查看完整版本 : 黑2配招問題...

Tmsp 2012-10-28 08:20 PM

黑2配招問題...

我原本認為自已配D招都OK,但係好似又唔算太好,所以我想關於點先係最好...(全部level 75)
1.黑/白 草主:盘綣,葉斬(Leaf Blade),超極吸取(Giga Drain),燕返(aerial ace)
2.首席天鵝:潛水,冷涷光線,暴風,飛天
3.寶石海星:冷涷光線,滑浪,精神念力,10萬伏特
4.路卡利歐:波導彈,光栅砲,神速,龍之波動
5.個體值全30的索羅亞克:陰謀,黑夜爆破,試刀,Foul Play
6.奉神犬:火焰發射,神速,挖地洞,雷之牙

冇落調味太清淡 2012-10-28 10:25 PM

唔考慮生蛋重練與學招上的問題,可以咁玩
1.蛇蜷曲+葉刃斬+逆鱗+液態尾/報恩
2.特攻形:滑浪/熱湯+暴風+冷凍光束+鳥羽棲息
3.沒有問題
4.物攻形:劍舞+近身拳擊+(石刃/崩石)/神速/影爪/雷拳/冰拳(選二);特攻形:陰謀+波導彈/真空波+影子球+精神念力/龍之波動
5.陰謀+黑夜爆破+火焰噴射+氣合彈/覺醒之力(個體全30,威力為70,屬性為格鬥系)
6.熾焰推進+近身拳擊+神速/野性伏特/逆鱗(選二)

唔明PM以什麼途徑學到某招式,
可到[url]http://pokemon.aucy.com/nds/pokemon.php[/url]查閱

Tmsp 2012-10-28 10:46 PM

我隻首席天鵝係物攻形...

冇落調味太清淡 2012-10-29 01:26 AM

回覆 3# 的帖子

招式選擇太少,
能力上亦與其他同屬性PM比較差,
老實講,做交通工具比較適合

Tmsp 2012-10-29 10:26 PM

飛行系仲有咩選擇?
道具又點好?

冇落調味太清淡 2012-10-30 01:23 AM

回覆 5# 的帖子

可玩PM太多,詳細用法,道具配置煩請自行研究...

龍舞強化形-鯉魚龍,啟暴龍(多重鱗片),暴蠑螈,烈空坐,
物攻形-飛天螳螂,化石飛龍,鳳凰(再生力),姆克鷹,天蠍王(毒療),始祖大鳥,勇士鷹,龍捲雲,土地雲
特攻形-噴火龍,梅卡陽瑪(加速),波克基斯(天之恩賜),潔咪,圖騰鳥(魔法守護),龍捲雲,雷電雲,土地雲(化身形態)
物盾形-盔甲鳥,禿鷹娜
特盾形-利基亞(多重鱗片),禿鷹娜
鐵面忍者利用加速特性提速,再用接力棒安全升隊友速度

[[i] 本帖最後由 冇落調味太清淡 於 2012-10-30 01:27 AM 編輯 [/i]]

Tmsp 2012-10-30 11:15 PM

化石飛龍點配招?
係唔係地震+崩石+飛天+龍爪?

冇落調味太清淡 2012-10-31 07:23 PM

回覆 7# 的帖子

以上配法中,
飛翔要1回合預備時間,
雖然可用一次性的道具消去,
但係威力上聖鳥一擊更高,所以可取代,
不過要注意慎重使用...
龍爪唔係唔得,
不可要秒大部分滿血的龍PM都唔多夠力...
冰雷牙可以玩下針對,
再考慮本身速度高,
首發放岩釘或先手挑撥係可行的,
另外崩石同石刃可以二選一的,
所以配招可以係石刃/崩石+地震+聖鳥一擊/(隱蔽沙礫/挑撥)/狂咬/冰牙/雷牙(選二),
道具選全開羽毛(パワフルハーブ)或氣腰(きあいのタスキ),
基本上唔用羽毛就可以放棄聖鳥一擊,
當然以上只是我的睇法,
唔代表一定要咁玩同啱用.

[[i] 本帖最後由 冇落調味太清淡 於 2012-10-31 07:24 PM 編輯 [/i]]

Tmsp 2012-11-3 08:09 AM

七夕青鳥同沙漠蜻蜓又好唔好用呀?

冇落調味太清淡 2012-11-3 04:08 PM

回覆 9# 的帖子

七夕青鳥多玩特盾向,
而第5代加左棉花防衛呢個選擇,
只係4倍怕冰真係改不了,
小心點用還可以....

沙漠蜻蜓殘念地沒有龍舞,
所以基本上以玩速專遊擊,
睇啱情況出招亦唔會太差...

Tmsp 2012-11-3 10:32 PM

題外話...黑/白可唔可以同黑2/白2傳送?

冇落調味太清淡 2012-11-4 12:12 AM

回覆 11# 的帖子

可以

字數字數字數
頁: [1]
查看完整版本: 黑2配招問題...