查看完整版本 : 時間既存在性

pete_wyleung 2006-8-1 19:07

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-1 06:48 PM 發表

呢個咪我同你既分別 lor

我係#236度:

當中有再次釐清人地要明既係乜,
你呢?

除左執人口水尾就以為係 "子矛子盾"以外,
仲有D乜?:smile_39:;P [/quote]
[color=Purple]呢個咪我同你既分別 lor

我係#233度:[/color]
[quote]原帖由 [i]pete_wyleung[/i] 於 2006-8-1 06:20 PM 發表

仲有, 你都幾博大霧, 我講緊係 "你不正是那個一口咬定 "無粒子活動 = 無變化" 的話, 反而會淪為科學白痴. "

何解你反問我 "我有肯定咁話"普通既真空處埋 = 無變化???" (轉移視聽?) [/quote]

[color=Purple]當中有問清楚你 "何解你反問我......" ,
你呢?

除左話人執人口水尾就以為係 "子矛子盾"以外,
仲有D乜?:smile_39:;P[/color]

秦皇 2006-8-1 19:08

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-1 06:38 PM 發表

若然你次次都裝盲睇唔到,
我無論拆開仔細答,
還是一併回答,
你都可以當我 "當答左"架啦....:L:smile_35:

咦...?? 點解你仲好似當我係#227既野無出現過咁既...??
你咪當人無答先得架...:L
咦...?? 點解你仲好似當我係#227既野無出現過咁既...??
你咪當人無答先得架...

(真空空間不能被實現,
只係令到想證明 "時間獨立於粒子活動而存在"既人少左一個可驗證既方法去證明佢地既論點
你到底真唔明定假唔明,
假睇唔到定真睇唔懂??
... [/quote]
我裝盲??仔細再睇你篇野,都仲係逃避問題
原來又係一次重複廢話,冇答問題......:L

pete_wyleung 2006-8-1 19:13

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-1 07:03 PM 發表

[color=Blue]邊有人曾經肯定過無粒子活動 = 無變化 ????[/color]
[/quote]
[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-7-27 02:44 PM 發表

就算你連光線粒子既因素都撇除,
[color=Red]都唔會影響 "真空容器" 中, 對 "無粒子活動 = 無變化 = 無時間概念" 既推論[/color] [/quote]

[size=4]真鬼, 你自已講ge![/size]

真鬼

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

真鬼

pete_wyleung 2006-8-1 19:27

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-1 07:21 PM 發表

我正正係問你係#233度:

呢幾句點帶出我係搏大霧 (反問 = 搏大霧)???

你就只係引番#233相同既呢幾句比我,
邊個搏大霧??;P [/quote]
[size=5][color=Purple]就係我在搏大霧.

真鬼兄, 恕我"誠不能" 陪你舌戰.

我只會發表有關 "時間既存在性" 觀點的 post.[/color][/size]

真鬼

悟知 2006-8-2 02:30

[quote]原帖由 [i]27108319[/i] 於 2006-6-21 02:17 PM 發表
好簡單 ^^時間存在 or 不存在都好..我聽一個老人家講 我的心境一直保證青春噤就ok啦^^! [/quote]
極度同意:lol:lol

joencc 2006-8-2 10:28

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-7-31 10:22 PM 發表

最關鍵既,
唔係"膠子、量子等等,都是可以驗證的粒子"
而係
它們是否已經被驗證存在???

1. #182之問題已回答

2. #188既post我已經講左,
你著眼於 "任何活動 ",
你就要證明 &q ... [/quote]

論去 #205   睇清楚:[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2006-7-29 10:35 PM 發表
膠子、量子等等,都是可以驗證的粒子。不過,由於衰變的關係,要在我們身處的溫度之下自由存在是不可能的。膠子、量子的自由存在最低溫度為2兆度,在宇宙誕生第10微秒後已經被強力牽制。在地球上要觀察量子、膠子,就需要用大型的粒子加速器(直徑為幾公里的電磁真空管道及控制器),將重核子加至近光速,以粒子碰撞的一瞬來將量子自由化,存在時間亦只有幾微秒。European Organization for Nuclear Research (CERN) 及布魯克海文國家實驗室都擁有這些大型加速器,而且最近已經能重演至十霹靂後10微兆前的狀況了(碰撞溫度為5兆度)。[/quote]
[b][color=Red][size=3]膠子、量子等等已經被驗證存在![/size][/color][/b]
[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-7-31 10:54 PM 發表

1.長度, 只是人類對空間某屬性作出之量度概念工具

正如你不可能於某空間的線條中看到 "長度" 兩字飄來飄去...
這點joencc君應該不會不認定吧?

2. 因此, (好耐之前我都講左) "時間"  ... [/quote]
當「存在」只是「物質性」的話,不可以被看到飄來飄去的是否就不存在?
你看見無線電飄來飄去嗎?你看見氧原子飄來飄去嗎?

長度不是物質,是一種維度。當然可以將之量化為概念工具,不過當沒有長度這一個維度的話,空間本身的屬性就完全不同。我們可以說,沒有長度的空間就是沒有空間。

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-1 05:45 PM 發表

估唔到有人可以係短短時間就跟人犯同一個錯誤......:L
物以類聚???
基於犯同一個錯誤,
以下既當可以引用多次:

而pete_wyleung你最叫我甘拜下風既 (裝盲方面既技能) 係:

我早係第13頁既#186已經講左
... [/quote]

再重申一次:
本人沒有「讓車馬」地將[color=Red]真鬼閣下提議的[/color]「粒子活動」改為「任何活動」黎作討論。而係我一直指出,宇宙間的一切活動,必須有一個稱為「時間」的單向維度存在,才可能發生。

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-1 07:25 PM 發表
有人搞唔清 "推論 ", "肯定", "支持" 既分別就大驚小怪...

不如你唔好再避,
回答我係#235,#250 多番問你但你成日唔答既問題

先再係度扮醒以為捉到人痛腳先啦...: ... [/quote]
那麼,煩請註明你的論點是什麼類型。

真鬼

真鬼

真鬼

真鬼

joencc 2006-8-2 11:43

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-2 10:57 AM 發表

睇得好清楚,
但你只係重申 "膠子, 量子等等係可以被驗證
或其驗證條件可以實行

但幾時有講度咩人, 幾時, 係邊度成功驗證??

(我無否定佢地已經被驗證,
但你要肯定佢地已經被驗證,
唔係單單話佢地 ... [/quote]
CERN - The world's largest particle physics laboratory
[url]http://public.web.cern.ch/Public/Welcome.html[/url]

布魯克海文國家實驗室
[url]http://www.bnl.gov/world/[/url]

自己入去 search 「quantum」,多到可以睇到你死為止。

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-2 11:14 AM 發表

1.我無界定 "存在" 必定是 "物質性",
無線電, 氧原子能夠被驗證,(而且更係可以獨立地被驗證)
我絕對唔介意承認佢地既存在

2. 我係#218度,
要求過你將 "維度" 或 "類 ... [/quote]

1.乜野係可以獨立地被驗證?你可以透過接收器接受無線電,甚至使用無線電溝通,算唔算獨立?你可以透過實驗,知道空氣中有 21% 助燃氣體,甚至知道哩d係氧氣,可唔可以證明有氧原子?
佢地係唔係存在,唔需要你介意~

2. "維度" 與 "類似維度" 當中既差異在於??
在於方向的局限性

B) 長度係空間的屬性,量化的長度是物體既某一特性既量度概念工具
(之前真鬼君你係講長度本身係可以獨立存在的,需要唔需要搵返你段野出黎?)

維度是不可能被製造出來的。

於平面或立體物體而言,的確不是由「長度」組成,空間才是。
2維空間是由長闊2向的長度構成,3維是長闊高3向的長度組成。

真鬼

真鬼

joencc 2006-8-2 14:11

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-2 12:16 PM 發表

我 "獨立地被驗證"既意思,
即係 "無線電本身不需要於同時有氧原子(例)既存在先可以被驗證"
或 "氧原子不需要於同時有無線電(例)既存在下先可以被驗證"

不如你先具體界定何 ... [/quote]

有D野做緊,詳細搵機會回你~

.無線電同氧原子係唔同而分開的兩個例子,你混合左反而令「獨立地被驗證」更模糊。我可以話「時間本身不需要於同時有真鬼君既存在先可以被驗證」,又或者「真鬼君本身不需要於同時有真鬼君老爸既存在先可以被驗證」。

.維度係空間的方向。你查字典都會見到。

.當你有「長短」、「空間大小」的想法時,已經是一個量化的長度,的確只是一件概念工具。好似你講速度、快慢,已經係講緊量化的時間。

[[i] 本帖最後由 joencc 於 2006-8-2 02:12 PM 編輯 [/i]]

真鬼

真鬼

joencc 2006-8-2 18:55

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-2 03:30 PM 發表

我會等,
希望我會等到啦

(如之前既link點樣可以正式搵到你認為有既 "證明膠子,量子已被驗證" 既實驗,
或我邊度有講過 "長度可以獨立存在"
我等緊你搵比我睇:smile_15:)

我係#25 ... [/quote]
嘩,比埋超連結你自己睇都搵唔到?
CERN - The world's largest particle physics laboratory (中文名唔記得)係全球最大的粒子加速器實驗室,基本上量子力學實驗除左哩個歐洲的實驗室外,就得返美國 LONG ISLAND 的布魯克海文國家實驗室(BNL)。BNL 有比較多的學者,亦有更大量的論文。

如果你唔打算睇,或者唔識睇英文,咁就算吧啦~
我唔係量子物理學家,無權威性,講左唔代表有說服力,諗住比D專家論文你睇,你仲要我搵埋……
[url]https://www.bnl.gov/riken/rpcsm/linked_files/talks/pdf/DimaRBRC06.pdf[/url]
[url]http://www.nsls.bnl.gov/newsroom/publications/activityreport/1998/KA1407.PDF[/url]
[url]http://www.bnl.gov/bnlweb/pubaf/pr/PR_display.asp?prID=05-26[/url]
[url]http://www.bnl.gov/bnlweb/pubaf/pr/2001/bnlpr020601.htm[/url]
[url]http://www.bnl.gov/bnlweb/pubaf/pr/1999/bnlpr041399.html[/url]

第5篇講埋量子同「時.空」的關係,睇住咁多先啦~

joencc 2006-8-2 19:02

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-2 03:30 PM 發表
我係#256度講既, 係有括住(例), 即係解作為例子...
若然之前既例子你不能明白
我唔怕再長氣D (希望其他人唔會嫌我大段, 長氣)

"X可以獨立客觀地存在" ,
意即對X既體驗, 察知, 驗證不需要連併其他被體驗, 被察知物, 被驗證物才可實現

要注意既係,
體驗, 察知, 驗證工具不包含於被體驗, 被察知物之內
(例如用肉眼觀眼, 不代表肉眼連併之被察知物) [/quote]

請以「無線電」為例,證明「無線電」的獨立存在~

joencc 2006-8-2 19:09

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-2 03:39 PM 發表

雖然我唔知你覺得我可以係邊本字典查到...

不過若然你認為 "空間的方向" 係維度既具體合理解釋,
咁:

1)東南西北是否維度一種??

2)你係#249提到長度是一種維度,
咁長度如何"是一種空 ... [/quote]

[color=Blue]1)東南西北是否維度一種??[/color]
東南西北是地極的方向,不是維度。
空間包括的範圍地極及非地極,維度並不受地極限制。

[color=Blue]2)你係#249提到長度是一種維度,
咁長度如何"是一種空間的方向"法?
(即如何將長度理解為一種 "空間的方向"? 如何搵到長度既 "方向"??)[/color]

比個維基你睇喇~
[url]http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%B6%AD%E5%BA%A6[/url]

佢解釋的第1至3維我都認同,不過第4同5維的說法我有所保留

[color=Blue]3)"空間的方向" 是否獨立客觀地存在? 或是否只屬於人類對空間衍出既概念??
4)"空間的方向" 又可否被獨立驗證?[/color]

你不如講下哩兩點,點解唔係獨立客觀地存在?

真鬼

真鬼

pete_wyleung 2006-8-2 20:49

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-2 08:09 PM 發表

我諗你唔會未睇過入面有無講到"膠子, 量子已由實驗成功被驗證存在",
就叫我去自己搵下有無下話...?? [/quote]
(路過) 人地唔洗揾食咩? :L
有時間自已睇下lor, 無時間咪算lor.

pete_wyleung 2006-8-2 21:19

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2006-8-2 06:55 PM 發表

嘩,比埋超連結你自己睇都搵唔到?
CERN - The world's largest particle physics laboratory (中文名唔記得)係全球最大的粒子且NL)。BNL 有比較多的學者,亦有更大量的論文。

如果你唔打算睇,或者唔識 ... [/quote]
[color=Purple]第5篇講埋量子同「時.空」的關係: "space and time are distorted, or warped, by mass and energy,"
"能量"都能扭曲時空嗎?[/color]

真鬼

真鬼

pete_wyleung 2006-8-2 21:51

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-8-2 09:35 PM 發表

言下之意,
佢無時間就可以用我既時間幫佢搵??? lol [/quote]
[color=Purple]咁你有無睇過/揾過?
都無話邊個幫個, 自已睇左都有益自已, 有益討論.[/color]

真鬼

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13
查看完整版本: 時間既存在性