頭髮,皮膚黝黑的?我跟她上完第一堂,
之後.......再沒有上堂.可能人夾人緣,有很多人喜歡跟她上堂.

個個初學者到係禁上下.個波飛埋嚟多數打唔中果個..仲有仲有..握板太緊..
雖然我打了好一段日子,但仍有好多地方要改進.
MISS 有教私鍾,但幾百元一小時.我消費不起.
而MISS 的訓練班多數是平日的下午,但你要上班呀,
你留意十一月康文的後補位,試試執雞.

Applecat2011 2011-10-15 05:47 PM

而家轉左短髮果個呀??咁又唔知呀..之前係長髮果個MISS..
哈哈..幾百蚊一個鐘我都消費唔起..都係睇睇訓練班好..我都等緊執十一月個死雞..
剛剛又去左打波..丫..逸港居果度又租哂D場><..星期四就話有訓練班姐..上星期六我訂都有好有場可以玩..於是去左鴨利洲玩..我覺得鴨利洲場個樓底無咁高..對我地呢D新手嚟講咁無好玩><..事關個波打左上天花板><..

上次個訓練班咁得意你上得一堂..係出現咩問題?教波教得唔好..定係點呢?

唔..今日我又犯左舊毛病..拍握得太緊..我覺得出嚟D波無咁有力..

linglingtsang 2011-10-16 01:07 AM

長髮Miss多數教星期一,二及四晚上的班.
聽聞星期六,日的班就俾左短髮Miss.
短髮MISS 如果見到班內有幾個係新手,就會叫佢地幾個在場內跑圈,做體能等,有時做足一個鐘.自己就走左去同D高手打match.
仲有其他野,不過我唔想講太多.我個人就唔想跟她.

逸港居原則上是有八個壁球場.可能以前使用率低,
好多都改變了用途.只剩番兩三個壁球場.
其他是活動室供市民打乒乓,桌球,或柔道班等.
壁球場內打乒乓球:$18.00/hr.
壁球場內打壁球:$54.00/hr.
你明為何D場星期六,日咁FULL啦.
鴨脷洲個場樓底真是比較低.好容易打左個波上去天花板.
樓主你知唔知可以電話或上康體通的WEBSITE BOOK 場,
咁就唔使白走一趟.

Applecat2011 2011-10-16 03:02 AM

:smile_o08: 上次我見有個壁球室放左張乒乓球枱..但係無人用..關燈架..但唔租出嚟..之前都試過去租場..如果有人租用壁球室會張張枱搬出嚟..

係我自己又再大安主義唔上網CHECK..諗住上星期六都好多位無人BOOK..

:smile_o04: 跑圈做體能做足一個鐘..似返學上PE堂咁:smile_o01:

garycanly 2011-10-16 11:35 AM

樓主,你好我96年第一次同同事接觸壁球,我冇正式學過,但都一直一星期打一次,眼見它興衰96年接觸壁球時好難訂場好多人打,而壁球場唔會做咗乒乓球場,我現在多數訂金鐘.壁球中心不過今天訂唔到因為有比賽!我差不多打過全港島D場,柴灣到西環,包括你地所講逸港居!今天下午要打到鯉漁門體育場!

[url=http://m.discuss.com.hk][img=100,23]http://i1.hk/d/images/r10/mobile.jpg[/img][/url]

garycanly 2011-10-16 12:15 PM

樓主,你好我96年第一次同同事接觸壁球,我冇正式學過,但都一直一星期打一次,眼見它興衰96年接觸壁球時好難訂場好多人打,而壁球場唔會做咗乒乓球場,我現在多數訂金鐘.壁球中心不過今天訂唔到因為有比賽!我差不多打過全港島D場,柴灣到西環,包括你地所講逸港居!今天下午要打到鯉漁門體育場!

cc6236 2011-10-16 01:11 PM

你好, 我也很喜歡打壁球, 但多數一個人對場打, 因為很少跟人打, 所以走位很差, 現在放工比較夜, 連康文署的班都沒有報了. 逸港居的那班我也有報, 但不知為何總是不太多人出席, 最後都是自己打牆多

Applecat2011 2011-10-16 03:36 PM

嘩~~~全港島去哂~~~訂唔到金鐘去到鯉漁門添~~~~好野:smile_o12:

原來以前咁多人打..而家唔知點解會少左人打:smile_42:

我咁睇啦..打壁球自己租場相比起其他活動嚟講..唔算平..$27半個鐘..但最少都打一個鐘啦..$54/Hour..入健身室為例$17/Hour :smile_30:

因為自己鐘意..所以都無所謂..

暫時join番訓練班改善吓技術先..等我操掂D..Join你地打波:loveliness:

C Hing 你打過咁多場..有無話邊個場最好打?? 逸港居個樓底高D..對我地新手嚟講比較好玩

Applecat2011 2011-10-16 03:57 PM

南區嚟講..我都見到平日有日班上..但因為要上班..都join唔到..但除左星期六日啦..嚟緊11月20號星期日早上9:00至11:00我見到有仲有好多死雞執,,至於11月2日果個係星期三班..係晚上19:00-21:00..我只係留意呢兩個班..:smile_13:  心大心細唔知揀邊個班好..

報左唔出席..可能唔打閒囉..康文果D幾早就要入紙抽籤..有時未必預得咁準呱..未必係壁球班..其他班都會係咁..我之前玩健身班先架..通常最多人係頭果幾堂..多人到未必夠機玩..到餘下堂數就會多D機玩..:smile_30:

你嚟緊諗住報邊班呀??睇吓撞唔撞到你先:loveliness: ..我見到人打雙打好有默契..前面果個打完到後面果個上前打..換位換得好自然..練完正手又打反手咁..
頁: [1] 2
查看完整版本: 剛剛學壁球..越嚟越鍾意..但關於租場問題..