查看完整版本 : 不打‧短評6:怪誕復活狗 (有內容)

港產不打 2012-10-26 05:57 PM

不打‧短評6:怪誕復活狗 (有內容)

不打評價:正場價 $50

不打總評:喜歡Tim Burton要看,喜歡科學怪人要看

真係100%黑白
真係向科學怪人致敬
真係幾百個布公仔拍到尾
真係由頭到尾Stop-motion Animation到底

保留 Tim Burton 黑色風格
冷峻、憂鬱、淒美、孤高、荒謬的視野
卻意外地帶出一個大團圓結局
但幽唔幽默就見仁見智
我帶埋6歲姪仔看唔覺佢有笑過
我自己成場就真係想瞓幾獲
但我老婆就好鍾意

分鏡構圖場面調度絕對可以作為教學示範
但劇本就太散太淺了
對生命、死亡、重生期望有較深層次的表述
人造生命、強求復活、有違生物倫常
其實充滿爭議性,可以拍得更有批判
單純以小朋友與寵物之間的深厚感情切入
角度未免太狹窄吧

公仔造型實在太Tim Burton 了
喜歡《怪誕城》系列的朋友,一定喜歡!

港產不打
全職非牟利網絡打手
100%支持本地製作
乜戲都打,淨係唔打港產

[[i] 本帖最後由 Sampras.l 於 2012-11-24 07:12 AM 編輯 [/i]]

citistore 2012-11-7 11:01 PM

I love tim burton, but I don't like this movie....

richie!gal 2012-11-8 08:29 PM

[quote]原帖由 [i]港產不打[/i] 於 2012-10-26 05:57 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=345873228&ptid=21046424][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
[b]對生命、死亡、重生期望有較深層次的表述
人造生命、強求復活、有違生物倫常
其實充滿爭議性,可以拍得更有批判[/b] [/quote]
x 2!! 我同意victor daddy咁講, 咁樣係越過左生與死既邊界
到主人死去, 隻狗要永遠咁生存落去... 都係一個悲劇...
除非....victor....
頁: [1]
查看完整版本: 不打‧短評6:怪誕復活狗 (有內容)