查看完整版本 : 中國海上恐怖習俗

canon123 2011-11-9 02:53 AM

中國海上恐怖習俗

中國人從事海業超過二千年了, 早在秦朝開始, 中國人已懂用船作為海上的所有事業。 中國的海上發展, 雖然不及後來趕上的英美, 不過, 中國早在五百多年前就已有人用船作為遠航之用。 當然, 這就是大家熟悉的鄭和 下西洋了。

其實鄭和下西洋, 是中國海上事業上的一個高峰, 其實早在鄭和前, 中國的海事已經十分發達了。 由於中國海事發達, 也出現了中國的海上事業的習俗, 而這樣的習俗, 說上來都很恐怖的。

我們都知道, 中國的海神是天后娘娘, 它保祐了中國的海上安全已差不多上千年歷史了, 不過真實信奉天后的人, 都是近五百年之內的事。 可是, 中國的海上習俗, 卻已出現了超過上千年的歷史了...

中國人什麼事都求順利, 而船就更加需要順風順水, 因為如果在海上發生什麼不順利的事, 將會影響整條船的安危的, 所以信仰儀式一定要做足, 而且不可掉以輕心。


古代的中國船, 船桿是最主要的部份, 儀式就更為恐怖了!! 就是用一位未破少女的血, 淋在船杆上, 之後用其死去頭髮, 綁在船纜上, 這樣船就會不易反, 也可以作為僻邪之用。 另外, 船上絕不可有女子進入, 違者一律處死!!

在很多傳統地方上, 孕婦都是不好的意思, 因為孕婦帶著的嬰孩, 是會吸引凶靈的!! 所以, 如果船上有女士發現懷孕, 無論在任何地方, 都會被人趕走!! 如果在航行, 就會將其推下船, 而求平安。

另外, 船底不容被水沾過, 否則就會可能出現反船的現象的了。

小三看天下 2011-11-12 10:08 PM

拜天后都有辭沙, 即將供奉的牛、羊、豬三牲祭于海岸沙上,故謂辭沙太牢。去肉留皮,以草實之,祭畢沉于海。很容易聯想到古代是以人為祭品的海祭了。一如河伯娶妻都是搵女人做犧牲品, 這反映中國文化的黑暗面, 主張男尊女卑, 紅顏禍水, 求其搵個女人做替身, 相反, 舊約聖經查出個原兇約拿先將佢掉落海, 一人做事一人當, 正本清源, 基督教信仰就比中國民間信仰進步很多了。

漁民信仰都有地區性, 福建廣東一帶流行拜天后, 但香港未傳入天后之前是拜譚公, 粵西拜龍母, 仲有洪聖, 北帝, 觀音, 誰是海神, 我都未知?

去飲, 食魚唔好番轉條魚, 唔係漁民的你, 又有無呢種禁忌呢? :smile_30:

時代進步, 大部份的禁忌都唔係太恐怖啦 :loveliness:

kkkh 2011-11-14 07:38 AM

我又唔覺得信教就唔殺人。外國一樣有燒死懷疑女巫嘅人,燒死異教徒,燒死好多有學識嘅人!點解你唔提嘅?



[url=http://www.discuss.com.hk/iphone][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg[/img][/url]

小三看天下 2011-11-14 05:58 PM

[quote]原帖由 [i]kkkh[/i] 於 2011-11-14 07:38 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=309554253&ptid=16028051][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我又唔覺得信教就唔殺人。外國一樣有燒死懷疑女巫嘅人,燒死異教徒,燒死好多有學識嘅人!點解你唔提嘅?



[img]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg[/img] [/quote]

點解扯到"同信教殺唔殺人"?:smile_41: 燒死女巫係因為佢係女人? 燒死異教徒,燒死好多有學識嘅人, 皆因係女人? 點解你提嘅?莫非你係黃毓民? 為反對而反對? 人講東, 你講西?  

我的思路混亂, 邏輯不清, 唔明白你的評論同帖子內容有甚麼關係?  外國一樣有壞人, 外國一樣有黑暗面, 外國一樣有迷信, 外國一樣有恐怖習俗...外國一樣有人食飽飯無事做, 外國一樣有月光...你仲有乜想我提嘅啦?:smile_27:

kkkh 2011-11-15 07:10 AM

回覆 4# 的帖子

你又話基督教比較進步,我係想提你外國都因為迷信殺左好多人!你唔講!



[url=http://www.discuss.com.hk/iphone][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg[/img][/url]
頁: [1]
查看完整版本: 中國海上恐怖習俗