查看完整版本 : crontab 應該怎樣寫

chanshui 2013-4-17 02:25 PM

crontab 應該怎樣寫

[color=#444444]各位好, 其實個問題係, 我想令到隻 router 每一個星期都會自動 reboot 一次, 所以打算係隻 router 入邊加個 crontab 指令, 但加左似乎都無反應, 請指教邊度有錯~[/color]

[color=#444444]因為我想先嘗試個 crontab work 唔 work, 所以今次我只係用左 touch 呢個指令, 我係 crontab -e 入邊加左一句 */5 * * * * /bin/touch /home/root/test.txt[/color]

[color=#444444]希望佢會每 5 分鐘 touch 一次個 test.txt, 咁我就知句 command work 唔 work, 但係, 無反應. 請問邊度出左問題呢?[/color]

[color=#444444]請多多指教, 本人只係 linux 新手, 謝謝~[/color]

chinkai80 2013-4-19 08:35 AM

你可以先試下直接執行 /bin/touch /home/root/test.txt

我懷疑你個 /home 下面冇 root 呢個 folder.

如果冇 /home/root 呢個 folder touch 係執行唔到架.

1379944 2013-4-19 01:57 PM

:smile_42: Check Permission.

星海揚帆 2013-4-20 12:27 AM

如果你用Fedora
好有可能係SELinux既設定

lazyfai 2013-4-30 11:22 PM

如果一般人裝完個 Linux, /home/root 會存在嘅機會幾乎係 0...

root 嘅 home 一般喺 /root, 唔會喺 /home 裡面
普通 user 又唔可以叫做 "root", 除非故意 set home directory 叫 /home/root...

同埋個 router 肯定有 crond?
頁: [1]
查看完整版本: crontab 應該怎樣寫