查看完整版本 : 請介紹好用的由電腦sound card line in 轉錄MP3以及剪輯軟件

finfin 2012-10-4 01:08 PM

請介紹好用的由電腦sound card line in 轉錄MP3以及剪輯軟件

我有好多以前錄低的MD碟, 想轉做MP3或其他較好的format,
請問有邊隻軟件好用呀?
我仲需要做剪輯的.

唔該. :D

finfin 2012-10-7 10:53 PM

p:loveliness: lease help help.

星海揚帆 2012-10-13 12:45 PM

你原先係咩格式?

p_net 2012-10-14 11:17 AM

md -> file , 必定用 wav 無壓格式, 不過 linux 可像不 support wav, wav 係 microsoft windows 的格式, 總之係無壓縮的 pcm 格式

最好用一張有光纖 in 或 coaxial in 的 sound card, 咁就 100% digital to digital, 如果經 line-in 入, 效果點都打折, 但 linux 有無 support optical in 的 sound card, 又是一個問題

其實 MD 本身 d 聲都唔錯, 如果部機未壞, 轉來做乜? 用 pc 播, 始終唔可以同用 amp + speaker 播 d 聲咁靚!

[[i] 本帖最後由 p_net 於 2012-10-14 11:18 AM 編輯 [/i]]

finfin 2012-10-15 01:14 PM

我怕部MD機會有壞的一天,所以做定COPY.
我LINE IN進行錄音,轉做MP3或AAC之類唔可以? 應該有軟件做架? 同時做埋剪輯.:smile_53:
頁: [1]
查看完整版本: 請介紹好用的由電腦sound card line in 轉錄MP3以及剪輯軟件