查看完整版本 : 投手應該做咩訓練去強化下盤?

maxwinlau94 2012-4-21 17:58

打左兩年, 做緊投手力水就有d, 但係經常都因為踏腳出去唔夠力站穩, 成個人投球會好易沖左出去, 搞到出手下下唔同位, 無準成
犯左教練所講嘅膝頭唔可以前過腳掌嘅錯誤(我所講的成個身沖左出去)
教練講過1. 踏腳唔夠前, 大約得3-4個腳位
             2. 下盤唔穩, (我係右投) 左腳踏左出去, 投球個陣成個身沖左出去, 就黎扒係到咁(搞到我啲波成日出手之後全部去晒左下邊, 落晒地
             3. 轉腰唔夠, 加上踏腳唔出多, 搞到用晒隻手啲力去投, 波唔去

改動作改得好辛苦, 我係肥仔, 180cm, 但係腳唔算長(身同腳比例我諗啱啱好1:1), 有時練動作將隻腳踏到5個腳位, 啲關節位同會好冤, 我依家已經積極減磅
但係點樣先可以改下下盤, 我真係好想踏開啲, 個身唔好再沖出去

請高人指點:loveliness:

hfho 2012-4-21 20:59

最簡單係, 多跑步吧!
唔好話咩重量訓練之類, 要學, 又要識點樣安排...
最直接係練跑...
唔洗太多, 一星期兩至三次, 每次最少三公里吧! 兩個月左右已經好見效...
慢跑已經OK...
步幅唔夠, 盡量多D拉筋...
當然, 識的話就做重量訓練, 但我諗首先係練跑先, 唔只下盤, 成個人的心肺功能好左, 打起波都唔同晒!

cmgyau 2012-4-22 01:51

如果係咁既話可能唔係下盤既問題,常然練多d係好既
但重要既係個動作問題
可能係個投球動作唔係stable,每一次都有少少分別,導致控球不準
不仿用相機或video拍低自己既投球動作review一下,好有用架
你話隻腳踏幾前好呢?日本既燕子隊既由規講大約5.5步,但我個人試過,踏得越前自己反而投得冇咁好,我自己就4步左右最好,所以呢d野冇硬性規定的
好多mlb既大投手都係求其舉高隻腳踏前,個波就15xkm啦,
所以最緊要係你搵到自己果套form,然後不斷練習,將果個動作變成自己既一部份

ps:其實我唔明咩叫「膝頭唔可以前過腳掌嘅錯誤」,但如果係沖左出去既話,可以試下企穩d先出手,個動作慢d,隻前腳踏前企定先轉身出手,講到尾都係動作問題,其實同下身冇乜關係,當然下身訓練可以跑步,跑樓梯,mou低起身呢d都好有用

maxwinlau94 2012-4-22 07:38

[quote]原帖由 [i]cmgyau[/i] 於 2012-4-22 01:51 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=326730462&ptid=18748642][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
如果係咁既話可能唔係下盤既問題,常然練多d係好既
但重要既係個動作問題
可能係個投球動作唔係stable,每一次都有少少分別,導致控球不準
不仿用相機或video拍低自己既投球動作review一下,好有用架
你話隻腳踏 ... [/quote]多謝兩位c hing 回覆!!
我都有同感係越踏越前越投得唔好, 會唔會係因為動作無佢地咁stable關係??
mlb 個啲大力都用手指都彈死你....我覺得好難同亞州人比較...
頁: [1]
查看完整版本: 投手應該做咩訓練去強化下盤?