查看完整版本 : 破 解 小 強 反 肚 死 之 謎

愛鵬的花 2011-10-24 12:27 AM

破 解 小 強 反 肚 死 之 謎

人 見 人 憎 , 通 常 死 法 是 被 天 殘 腳 拖 鞋 打 至 血 肉 模 糊 , 或 者 中 生 化 毒 氣 而 死 , 網 友 「 芝 士 餅 」 卻 奇 怪 : 「 點 解   死  陣 一 定 要 反 肚 ? 」 「 哈 密 貓 」 話 : 「 第 一 時 間 諗 , 佢 個 身 重  。 」


身 體 僵 硬 失 衡 翻 倒「 groceries 」 引 用 其 他 網 友 的 資 料 解 答 : 「 所 有 昆 蟲 都 有 六 隻 腳 , 分 別 長 在 胸 部 腹 側 面 , 牠 們 死 後 … … 多 是 腳 向 內 側 縮 入 而 彎 曲 , 如 此 一 來 , 重 心 不 穩 , 很 難 維 持 腳 在 下 , 身 體 在 上 的 活 體 狀 態 。 何 況 , 昆 蟲 死 之 前 , 常 常 有 片 刻 掙 扎 , 六 腳 忽 伸 忽 縮 的 結 果 。 」
「 生 物 在 運 動 後 肌 肉 中 會 積 聚 乳 酸 , 需 要 經 過 酵 素 把 乳 酸 分 解 成 水 和 二 氧 化 碳 。 當 昆 蟲 死 後 , 身 體 不 能 再 生 產 酵 素 。 積 聚 的 乳 酸 會 令 肌 肉 變 酸 , 酸 性 肌 肉 會 大 量 吸 收 身 體 中 的 水 份 , 令 身 體 變 得 僵 硬 。 當 昆 蟲 死 後 胸 部 的 三 對 節 足 會 因 身 體 僵 硬 而 朝 內 彎 曲 … … 身 體 會 因 重 心 不 穩 而 失 去 平 衡 , 最 後 翻 倒 仰  了 。 」 原 來 「 小 強 」 之 死 都 咁 多 學 問 。
[url]http://www.beautyexchange.c......p/forums/read.php?4[/url],3543053

【豪鬼】 2011-10-24 04:44 AM

最憎小強!:smile_o02:

wuchiming 2011-10-24 11:49 PM

通常死响我手上嘅小強都係一劈劈架喎:smile_o01: ~~~~~~

大B小B 2011-10-25 02:55 PM

我冇諗咁多, 通常一野拍落去就算

猛波精子炮 2011-10-26 01:18 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

RingCheung 2011-10-26 12:37 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 破 解 小 強 反 肚 死 之 謎