查看完整版本 : 棒球隊怕入錯會...請問入邊個好呢..!

kailing8989 2012-1-12 20:07

棒球隊怕入錯會...請問入邊個好呢..!:smile_27:

cmgyau 2012-1-12 21:39

有時候入隊唔係你話想入人地就要收你的,都要睇你幾多斤兩同性格夾唔夾
收左個搞散隊波,棧大家打得唔開心,對不對?
「其實我都有睇過NINEWEST打... 都唔係好一般...」
而呢句我唔係好明,ninewest都算係香港搞得最好,最有心機的一隊波了,不過人地肯唔肯收你又係令一個問題呢

Dreadmonkey 2012-1-13 12:22

每隊波既凝聚力都不同, 首先不講強弱, 最主要係球隊/球員既目標
如果做到目標一致就算實力不足但係都享受到棒球既趣味.

但係如果球隊既管理不善, 出現多人個不同小圈子/門派, 比你入到去, 好似唔知要入邊個山頭咁既情況就會令你唔多再想打波.

我不便評論那隊好與壞, 但我個人比較喜歡NINE WEST 既管理團體.

alicema4774

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

dice-k 2012-1-13 16:36

其實你要問番自己兩個問題
1. 你打了幾耐波, 實力去到邊個level
2. 你想為了大家開心打波定係你要不停贏波
首先係第一條問題, 如果你實力唔夠勉強入隊勁的球隊你場場都坐bench你會無癮, 如果你實力太強入了隊弱的球隊你又會好勞氣, 假如你好彩入了一隊實力同你差不多的球隊, 你都要忍耐同埋態度要虛心d, 出席唔到練習唔緊要, 最重要係準時比會費/報名費, 比賽應承了出席唔好放人飛機, 仲有唔好臨開波的一刻先到球場, 人地唔知你的料子未必即時會派你出場, 所以你要響球隊三兩年先知道隊波值唔值得你繼續打落去, 有d team manager其實好好人, 無論場波形勢點都肯比機會新人出場, 有d 就衰到貼地, 排陣永遠就係佢friend個九個, 本來正選遲到, 黎唔切唔夠人, 要派新人出場, 但係最後黎到又即刻改番lineup, 場波贏或輸成條街甚至出面有人傷到行唔郁都唔換人, 如果你發現有呢d情況你就要想下繼唔繼續打呢隊波了....
至於第二條問題我只可以同你講係無兩全其美的, 自己要問自己心態如何, 我相信每一隊波都一定會有所謂的門派, 呢樣野其實唔重要, 不過如果入到一隊波仲辛苦過返工的話就無謂了, 始終響香港打棒/壘球都係假日消閒活動
希望我的意見可以幫都你, 同埋祝你入到隊好的球隊開心地打波

kailing8989 2012-1-13 23:51

打波更係想贏啦,但聽你咁講都好恐怖WOO...要試兩三年..好浪費時間姐...入左會一定要比會費啦,係唔知入邊個好...打波姐要小圈子/門派..?..NINEWEST 真係好嗎?

dice-k 2012-1-14 00:18

你講得對, 打波當然想贏, 但係不同球隊對贏波輸波的睇法唔同, 有d正面的就覺得輸一場波係自強的推動力, 或者覺得對住強隊輸得少已經滿足, 但係有d輸波尤其係輸比實力差的球隊, 就會開晒大片, 大家鬧得不歡而散
可能我自己打過好幾隊, 有d真係幾恐怖, 但係都不乏一d真係有心打波的球隊
我覺得打一年未必睇得透隊波, 因為球隊可能不斷有新球員加入, 可能會有d正面的衝擊
打波有小圈子在所難免, 始終有d人背景係相近的(例如同一間u同一間hall), 不過唔好太介意, 態度誠懇d就ok了
至於ninewest我唔係好熟, 你想知道佢好唔好不妨主動同佢地打下招呼跟下佢地練下波先啦

kailing8989 2012-1-15 00:22

聽聽下你地講有D擔心WOO....又有小圈子?打波姐,咁多球隊係怕入錯會,我其實都諗過幾間,又見你地話NINEWEST 教練好,不過又見話有球員個名嗅,皮氣嗅..?其實打波係TEAM WORK 如果打得唔好都唔洗鬧人,真係有點擔心.

alicema4774

alicema4774

kailing8989123 2012-1-17 09:57

多謝你給我的資料,嘩....睇左了...好賤格呀,咁既人都有?睇佢可能唔只一次,可能成日出離玩女都唔定,佢都無人性咁玩人,仲係個球隊d人,成組球隊比佢影衰曬啦,仲邊敢參加呀,人地一講ninewest就話有個咁既人都怕左你啦,唉...我仲諗住參加,都要問清楚先得,無謂入左會先後悔,ninewest 就算教練好都要球隊好都好重要

cmgyau 2012-1-17 21:05

你地都幾搞笑架喎,你係想打波定係入隊溝仔?
人地係個blog度寫某個球員幾句你就否定人地成隊波?仲要係條女俾人飛左寫幾句廢話添
我勸你最好上網search下自己,話唔定你自己都有幾篇都唔定。

不如你自己聯銘一下ninewest睇下人地仲肯唔肯收人啦
你如果自認水準唔差先好入啦,因為ninewest有成三隊咁多,你想出場都未必有咁多機會
不過如果講訓練水準既話,ninewest都算係最勸力既幾隊之一啦,據我所知佢地一年都有幾次上大陸book場打交流賽的
不過佢地好似係收月費的,每個月都要俾教練費的,所以想進步的話其實佢都係一個唔錯既選擇,大可以跟操試多幾隊唔同既再選擇都唔遲,反正係人夾人,莫道你在選擇人,人還是會選擇你有沒有資格加入的,虛心一點啦

heatonfire 2012-1-17 23:58

這個post打手feel真濃

[url=http://m.discuss.com.hk][img=100,23]http://i1.hk/d/images/r10/mobile.jpg[/img][/url]

baseballfan 2012-1-18 17:47

明眼人一睇就知有人開兩個user講故仔啦!

heatonfire 2012-1-18 18:46

係o米嫌最近呢度無乜話題作故仔呀,版主做野好喎!

alicema4774

sunnus1127 2012-1-24 00:30

你咁怕入錯會,個個都唔好啦,你自己開個會咪得囉,係都講咁多廢話都唔知做咩,人哋又唔係要收你!

alicema4774

alicema4774

頁: [1]
查看完整版本: 棒球隊怕入錯會...請問入邊個好呢..!