查看完整版本 : 人性道德面臨淪喪之秋 SPCA?真的愛護動物?

jerkshu 2013-10-22 12:15 AM

人性道德面臨淪喪之秋 SPCA?真的愛護動物?

今日我朋友係馬路旁見到狗仔俾車撞到扒左係到行唔到
路人冷眼旁觀置之不理..此非意料之外

後來..朋友做左一個可能好錯既決定-將狗仔送左去SPCA求助
經檢驗後..SPCA認為狗仔雙腿骨折..要朋友交出$12000為手術費用
朋友只不過係個普通返緊大學既女仔..突然要交$12000出黎實在有困難
於是朋友幾經波折..求得一個獸醫肯以$3000 做手術
朋友於是返回SPCA 望能將狗仔帶到獸醫處

然後
最令人費解令人驚愕的話自SPCA職員把口出左黎
'[b]要拎走狗仔..要俾低$12000..唔係將會人道毀滅[/b]'
朋友一介女子..又急又無助..喊左出黎
職員 '[b]窮人唔好學人救狗[/b]'

窮唔可以救狗?
咁窮人唔應該有人性有道德?
呢種咁錯既觀念都講得出口
連本應為動物權益同健康奮戰..名聲最大既組織都可以講D咁既野
難怪香港既人性道德水平每況愈下
短視咁睇
呢件事係一條生命
長遠咁睇
係千千萬萬條生命
係關乎人性道德教育上既問題
朋友們
你能漠視不理嗎..

[[i] 本帖最後由 jerkshu 於 2013-10-22 12:22 AM 編輯 [/i]]

【太初】 2013-10-22 12:26 PM

話分兩頭,spca話要收手術費我覺得好正常,如果唔係個個自己隻狗受咗傷就拎去spca,唔通人哋就免費幫你醫咩,當然,$12,000係咪貴咗d呢?
至於而家你所講的情況就有點不合情理了,既然你朋友已經自行找到獸醫醫治,只不過想接回狗狗,為甚麼要俾$12,000?理據是甚麼?你朋友有說清楚嗎?

katikkevin 2013-10-29 10:40 AM

樓主,可以去報紙提交事件過程或當區議員...利用他們返影意見..表達強烈不滿

問題在於為何要比$12000 元先~~叫他們比理由..最好錄音對話過程..去政府部門投訴

[[i] 本帖最後由 katikkevin 於 2013-10-29 10:42 AM 編輯 [/i]]

penguin89 2013-10-30 01:30 AM

隻狗係唔係你朋友先,如果唔係又佢攞隻狗

[url=http://www.discuss.com.hk/android][img=100,23]http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg[/img][/url]
頁: [1]
查看完整版本: 人性道德面臨淪喪之秋 SPCA?真的愛護動物?