查看完整版本 : 歡迎law版蒲友自我介紹分享區 (加分區) [2018年4月重開]

feizhi 2006-11-11 22:49

Hello 毛毛大師,

I am a CPA with BBA in Accounting and Finance. This is my second year to take the London U LLB. I am studying this distance learning course in overseas and it is not easy to study alone with any local revision courses. I find this forum is very useful and help me a lot. May I know how can I get the PM right to talk to other brothers and sisters. I am so deperate to get this as soon as possibel. Please help...  毛毛大師

[color=Navy]feizhi 你好
歡迎你!有空多點上來與UoL的巴打們交流讀書心得喔
pm的功能是一星級會員或以上才有的(積分50或以上)
你可以參考以下之主題帖
"會員級別功能&討論區 Q & A (updated 06/10/28)"
[url]http://www11.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=1053930&extra=page%3D1[/url]
你可以多點發言與回覆,相信很快就會升級了
(pm要一星級會員或以上才有的功能是這論壇的規定,
因此為你帶來不便之處我說聲不好意思先了)[/color]

[[i] 本帖最後由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2006-11-23 10:34 AM 編輯 [/i]]

kkyy2828 2006-11-12 03:04

各位好,我係法律界裏的一個入門生,依家先開始讀dls yrs1,希望唔會太遲啦,呢度真係好多前輩,將來有問題希望各位可以幫下小弟,不勝感激!!

[color=Navy]歡迎你 kkyy2828~
有機會多些上來跟這裡的DLS同學多點交流學習心得吧![/color]

[[i] 本帖最後由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2006-11-23 10:37 AM 編輯 [/i]]

Vanlic 2006-11-16 14:22

大家好~!

小弟初黎報道~
我叫 Calvin, 岩岩呢個星期一夠十八歲
係澳洲 Queensland University of Technology 讀完 Foundation Year
上個月返左黎香港放假, 出年二月返過去讀 Year 1

可能睇得太多卡通同漫畫
由細到大成日逞英雄, 對唔岩既事會好睇唔過眼
我好細個個陣想做律師, 覺得好正義, 深信讀法律係真係可以伸張正義
直至一日, 我一個做私家醫生診所姑娘 (識得好多專業人士) 同我覺話做呢行好黑暗
自此之後就冇諗過讀 Law

之後就打算去澳洲讀獸醫
奈何上年放榜成績強差人意
入唔到有 Vet Sci 既 uni
反而入左另一間 uni 讀 business 既 foundation

直至有一排我煩緊自己既出路個陣
想返起以前細個讀 Law 既理想
又加上對法律起返興趣
希望可以重拾返呢個理想, 跟住就走去 apply LLB
宜家讀完 foundation, QUT offer 左我讀 LLB
而我既 dream uni UQ 比左個 conditional offer 我, 如果 IELTS 考到 6.5 就收我讀 LLB
呢個月二十五號考啦, 好緊張~!

宜家既理想係入 DOJ 做 prosecutor 或者政府律師~

我呢位初哥有好多問題, 而身邊又冇個親友讀過 Law
所以請咁多位 Law 友多多指教~

[color=RoyalBlue]你好呀Vanlic
原來兜兜轉轉一大圈之後又回到原點
最愛的仍是法律......(相信有不少人跟你的遭遇相類似呢)
歡迎你加入這個大家庭~
不知你的 IELTS 考試結果如何呢
祝你成功進入UQ [/color]

[[i] 本帖最後由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2006-12-5 02:11 PM 編輯 [/i]]

playground 2006-11-17 23:39

hello 各位師兄師姐

我係新丁, 我唔係法律界朋友, 但係今年報讀左llb,
我係公營機構做文職, 報讀law係因為希望轉到工 !
希望各位多多指教 !

[color=Blue]playground你好!
有個法律文憑或學位可能在找工作這方面真的有些幫助吧
但我個人覺得最大得益是讀完law之後,自己的想法與看事情的角度與分析事情的能力會不同呢
你覺得呢?
不管你是否法律人都好,這裡都歡迎你的~[/color]

[[i] 本帖最後由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2006-12-5 02:17 PM 編輯 [/i]]

play_guys2004 2006-11-19 20:33

我而家讀緊dls year2. 由於少壯不努力, 而家 老大途傷悲,

而家讀law, 想攞張沙紙, 唔係為轉行, 係為左得到別人的肯定

總覺得讀LAW的人係醒D

[color=Blue]歡迎你 play_guys2004
讀法律的理由人人不同
老實講這條路不易走
只要自己設定目標有恆心與毅力的朝目標去邁進才是最重要的~
這裡有不少正在就讀DLS課程的朋友們
你可以定時上來這裡跟他們交換學習心得喔~[/color]

[[i] 本帖最後由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2006-12-5 02:22 PM 編輯 [/i]]

法律界的小兵 2006-11-20 16:33

版主毛毛大師及大家好!

多年前的一個偶然機會經獵頭公司推薦,在國內從事大型企業管理工作;始終因人“鬼”殊途,最后轉入法律界(國內),一做多年,才知國內大陸法博大精深。很多人說大陸無法律,我只知道依法難(人治嚴重),執法難(地方關係錯綜複雜);但又不能說她無法治,因為在大陸的憲法上開宗名義的說明大陸是一個行政主尋體制的地方,既然在最高法典上清楚列出並已立法通過多年,誰又可以說她無法律無法治?

渾渾諤諤多年仍然是法律界的一個小兵。總希望能與志同道合者為國內之法律領域盡一點綿力;為國家繁榮安定作一點貢獻。無論如何,我們都是炎黃子孫。

[color=Blue]歡迎你~法律界的小兵
國內法律的發展有她的特殊歷史與背景
雖還未能有完善的體制
但比起過去這十幾二十年的修正
中央改革法制的決心是值得肯定的~
身為中國人的一份子
相信會有很多人都希望能夠在任何一方面(如果環境與情況許可的話)盡一己之力貢獻與回饋這個社會的
日後還希望你多些上來交流中國相關法律與實踐的心得呢[/color]

[[i] 本帖最後由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2006-12-5 02:30 PM 編輯 [/i]]

一件旦散

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

tuntunpig 2006-11-21 14:21

版主好

本人今年LLB yr 1係speed讀 preparation course
讀法律全為興趣, 同本人工作完全無關
係度得到好多師兄師姐提點, 覺得得益不少!

我真係好希望將來有機會成為律師, 不過除左成績之外, 到要睇下到時既實際情況!

不過成為一個律師係我兒時一個夢想!!!

[color=Blue]tuntunpig 你好!
為興趣去讀法律是件很美好的事
可以讀自己喜愛的科目又可以獲取專業知識呢
這條路不容易走
靠的是一份堅持與毅力~
祝你夢想成真![/color]

[[i] 本帖最後由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2006-12-5 02:41 PM 編輯 [/i]]

valentma 2006-12-8 04:09

本人一向從事人力資源管理工作, 都有十幾年, 在 poly 讀 HR 時, 已經對 Employment Law 非常有興趣, 仲攞最高分.  攞埋 MBA, 仲係好想讀 law, 本來再 take 一個 ICSA (Company Sec) 既 full exemption course, 因為轉工工作太沉重 drop 咗.  但喺最終响三年前發現英國有些大學可以以 online 方式讀 law, 所以再用一年攞埋個 LLM. 一償心願.

其實未讀 LLM 前, 已經對 Employment Law, Contract, Tort, (尢其有關 Employment) 及 Insurance (因我從事保險界之 HR 工作) 有一些知識及經驗, 讀 LLM 只希望更有說服力.  加上早幾年唔知係唔係因為經濟不好, 好多員工有理無理都話去勞工處告你, 其實都唔知法例內容, 又或者想抓著數, 打 Tribunal 都去過無數次, 所以攞埋 LLM 之後, d 人都唔敢大番轉頭, 亦都感覺你專業好多, 肯聽你解釋.  當然亦都增加咗我既議價能力, 升職加薪都易d.

所以我覺得讀 law 除咗做律師之外, 在現今商業社會真的很有用的.

並非班門弄斧, 我知 Employment Law 唔係熱門 subject, 有好多律師都唔熟, 如果各位有甚麼問題, 可以攞出嚟討論吓.

[color=Blue]歡迎你~ valentma
勞工法與僱傭條例方面的糾紛日日都在我們身邊發生
與我們這群打工仔的切身利益是息息相關的
以後有關這方面的法律還請你多多指教[/color]

[[i] 本帖最後由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2007-1-2 03:05 PM 編輯 [/i]]

Amazingland 2006-12-10 16:20

hi, I am Amazing
studying HKUSpace UoL year 1
Nice to meet you all~
:lol

[color=Blue]Hi, Amazing你好
歡迎你[/color]

[[i] 本帖最後由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2007-1-2 03:07 PM 編輯 [/i]]

takipak 2006-12-16 14:16

各位好~!
我係一個對法律有興趣的大學生
同之前黎報道的朋友貓豬仔一樣,我都係讀緊中大中文系,而且想畢業後讀一些法律的課程,睇下日後有無機會從事關於法律的工作
不過又唔係太清楚應該要讀d乜野課程(聽過CPE同JD,但唔係好肯定係點樣)
希望可以係度跟各位學多d關於法律和法律界的東西~~~:loveliness:

[color=Blue]takipak 你好~
你太謙虛了
行行出狀元,以後我們可能要向你求教中文方面的知識與學問呢
這裡有幾個溫習室與不少熱心的巴打姐妹們在此交流心得
有空多點上來吧[/color]

[[i] 本帖最後由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2007-1-2 03:11 PM 編輯 [/i]]

milkmaurice 2006-12-28 11:40

大家好

小弟行年十八
U都未讀
A-Level都未考
正猶豫於揀科事宜

自問有dd小聰明
符符碌碌會考都過到骨
AL就勉勉強強的說
早幾個月都仲諗緊讀finance
但開始發覺自己真係好唔鍾意maths
偏偏我讀的3AL係phy,chem,pure
真係讀死都唔掂
明知finance一定多數計
所以轉移目標
第一志願填city的acc/law
講真
信心就麻麻喇
因為我除左英文好少少真係一無是處
但LLB收UE B我又有d抆
真係前路茫茫....

[color=Blue]歡迎你 milkmaurice~
你還年輕,可以多點嘗試不同的事物
不用這麼早決定自己一定要走那一條路.....
照自己的興趣去選吧
又或者可以考慮咨詢一下這裡的師兄師姐們的寶貴意見喔[/color]

[[i] 本帖最後由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2007-1-2 03:16 PM 編輯 [/i]]

kkm1234 2006-12-29 02:33

大家好

小弟 Cityu LLB Year 2,  庸才一個...無GPA無車無樓無女朋友
A-level 成績不太好, 但幸運的進了law school
一開始就發現讀 law比 a-level 還要辛苦n倍 (小弟a-level是讀最輕鬆的商科)
而我現在有一半的同學, 不是international school 的, 就是外國讀左個first degree 的...班裡競爭也大, 對一個jupas學生來說心理壓力可大呢
第一學期 gpa 只得 1.65...好彩first year 的成積總算過3...不過, 今年唔咁che望
讀了一年, 發覺自己思想變了, 懂得從第二方面去想一件事, 而生活也變得有原則了 (ps>毛毛大師, 喜歡跟別人爭論是否 law student的 "common feature" ? )
現在正在考慮讀不讀pcll...如果讀的話,我想做一個專做prosecuting 的Government Counsel
不讀的話, 可能我會向 bank 或者 commerical 發展
前者有意義, 後者有趣...現在還在取捨中

[color=Blue]
歡迎你~ kkm
你太謙虛了....入得law school的沒有兩把刷子是進不了的 :P
幾乎每個讀法律的學生讀了法律之後看事情的方法與態度(分析)會較以前更全面的....
"喜歡跟別人爭論是否 law student的 "common feature""~是的,這不只是law student 的特色,更是這一行人的風格(如果我這麼說因此得罪任何師兄師姐的,小弟先說聲抱歉了 )
不論以後你選擇做DOJ或In House都好,只要全力以赴已足夠了
祝成功![/color]

[[i] 本帖最後由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2007-1-2 03:29 PM 編輯 [/i]]

Alydar78 2007-1-3 23:20

我呢...大學係主修翻譯同中文 (99-02);之後讀咗英文 dip ed (02-03),不過冇教書,走返去做翻譯(財經新聞)。05 年黐咗孖筋,又走咗去教夜校,到舊年年頭,又做多份,響某英文報紙做早更翻譯。由九月開始,又轉過兩次工,宜家響一間財經公關公司做翻譯。

家陣響 SPACE 讀 CLS/DLS (year 1)...我響報紙個上司嗰陣話我傻,話應該讀 CPE 先啱。不過 CPE 又兩皮幾一年(仲要讀兩年),自己又冇咩法律知識,一下就玩到咁大,好似太冒險。而且自己都唔係真係好有心要搏上去做律師,讀法律都係旨在幫下做翻譯嘅工作,所以都係細細哋由初階入手先,睇下讀成點再算。

希望宜家做財經翻譯 (成日都要譯上市公司通告/年報),再加埋多少法律知識,日後對事業有幫助。

Kuca 2007-1-4 01:53

Hi everyone, I graduated from HKU LLB PCLL & LLM over almost 2 decades ago and spent my first decade with a city firm before taking my present inhouse role. Married with a parnter of a city firm and have seen the ups and downs of this industry. Willing to share views about this profession though I won't count myself as experienced in any way about "career" questions. :smile_15:

lu@lu 2007-1-8 09:34

你好呀!毛毛大師早晨呀!
希望你在新的一天有好希望,

我本人都是法律工作者,但沒有毛毛大師你咁利害,
本人是一個小小的L.E.所有事都正在學習,
見到你們的法律版氣氛咁良好真是很開心,
希望法律師生意興隆

kuapple 2007-1-8 20:03

hello 各位
本人無論是在此區或是律師樓都是新人一名
剛剛完成了2年的見習, 本應開心, 但是現在心裡滿載的是擔心
以後要自己一個承擔所有的工作, 如paper work, 上court, 很害怕所學的不足以應付
做了2年最令人開心的是幫 client 解決問題, 令人氣餒的是有些事明明可以保障client的利益, 但他們不相信自己的advice......
相比律師行的實際工作, 唸法律其實並不辛苦也很有趣, 所以仍在唸書的大家要好好享受.... ^_^

atnorthpoint 2007-1-13 01:19

Hi there,

I am a new comer who just finished the LLM studies at London U.  I am now taking care of the administration department in a SME.  I have no intention to study PCLL coz I think it will be difficult for a 3X woman to enter into the field.

manlok 2007-1-18 19:31

hi,
I am a year 1 LLB student at a local U
just hope to get into PCLL..

himehuahua99 2007-1-20 16:11

我讀讀緊mba咋.....:loveliness: :loveliness: 一直都好想讀LAW..好驚自己讀唔掂:smile_13: :smile_13:

eanaddare 2007-1-21 11:56

Hello, I am a virologist turned medical student.

Just picking lawyers brains here :smile_27:

Inojan 2007-1-21 22:47

[size=2]大家好~

我依家o係law firm做clerk+sec,入行已有6年幾,今年已經27喇~ 依家讀緊UOL LLB year 1。

回想過去真係有好多感觸~ 細個想做律師,但我只有F.5畢業,加上會考太差(只有2分),唔好話律師丫,搵工都艱難啦~ 16歲就出o來做文員仔,之後間公司接o左,o向勞工處傻下傻下搵到份工,o甘就去o左sole舖做clerk。咩都唔識做咩都驚餐死,但boss一定要我去做: 不論見客、去court filing+service、去hearing、legal visit....等等咩都要做,所以當中接觸到同見識o左好多大firm都學唔到o既o野,多謝當時o既boss「敢」俾我呢個新丁去試handle cases。:L

之後,有住呢兩年經驗我去bargain另一間sole舖,post做o既o野差唔多,但就接觸o左另外一D範疇o既cases,睇到咩係打官司o既技巧、聽過真係argue point/question of law o既cases...於是我覺得我要去upgrade下自己,就去o左讀DLS,舊年已經畢業,可以做LE。所以張resume已經好睇o左少少喇~ ;P

隨後我有埋呢3年經驗,我又去bargain一間中上o既firm,但o向呢間firm係做sec,不過boss除o左出街都照俾LE要做o既o野我做,目前都工作ok o既。但無獨有偶,我serve過呢3個boss o既性格同脾氣都係絕級難頂o既....唉~ :Q

另外想share一D點滴,雖然兜o左一大段路,但累積得來o既經驗令我睇得多+領悟多o左,所以我絕唔介意share我o既經驗or以我所知教下人做o野。但依家o既由a level直接上U o既law student,唔知係自尊心重定係太自負: 譬如我以前公司兩個大學生(其中一個已經係trainee,一個係law student),boss要我brief佢地做cases+practical o既o野 (喂!!唔係我想or主動o架wor,係boss叫之嘛~),佢地好不屑又唔去學、又唔去做不特止,仲反話你做咩唔教佢詳盡D and/or做埋俾佢,又話唔做clerk做o既,要做law o既o野(但佢地連hearing bundle都未曉做,當然亦唔願做啦),有urgent o野趕時又唔肯OT....我就反而俾佢地唱我學歷o甘差(佢地知係因為我冇隱瞞)、扮晒o野...etc~ 我好無奈囉~ 原來你教人做o野、俾tips佢點做好D,人地受唔受你個套又係另一回事(即係就算去死都唔關你事個隻..:smile_39: )......雖然我唔老唔嫩,但知道o向呢行發展未學行先學走,就遲早會跌死仲死得好慘烈......直到依家我已離開舊公司大半年都仲俾人當仇人o甘睇 :smile_39:  唔知大家有冇遇到呢種「俾個良心佢,但人地當狗肺」o既人呢? :smile_45:

講o番自己,目前我讀緊UOL,諗住捱3年可以去試下pcll,點知道殺出個conversion exam,頓時令我對呢「8千公里很遠路途」卻步,我都唔知道自己會唔會讀到,但我點都會完成呢個LLB課程先,等我張resume更加好睇先啦~ :loveliness:  長氣o左D,希望唔好介意~ :smile_40:[/size]

[[i] 本帖最後由 Inojan 於 2007-1-21 11:38 PM 編輯 [/i]]

浮生六劫

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

lawyer2B 2007-1-30 01:13

Dear All,

I've been reading this discussion board for some time but never really replied to anyone.  I have finally got myself an account a yesterday and starting replying to people.

I am a final year LLB student in the UK.  I have just completed several internships over the summer at a number of firms in Hong Kong and one internship in London over Christmas.   If anyone want's to know more about internship applications, do feel free to ask.

I am currently doing my PCLL applications.  Which are very annoying. From the documentation HKU wants, to the City U form. :smile_22: ...

anthonyt 2007-2-3 13:18

Hi, I like this forum. I'm considering to apply for part time pcll this year since from 2008 you have to take the foolish conversion course (unfair and unjust). Don't know which one to apply for, City U or HKU? After MBA and CPA, I'd done CPE, top up with LLB and later completed London LLM. The info provided by you and people in this forum is valuable!

RoseBlanche 2007-2-8 01:30

大家好!版主好!

小妹06年business school畢業, 找到份不錯的工作, 突然想起小時候的志願, 很想達成..所以入左o黎

不求做律師, 只係想讀..為咩? 唔知..

可惜唔可以quit左份工..要part time讀, 但係份工成日ot..唉~ 現在好迷茫..希望來到睇多d知多d..亦希望得到各方高手指點一下..:smile_40:

meilui 2007-3-1 00:33

but heard the lives of junior barristers suck: [url]http://legalchatchat.[/url]>><</viewtopic.php?p=68#68

this article of legalchatchat really deters me from choosing to be a barrister. i do not come from a rich family so i can't be a barrister. Only the rich kids can do so. Many of the junior barristers change to become solicitors or change field as tey can't survivie. No cases, chambers' rental and contributions... lives is tough

毒菇求buy 2007-3-3 12:37

hello 大家好, 毛版主好,

小弟是法律工作者, 97年已經入律師行工作是做樓宇買賣的, 01年開始才轉做訴訟文員(filing, Litigation clerk later), 從來冇想過自己可以在這行業做到10年, 上年開始讀CLS, 今年DLS, 希望合格找到一份人工不差的 L.E.做, 自問practice比自己的行家朋友合格, 而我又很少向朋友們發問及拿sample...

我做律師行, 入行時的工資不錯(什麼都不懂都已經有15,000), 現在反而學多了, 工資少了(約9000)! 但反而學多了, 才知道自己有能力去幫到人, 而且有少少client base.

我覺得自己喜歡的工作是: 今天面對的問題都不盡相同, 每天都有學習和應用的機會, 而且幫到人, 又有錢搵(詳細要行內人才知道), 我喜歡, 我還確定我都legal firms的位置是做到最好了!

woolfson 2007-3-27 17:37

大家好, 版主好

本身從事金融行業, 讀LAW係小時志願, 心願快將達成, 因為今年已經FINAL YR了:loveliness:

pingu_law 2007-3-29 20:05

Hi everyone,

I am an LLB student at a local uni... not doing very well in study and juz hope to learn how to study law in a more effective way.
[quote]
呢度有好多資深法律執業者,好多法律從業員,有好多法律同學

歡迎一齊交流下,記住睇版規:smile_30:
[/quote]

[[i] 本帖最後由 ePilot 於 2007-3-29 08:24 PM 編輯 [/i]]
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: 歡迎law版蒲友自我介紹分享區 (加分區) [2018年4月重開]