查看完整版本 : 地球問題

菊花仔 2012-7-7 08:43 AM

地球問題

關於地球既問題.. 望解答.
地面係地球既表面  咁如果我跳起左 係咪等同離開左地球 但因為慣性所以同地球有相同既線速 最後因受到地球既引力所以落返地面??  地球的半徑包唔包括大氣層?? 我地處於大氣層下面 咁點解地面到地心距離可以取地球半徑

14c14c 2012-7-7 01:19 PM

地面係地球既表面  咁如果我跳起左 係咪等同離開左地球
要睇你點定義"離開"呢個字

最後因受到地球既引力所以落返地面??
因為你有9.81ms^-2指向地心既加速度, 所以你本身跳起個速度(由地心指出地面)會不斷下降, 最後就相反方向有速度, 所以跌落地面

地球的半徑包唔包括大氣層??
以我所知係唔包...

Ron~ 2012-7-7 01:28 PM

如果你彈跳力夠高,又唔怕俾空氣既磨擦力燒死,你可以以11km/s以上既速度跳離地球
但你跳起1m就話自己離開左地球,咁你上大廈都離開左啦
地球半徑唔包大氣層,就好似你既度高都會禁偏你d頭髮,你會唔會gel高d頭髮再加埋頭髮既長度做你既高度先
你跳起再落番黎同慣性冇關...不過你由高空跌落黎,跌中目標就同慣性有關,因為地球會自轉(都算高速)你垂直跳起跌番落原點因為有慣性,如果冇慣性你就唔會跳番落原點(可能已經去左唔知幾多公里)

菊花仔 2012-7-7 08:51 PM

照我理解個示意圖(圖中長度不是按比例分配)應該咁. 幫手睇下邊到錯左
我地企既地面(非樓層) 係咪紫色部分?  
如果我係地面到跳起 去到紅色果個點 咁離地高度係咪我圖中所示果個
咁算唔算出左地球呢個圓既範圍

ycydavid413 2012-7-7 11:54 PM

只可以話離開地球表面同離開地球係兩個概念

菊花仔 2012-7-8 11:04 AM

[quote]原帖由 [i]ycydavid413[/i] 於 2012-7-7 11:54 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=334943512&ptid=19857029][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
只可以話離開地球表面同離開地球係兩個概念 [/quote]
係唔係有冇穿越大氣層既分別??

Ron~ 2012-7-8 12:35 PM

同大氣層冇關,離開地球係去到一個感受唔到地球引力既地方(個引力太細既時候)
因為你係引力極細既地方之下,仍然感受到地心吸力,到最後你都係跌番落地面
但係去到感受唔到地心吸力(太細)既地方,你就唔會跌番落地面
PS其實我地對離開地球冇下到定義,以上只係我個人既睇法

菊花仔 2012-7-8 03:45 PM

樓上講左地面就係地球表面啦 想問下抬頭望到個天 係太陽既角度黎睇 天係屬於地球係邊到

ycydavid413 2012-7-8 09:37 PM

大氣層根本唔係地球質量嘅一部分
大氣層只係俾地球引力「拉住」嘅氣體

thomas2005_ok 2012-7-12 12:32 AM

回覆 1# 的帖子

1. 如果我地喺地球表面跳起左, 點解因為慣性所以同地球有相同既線速?
咩係慣性? 係咪真係因為慣性?

2. 大氣個mass都好大, 理論上都會對我地施加引力, 最外果層大氣ionosphere都離地表幾百公里, 一般黎講地心到地表既平均半徑係6371公里, 大氣理應不能忽略? 不過Shell theorem話我地知, 將唔同位置既空氣作用喺我地既引力加晒之後, 等於零.

[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Shell_theorem[/url]
" If the body is a spherically symmetric shell (i.e. a hollow ball), no gravitational force is exerted by the shell on any object inside, regardless of the object's location within the shell."

至於地球半徑既定義, 喺好早好早之前既人, 佢地用好簡單既工具去量度同計算地球既半徑, 佢地既量度喺地表進行, 估算出既radius都係由地心至地表, 佢地似乎冇考慮計埋個天有幾高.
頁: [1]
查看完整版本: 地球問題