查看完整版本 : Green coffee 減肥咖啡 work 唔 work

desires 2013-1-9 04:17 PM

Green coffee 減肥咖啡 work 唔 work

請問有冇sister試過green coffee 減肥咖啡? 有冇副作用? work 唔 work?

TerBBB 2013-1-14 01:03 PM

聽過green coffee bean咋, 美國賣緊好行, 但我未試過
但佢唔係飲既咖啡黎wor

Rosa.L 2013-1-19 05:35 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

doodee 2013-1-19 07:39 PM

其實對於green coffee bean extract與減肥既研究已做咗幾年,舊年年頭美國的Dr. Oz 在其節目中提及有研究指從綠咖啡豆(未經焙烘的咖啡豆)提取既精華裡既Svetol 及綠原酸(chlorogenic acid)有助燃消脂肪,服用者無需改變飲食或運動習慣亦能自動減磅,原理是兩種從綠咖啡豆提取的精華可提高人體身陳代謝率和抑制食慾,咁食少咗又燃燒多咗就可達減重效果。Dr. Oz 並謂只有同時含有Svetol 及chlorogenic acid 45%以上的綠咖啡豆精華才對減肥有幫助。喺美國賣得好行(其實淘寶都有好多,不過我真係信唔過)既係綠咖啡豆精華既supplement,啲人當維他命丸咁食。

Dr. Oz 曾經做過簡單實驗,把綠咖啡豆精華丸和安慰劑(placebo, 即空白不含任何成份既丸仔)分別分俾兩組觀眾,唔話俾佢哋聽係乜,淨係叫佢哋早午晚餐前30分鐘食,兩個星期後,食綠咖啡豆精華既人平均減咗2LB(有啲人減咗4LB),食安慰劑嗰組就平均輕咗1LB。

不過效果就見仁見智,有啲人話食咗一個星期便減咗幾磅,有啲話keep住食幾個月減十幾廿磅。不過亦有云係 Dr. Oz 老作幫生產商賣廣告,有人話食咗幾個月一磅都冇輕過。

doodee 2013-1-19 07:44 PM

雖然食綠咖啡豆精華好似話冇乜副作用,但喺外國啲論譠度就有人話食咗會周身痕(可能肝臟努力工作消脂),有啲就話肚瀉,大部份人就話唔覺有乜副作用。不過長遠來講有冇副作用仍然未知(未知唔代表冇嘛)
頁: [1]
查看完整版本: Green coffee 減肥咖啡 work 唔 work