查看完整版本 : DS pokemon選擇

binbinzx 2013-1-23 03:54 PM

DS pokemon選擇

大家好,由於早前入左部3ds LL,見到有新作XY公佈,想玩返之前DS既pokemon
以前只係玩到GBC既金銀版

DS版本都好多下
我見有鑽石/珍珠/白金/心金/魂銀/黑白/黑2白2
請問我應該玩咩版本先?

黑白可唔可以唔入,直接跳過買 黑2白2呢?
對save/可以捉既精靈有冇影響?

另外請問e幾個版本可唔可以同XY通信呢?

thx:loveliness:

[[i] 本帖最後由 binbinzx 於 2013-1-23 04:00 PM 編輯 [/i]]

冇落調味太清淡 2013-1-23 06:23 PM

廢話都要講,
基本上唔需要全部入.

先要知道每一代的咩版本,
因為唔同代的版本唔能互傳PM,
但DS開始可以同前一代版本做連動,
將前一代入面的PM單向傳到後一代版本.

1代-紅/綠/藍,比卡超
2代-金/銀,水晶
3代-紅寶石/藍寶石,火紅/葉綠,綠寶石
4代-鑽石/珍珠,白金,心金/魂銀
5代-黑/白,黑2/白2
6代-X/Y

白金係鑽石,珍珠加強版,
淨享受過關的話個人建議買白金即可,
心金,魂銀係金,銀,水晶復刻版,
有新元素,可補完白金或鑽石,珍珠找唔到的PM.

黑/白同黑2/白2故事上有關連的,
有互聯網的夢世界幫忙可捉的PM其實差唔遠,
不過第2集有更多野玩,基本唔上夢世界捉的又多一點,
想慳錢的話買第2集即可.

要留意5代遊戲可以捉到大部分前4代PM,
對儲PM唔太在意的話要考慮有冇需要買4代遊戲.

另外可以由3DS的E-SHOP用300日圓下載一個叫ポケモンARサーチャー的東西,
一般GAME鋪都有點數卡賣,買左上E-SHOP充值即可,
由入面捉到的PM可以傳到插在3DS上的黑2/白2上,
順帶一提插入4代卡帶玩的話可以捉到其封面神獸,不過這又是金錢的遊戲了...

最後在連動上,
3代連到4代要用到NDS或NDSl的GBA插槽,
4代連到5代要2部DS或3DS先做到,
至於5代連到6代的方法要等官方公布,
不過連動仲需要全部同語言,DS帶買晒日文就可以了~

仲有,用3DS玩DS遊戲,
畫質比用DS玩更差,唔需要出奇.

[[i] 本帖最後由 冇落調味太清淡 於 2013-1-23 06:45 PM 編輯 [/i]]

binbinzx 2013-1-24 12:02 AM

明白晒,多謝師兄既建議

[url=http://m.discuss.com.hk][img=100,23]http://i1.hk/d/images/r10/mobile.jpg[/img][/url]
頁: [1]
查看完整版本: DS pokemon選擇