查看完整版本 : 有無網友知以前香港有人收廚餘?

nakamichi 2013-7-11 08:37 PM

有無網友知以前香港有人收廚餘?

以前叫廚餘做"哨水",係收集比新界o的豬場餵豬,有無網友有印象?大約情況如何?

lotuguy 2013-7-11 10:49 PM

香港在50-70年代初,普遍民生並不富裕,當時是有一行業是收集酒樓宴會時,人客食剩的食物,但唔係攞去餵豬,而係餵人!!
原來他們只挑選一些比較高檔的菜式,例如炸子鷄,蝦仁,冬菇等,收集後便在街市出售,俗稱”賣餿水”。當然,酒樓方面亦一早配合,事先將不同”餸餘”,分類儲起,唔係撈埋一桶的。
至於真正”廚餘”,亦有人收集,係真正”餿水”,攞去餵豬作飼料,但豬農買入後,要自己先用大鑊,將D餿水炒過,混和好才能餵豬,工作十分辛苦!
但隨著香港高度發展,己不準和減少豬場存在,特別是吐露港近海,河流水源一帶,原因是污染太利害。
另方面,養豬業亦被中國內地差不多全面取代,”餿水”,即廚餘,己無人收集了。
記得以前,港英政府時期,曾有電視特輯介紹,一些香港尚存的養豬埸,十分先進和環保,地上是鋪木糠作糞便清理,而唔係似以前用水沖,D豬隻隻身光頸靚,對環境污[font=sans-serif]染亦減少。[/font]
[font=sans-serif]香港當時對豬種的改良亦有成績。[/font]

joelau0119 2013-7-12 01:24 AM

以前(60)年代,我家附近有條自然村,是有養豬的,我家隔離有十多幢樓,每層樓既垃圾房邊,都有一個潲水桶,每家人的廚餘都會倒在桶內,每天都有人來收兩次潲水,以供餵豬之用。

ianchan3 2013-7-12 02:26 PM

1986年0既電視劇, 誓不低頭入面..  演員白文彪所演0既根叔, 有在發叔飯店收餸腳, 而劇中背景係 1971 年.

nakamichi 2013-7-12 06:00 PM

[quote]原帖由 [i]lotuguy[/i] 於 2013-7-11 10:49 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=366896769&ptid=22168923][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
香港在50-70年代初,普遍民生並不富裕,當時是有一行業是收集酒樓宴會時,人客食剩的食物,但唔係攞去餵豬,而係餵人!!
原來他們只挑選一些比較高檔的菜式,例如炸子鷄,蝦仁,冬菇等,收集後便在街市出 ... [/quote]唔該晒上面幾位ching,真係唔講唔知,舊香港有人收酒店廚餘出售,咁現今酒店o的自助餐咁多食淨,返而無人回收......一個地方越高度城市化,越浪費............:smile_14:講翻"餿水",請問回收有攝及無金錢交易?例如要比錢先同你收,又或者我同你收比返o的錢或其它野你?

[[i] 本帖最後由 nakamichi 於 2013-7-12 06:07 PM 編輯 [/i]]

龍潭老鼠 2013-7-16 01:25 AM

除咗餿水,還有麵包皮,疍糕碎,燒臘油、、、等,幾乎所有食得既都有人上門收,當然要畀錢,是員工下欄錢。(師傅拿大份)
上門收廚餘的人除咗每月要畀錢,大時大節仲要畀少少禮物,如啤灑、月餅、五月粽、、、等氹吓D師傅。

lotuguy 2013-7-16 12:14 PM

回覆 6# 的帖子

龍潭兄,好耐無見咯!

以前生活艱難,邊有似而家咁多所謂”廚餘”吖。真係食得嘅都唔會浪費。

龍潭老鼠 2013-7-21 05:41 PM

是呀,以前D人比起現在更環保呢,老兄你好:smile_15:

lotuguy 2013-7-22 01:58 AM

回覆 8# 的帖子

龍潭兄,您好,很久沒見你和eat哥上來了,最近仲有冇”督波”呀?

kps19862000 2013-7-29 09:48 PM

[quote]原帖由 [i]nakamichi[/i] 於 2013-7-12 06:00 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=366947952&ptid=22168923][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
唔該晒上面幾位ching,真係唔講唔知,舊香港有人收酒店廚餘出售,咁現今酒店o的自助餐咁多食淨,返而無人回收......一個地方越高度城市化,越浪費............:smile_14:講翻"餿水",請問回收有攝及無金錢交易?例如 ... [/quote]酒店自助餐有無回收食剩既食物就唔知啦
不過酒樓任食邊爐剩下既食物就可能有回收既:lol:lol
見過有d酒樓既下欄筒分開兩個
一個專收爐中煮熟後食剩既食物
另一個就專收未被煮過既生食物
至於d生食物去邊就.....嘿嘿.....自已估下啦

龍潭老鼠 2013-7-31 05:56 PM

回覆 9# 的帖子

老兄,久違啦,眼水差了沒打卓球,只在網上看比賽。

lotuguy 2013-8-1 01:37 AM

回覆 11# 的帖子

龍潭兄,多D番嚟聚吓,傾吓偈至得架。
頁: [1]
查看完整版本: 有無網友知以前香港有人收廚餘?