查看完整版本 : 時間既存在性

lovinghsbc 2006-7-30 21:12

今日無心情, 擇日再同你玩過.

真鬼

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

真鬼

真鬼

真鬼

真鬼

真鬼

真鬼

pete_wyleung 2006-8-1 02:35

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-7-31 09:25 PM 發表

概念混轉之謬

(A)  "客觀存在的事物 = 其實質不會受不同主觀角度影響的事物"   
==> 當中的 "實質", 解作 "存在" 的話, (A)句無錯  (邏輯界定句)

(B) 地心吸力: 根據萬有引力學說, 其實質會受觀測者的質量而改變

==> 當中的 "實質", 解作 "吸力之向量/強度特性"的話, (B)句無錯 (科學判斷句)

(C)所以地心吸力不是客觀存在的事物
C句必錯
(因為 pete_wyleung引用了完全不同解釋之 "實質" 於引證之中)

[注:概念滑轉之謬誤, 若非對文字詮譯或推證有所訛誤,
可屬詭辯或盲辯或妄辯一種]
[/quote]
[quote] "3. 所以地心吸力不是客觀存在的事物. [color=Red](這就是用你{lovinghsbc}的方法推論出的結果, 你{lovinghsbc}認為合理嗎?!) [/color]" [/quote]
[color=Purple]我一直表達"我不認同lovinghsbc的推論方法", 我用反問表達不同意 "地心吸力不是客觀存在的事物" 的結論.[/color]

[size=4]p.s 你有禁多時間寫禁多野去"捉字蚤",
      我要佩服一下你的無所不用其技的手法去扭曲他人的論點只為求在口舌上嬴人地.
      不要浪費心機再舌戰下去:L[/size]

[[i] 本帖最後由 pete_wyleung 於 2006-8-1 02:36 AM 編輯 [/i]]

真鬼

pete_wyleung 2006-8-1 03:12

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-1 03:04 AM 發表

秦皇就一味識話人 "廢話連篇",
你就話人 "捉字蚤"

但兩者都係無話比人知何解為"廢", 何解為 "捉字蚤" (若非其理據屬不充份, 不相干之誤)

[我話你概念滑轉, 話秦 ... [/quote]
[color=Purple]好同意. 好同意. 你字字珠機, 此等非我所追求嘅嘢. 恕我不能陪你 "練功".[/color]

真鬼

pete_wyleung 2006-8-1 03:40

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-1 03:20 AM 發表

言氣之詞,
不說也罷

言氣之詞中亦帶死充造作之意
多說有害

(自圓其說自己只是"不想"奉陪, 非 "不能 "奉陪,
只怕終有一日令到自己真係以為自己凡事"能"奉陪")...: ... [/quote]
恐怕你看不清, 只好"字"大一點 [color=Purple][size=5]『恕我不能陪你 "練功". 』[/size][/color]

真鬼

秦皇 2006-8-1 15:00

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-7-31 08:05 PM 發表

秦皇你對絕對真空容器既否定,
其中就係引用到量子力學中未能被驗證到既虛粒子, zero point energy, etc,
因此,
要根底地證明 "絕對真空容器"係邏輯上不可能,
你先要證明到, 或有證據顯示出量子力 ... [/quote]
[size=3][b]哈哈哈,厚臉皮之術,當真以你獨領風騷[/b]

[color=Red]你閣下首先提出絕對真空容器來証明時間存在,呢個由你獨家發夢想出來的怪論,震驚中外[/color]
我等晚輩缺乏如此創造力,唯有引用量子力學中,無絕對真空理論,並且會憑空產生虛粒子對理論
並再此提出,不論你用任何物質做成真空容器,你都無可避免容器內壁粒子活動

點知閣下怪眼一轉,要我提出實驗証明量子力學
你真係技窮如此,你估我係實驗室管理員呀,呢度辯論,只可以引用理論,我如何做實驗給你看呀?
無知~~
[color=Red]最好笑的是,我可以引用量子力學理論,你就引用你獨家發夢的絕對真空容器理論[/color]
[color=Red]然後以我不能提供實驗給你看為由,一舉推翻量子力學[/color]
由此,你的絕對真空容器理論成立,留芳萬世!
好野..................
你發完夢未?[/size]

真鬼

真鬼

pete_wyleung 2006-8-1 17:38

[quote]原帖由 [i]秦皇[/i] 於 2006-8-1 03:00 PM 發表

哈哈哈,厚臉皮之術,當真以你獨領風騷

你閣下首先提出絕對真空容器來証明時間存在,呢個由你獨家發夢想出來的怪論,震驚中外
我等晚輩缺乏如此創造力,唯有引用量子力學中,無絕對真空理論,並且會憑空產生 ... [/quote]
[color=Purple]嬴政公子, 都無謂太認真. 此人所創的"無粒子真空容器" 只不過係"只對個容器作出最基本普通既抽真空處理".[/color]

[color=Red]佢用最基本普通既抽真空處理就推論出 "無粒子活動 = 無變化 = 無時間概念"[/color]

[color=Purple]我地普通人反駁佢, 都只會係叫做 咩咩"刺稻草人" 謬誤啊, "插吹氣娃娃"謬誤啊......各式各樣.

佢仲好有恆心tim ! 你出一個 post, 真鬼先生就一個冊兩個, 兩個冊四個, 冊成幾個post 話你有謬誤,

下下幾百字上落, 講到牙血都出, 口都臭埋, 實在苦口婆心.[/color]

p.s 真鬼先生, 你有無打算張你個 [color=Red]"最基本普通既抽真空處理 達成無粒子活動 無時間概念" [/color]技術應用到食品加工上面呢?
      因為 "無時間概念" 就可以做到永不過期的食品處理技術 ! :smile_15: (可能攞埋諾貝爾獎Tim)

真鬼

pete_wyleung 2006-8-1 18:02

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-7-28 07:53 AM 發表

1.從科學精神黎講,
[color=Red]人類唔可以因為佢地未證明到粒子活動以外有其他形式既活動,
就私自肯定粒子活動代表任何活動[/color]

[color=Red]因此我講"無粒子活動不一定等於無任何活動" [/color](其可能性包括 "等於", 或 "不等於")
只係最基本既科學精神,
並唔係咩高見
[color=Red]某某一口咬定 "活動必定需要粒子" 的話 ,
反而會淪為科學白痴[/color]

2.從論證既角度出發,
因為joencc之前對時間既存在觀念,
係時間可以以主導角式主宰變化,
並獨立於粒子活動  (若我有任何理解錯誤, joencc可以指正)

因此[color=Red]我帶出"無粒子活動不一定等於無任何活動" [/color],
正正係比一個空間(於科學角度亦都合理許可下)去令joencc既立論可以被推論/支持 [/quote]
[color=Purple]你用最基本普通既抽真空處理就推論出 "無粒子活動 = 無變化 = 無時間概念";
但又多次提到 "無粒子活動不一定等於無任何活動";
但係你個推論 "無粒子活動 = 無變化";

你不正是那個一口咬定 "無粒子活動 = 無變化" 的話,
反而會淪為科學白痴.[/color] (事先聲明, 這不是我的立場, 這只係用你的推論手法得出的結果):smile_15:

真鬼

真鬼

pete_wyleung 2006-8-1 18:20

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-1 06:11 PM 發表

[color=Red]我有一口咬定 ""無粒子活動 = 無變化"
我有肯定咁話(如秦皇對量子力學之肯定...) "普通既真空處埋 = 無變化"???[/color]
你知唔知乜野係 "刺稻草人之謬誤"???

即係好似你強 ... [/quote]
[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-7-27 02:44 PM 發表

就算你連光線粒子既因素都撇除,
[color=Blue]都唔會影響 "真空容器" 中, 對 "無粒子活動 = 無變化 = 無時間概念" 既推論[/color] [/quote]

[color=Purple]你一口又好, 半口咬定都好, 論點論証都係你提出.

"刺稻草人謬誤"又好, "插吹氣公仔謬誤"又好, 你要話我屈你都無所謂, 有証有據.[/color]

[color=Purple]仲有, [size=4]你都幾博大霧[/size], 我講緊係[/color] [color=Red]"你不正是那個一口咬定 "無粒子活動 = 無變化" 的話, 反而會淪為科學白痴. "[/color]

[color=Purple]何解你反問我 [color=Blue]"我有肯定咁話"普通既真空處埋 = 無變化???"[/color] (轉移視聽?):smile_41:

[color=Purple]而且, 學你話齋, [color=Red]"一句反問當係回應?! 呢D係.......(下省幾百字)" [/color]. 我都懶得 quote 出嚟[/color]

[[i] 本帖最後由 pete_wyleung 於 2006-8-1 06:33 PM 編輯 [/i]]

秦皇 2006-8-1 18:27

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-1 05:13 PM 發表

你眼中所謂既 "怪眼", (或裝眼盲而話人怪眼...)
其實係#212提及到既

當中講既係,
引用量子力學中 未能被驗證 既虛粒子, zero point energy
係唔足以完全否定 "絕對真空空間" 既 ... [/quote]
啊真鬼,你愈兜愈遠,你咪以為拆開幾段愈講愈多廢話,就當答在問題先得架
你直斥量子力學沒實驗証明,但又提唔出你個發夢想出來的絕對真空容器理論實驗証明
咁你想點呢?只有你先係真理,其他所有物理學理論都唔夠你一場夢真實..;P
問了你十次啦,你個絕對真空容器理論係點來,你答來答去答唔出,一味兜圈鬧人
真係俾你吹脹....:L

真鬼

真鬼

pete_wyleung 2006-8-1 18:39

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-1 06:31 PM 發表

點搏大霧法?  :smile_41: [/quote]
[color=Purple]你到底真唔明定假唔明,
假睇唔到定真睇唔懂??;P:smile_15:[/color]

[[i] 本帖最後由 pete_wyleung 於 2006-8-1 06:43 PM 編輯 [/i]]

pete_wyleung 2006-8-1 18:42

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-1 06:31 PM 發表

又一個邏輯盲...
"推論" = 肯定?
咁推論幾時係支持,
推論幾時係 "肯定",
你又知唔知?

咬唔到人係 "一口咬定",
就退而求其次咬人 "半口咬定"???:lol:smile_30 ... [/quote]
[color=Purple]你鬼殺咁嘈之前, 請回應一下你點証明"真空容器" 中, "無粒子活動 = 無變化 = 無時間概念" 既推論. [/color]

[color=Red]1.從科學精神黎講,
人類唔可以因為佢地未證明到粒子活動以外有其他形式既活動,
就私自肯定無粒子活動 = 無變化 [/color] (這是你在 #181 批評我的論據, 還番比你.)

[[i] 本帖最後由 pete_wyleung 於 2006-8-1 06:46 PM 編輯 [/i]]

真鬼

真鬼

頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13
查看完整版本: 時間既存在性